Zveřejněno 21. 3. 2023

Dodejte svému domovu novou energii a bydlete s radostí

Pokud jste doma spokojeni a líbí se vám tam, má to pozitivní vliv na vaši náladu i sociální vztahy. Někdy si ale s lítosti prohlížíte časopisy nebo webové stánky s bytovým vybavením, protože vám omezené finance nedovolí všechny ty letité a opotřebované věci vyměnit. Když ale v sobě máte designérského ducha a trochu šikovnosti, dokážete si zlepšit bydlení sami a za pár korun.

Bezpečný a láskyplný prostor

 

Opravdový domov, to nejsou jen čtyři stěny a střecha nad hlavou, které vás ochrání před nepřízní počasí. Je to místo, které má silnou emocionální rovinu, prostor, který sdílíte s nejbližšími lidmi. Doma byste vždy měli najít úlevu, pochopení, podporu, lásku a bezpečí. Také jde o první prostředí, které bude formovat život vašich dětí. Základem toho všeho je pochopitelně rodina, ale i vzhled domova je velice důležitý a má na všechny, kteří zde žijí, obrovský vliv.

 

Energie pro rodinné vztahy

 

Se zařízením bytu je to jako s oblečením. Když vám něco nesedí, necítíte se dobře a vaše sebevědomí klesá až k bodu mrazu. Vzhled vašeho domova vás ovlivňuje podobně a buď vám může brát energii nebo ji naopak každý den dodávat. Přesně to silně ovlivňuje vaše chování a vztahy, které se nemusí vyvíjet tak, jak si přejete. Nejste s vašim domovem úplně spokojeni? Neklesejte na mysli, tohle vše můžete změnit i když nemáte na kontě statisíce. Stačí odhodlání, pár plechovek barvy, trochu nového bytového textilu a váš odřený nemoderní nábytek a potrhaná sedačka se dočkají obnovy.

 

Renovujte!

 

Nábytek se dá renovovat mnoha způsoby. Můžete ho tapetovat, vytvořit patinu, připomínající módní venkovský design, někdo dokonce zvládne i vkusně využít tzv. ubrouskovou metodu. Potřebujete prostor provzdušnit? Toho snadno docílíte např. přidáním nábytkových nožiček, které se dají koupit v různých provedeních i velikostech. Velké proměny pak docílíte obyčejnou výměnou úchytek, kterých je na trhu spoustu. Stačí si jen dopředu rozmyslet styl, kterého chcete dosáhnout. Zcela nového kabátu vašeho nábytku dosáhnete i jeho natřením na jinou barvu. A s tím si určitě poradí každý.

 

Co budete potřebovat

 

Pokud jste se odhodlali natírat, pak zajděte nejdříve na nákup. Důležité jsou barvy. Raději si pořiďte vodou ředitelné, protože se s nimi lépe pracuje a pro domácí využití jsou vhodnější. Odstínům se meze nekladou, proto nemusíte kupovat hnědou, bílou, černou či šedou. Zvažte, jestli vašemu domovu nebude slušet třeba mentolová, starorůžová, okrová či tmavě zelená. Pak ještě přiberte jemnější smirkový papír, matný lak a pokud budete napravovat hlubší škrábance či dokonce díry, vezměte ještě tmel na dřevo. A pokud chcete natírat něco, co už kdysi bylo přetřeno silnou vrstvou barvy, pro jistotu ještě kupte odstraňovač starých nátěrů.

 

S chutí do toho

 

Klidně můžete natírat skříň, komodu nebo dokonce i kuchyňskou linku, ale začněte raději od menších kousků, abyste si ověřili svou šikovnost. Podložte nábytek starými novinami a začněte brousit smirkovým papírem. Někdy stačí jen lehce zdrsnit, jindy je třeba použít nejprve odstraňovač nátěrů. Pak zatmelte případné praskliny a dokonale uhlaďte. Jakmile se zadaří, umyjte všechny plochy jarovou vodou nebo lihem, a dalším hadříkem utřete do sucha. A pak už natírejte. Vhodnější je použít váleček a štětec si nechat jen na rohy a méně přístupná místa. Vrstva barvy musí být tenká, aby se neoloupala. Až úplně zaschne, natřete další vrstvu, a nakonec ještě matný (nebo i lesklý) lak pro odolnost. Povedlo se a máte radost? Až se uznale poplácáte po ramenou, klidně pokračujte s dalšími kusy!

 

 

Sedačka jako nová

 

Úspěch spočívá v detailech a vám už jen zbývá vyřešit potrhanou sedačku. Na našem blogu jsme před časem zveřejnil článek o tom, jak proměnit byt pomocí polštářků, než ale na sedačku polštářky naaranžujete, je potřeba ji vylepšit. Přečalounění je drahé, pořízení nových potahů také, tak co s tím? Máme pro vás jednoduchou radu – napínací prostěradlo! Na spodní i horní části sedačky ho udrží gumička a aby se dokonale vytvarovalo, zastrčte ho do mezery, která je v místech kde se stýká opěradlo a sedací část. Prostěradlo je šikovná volba, se snadno sundá, vypere, je praktické a sedačku ochrání. Stačí jen vybrat správnou barvu a pak žasnout, jak dobře to vypadá.  A když si pořídíte třeba to krásné, huňaté, mikroplyšové, uvidíte, že se z vaší obnovené sedačky nikomu nebude chtít zvednout.