Zveřejněno 31. 1. 2023

Chcete být nesmrtelní? Žijte ve stylu Pop-artu

Zlatý věk poválečné americké kultury, to jsou barevné reklamy, velkoměsta plná neonů, dobrodružství Supermana, hvězdná Marilyn Monroe, sláva myšáka Mickeyho i Campbellovy polévky, zkrátka nářez zvaný Pop-art. Přes svůj věk je tento styl stále mladý a pokud si podle něj zařídíte interiér, bude váš byt nepřehlédnutelný.

Kultura plná barev

Pop-art otevřel svůj svět každému běžnému člověku v Americe. Svou divokou barevností provokoval a poutal pozornost a k tomu všemu používal běžné výrobky, které povýšil na umělecká díla. Po šedých a ponurých válečných letech ukázal široké veřejnosti pestrost života a zcela nové kultury, která si na nic nehrála, a přesto byla jiná a dokázala oslovit masy. Tohle umění se zcela logicky rozrostlo v životní styl, který obsáhl téměř všechno, co definuje osobní image člověka. Třeba i hudbu, oblečení, a samozřejmě také zařízení bytu. Z Ameriky se Pop-art rozšířil po celém světě, i když k nám, za „železnou oponu“, kde vládl socialistický realismus, to šlo jen velmi obtížně. Ovšem pak už nikdy ze světa nezmizel.

 

Z New Yorku až k vám do bytu

Pokud máte rádi tlumené a pastelové barvy, tohle není nic pro vás. Jestliže má váš byt ctít pop-artovou kulturu, použijte výrazné barvy, a to ty ze základního spektra. Nábytek světlý, nenápadný, doplňte solitéry, které upoutají na první pohled. Třeba neonově zelenou oblou sedačku, jejíž divokost umocní šedočerný set povlaků na polštářky KITTEN. Obliny jsou vlastně dalším prvkem, který by se měl v pop-artovém bytě vyskytovat. Používejte umělé hmoty, třeba židle ve tvaru známých tramvajových sedaček nebo bužírkou vyplétaná kulatá křesílka, opět ve výrazných barvách. Na zdi se budou skvěle vyjímat velká sítotisková plátna v několika barevných variacích. A nebojte klasiky. Co třeba taková Mona Lisa?

Ložnice, kde není místo pro nudu

Pop-art by se neměl vyhnout ani vaší ložnici. Postel si pořiďte nejlépe kovovou nebo čalouněnou s velkým čelem, opět v zářivé barvě, rudou, oranžovou, žlutou, zelenou, jak se vám líbí. Může tu stát i sytě barevné čalouněné křesílko, vůbec se toho nebojte, to je prostě Pop-art. Jako doplňky použijte třeba nástěnná světla evokující neonové poutače (ale jen ty, co můžete na noc vypnout), vhodná bude i olejová lávová lampa a plastové barevné noční lampičky. Tematické polštářky mohou pak interiér ložnice skvěle doplnit, na křesle, na zemi i na posteli. Vyberte třeba set povlaků na polštáře MUSTARD CITY, designovým motivem připomínající velkoměsto.

Když na věku nezáleží

Postel samozřejmě ložnici dominuje, a tak by měla mít vhodné pop-artové povlečení. Protože je tento styl vhodný pro ty, co se ničeho nebojí, odvažte se a vyberte si povlečení i mezi těmi, která jsou především určena dětem, ale mají rozměry pro klasickou velkou postel. Ideální bude třeba bavlněné povlečení MICKEY A MINNIE V LONDÝNĚ nebo MICKEY A MINNIE V NEW YORKU 3. I komiksový vzhled  povlečení AVENGERS D3 je to, co se vám bude přesně hodit. Ale máme tu i trochu střídmější pop-artovou volbu. Například mikrosaténové povlečení SPIRÁLY, červené nebo zelené povlečení MARKÉTA z bavlny renforcé s puntíkem či 3D povlečení LONDÝN 3.

Pokud se u vás doma rozhodnete pro Pop-art, nebojte se ničeho, zapomeňte na věk, kombinujte odvážně a s radostí. Prostě posuňte své vlastní hranice o kousek dál.