Zveřejněno 3. 5. 2022

Jak na výběr správného prostěradla

Pohodlná postel je základ pro kvalitní spánek. Do postele patří nejen skvělé povlečení, ale také komfortní matrace a na ní samozřejmě prostěradlo. Pro většinu lidí je tenhle nezbytný kousek v posteli trochu popelka, málokdo ho staví na piedestal. Ale nezaslouženě. Na prostěradle totiž záleží!

Hlídejte si kvalitu

Na prostěradle trávíte každou noc, v průměru osm hodin denně, a to je hodně času. Převalujete se, obracíte, vrtíte, potíte se a prostěradlo tak dostává pořádně zabrat. Na trhu najdete velké množství prostěradel, některá i velmi levná. V takovém případě byste ale měli zbystřit a dát si dobrý pozor. Taková prostěradla bývají z materiálu s nízkou gramáží, nesají pot a vyrobeny jsou třeba i z nekvalitních umělých vláken. Někdy jsou tak drsná, že máte pocit, že spíte na drátěnce. Zpravidla se v nich po několika praních objeví malé dírky, které se postupně zvětšují a za pár týdnů máte místo prostěradla poměrně drahé hadry na úklid. Rozhodně takové prostěradlo nedokáže správně ochránit matraci. Tady tedy platí dvojnásob úsloví, že nejsme natolik bohatí, abychom si mohli kupovat levné věci.

 

 

Když víte, jak vybírat, je to zábava

Kromě správného rozměru podle velikosti i výšky matrace uvažujte o tom, zda by vás mělo prostěradlo chladit nebo naopak zahřát, a přitom absorbovat pot, kterého jeden člověk přes noc vypotí průměrně 0,5 až 1 litru. A někdy i víc, třeba při nemoci. I když to nemusí být příjemné, náš organismus ví, co dělá. Jde o termoregulační proces těla, které si tak přirozeně reguluje správnou teplotu. Více se potíte vždy, když má nervový systém pocit, že se přehříváte.

V takovém případě byste měli určitě mít froté prostěradlo, které je na trhu nejoblíbenější. Extra savé je třeba to z bambusového froté. Je navíc hypoalergenní, odolné vůči bakteriím a plísním a absorbuje až 4x více tekutin. To je způsobeno tím, že bambusová vlákna jsou dutá a mají mnohem větší nasákavost.

Ale ani s poctivým jersey prostěradlem neuděláte chybu. Naše příjemná, hladká a měkká jersey prostěradla jsou vyrobena z hustě tkaných přízí, které zaručují dlouhou životnost a kvalitu. Máme je v tolika různých barvách, že si jich určitě budete chtít pořídit hned několik.

V létě zaručeně oceníte bavlněné prostěradlo bez postranní gumičky, tzv. plachtu. I když mu dnes dává přednost méně lidí, protože prostěradlo s gumičkou na posteli lépe drží, určitě se vyplatí jich mít pár doma. Je na omak hladké a studené a můžete ho použít hned několikrát. Na posteli ochladí, můžete si ho vzít ven a lehnout si na něj do trávy v parku, hodí se na piknik i na pláž. V parných tropických nocích skvěle zastoupí teplou přikrývku.

 

 

Naopak v zimním období nepochybně oceníte hřejivou měkkost a příjemný pocit při použití mikroplyšového / mikroflanelového prostěradla. Je z antibakteriálního mikrovlákna, které je neuvěřitelně jemné, savé, nadýchané a měkoučké, a když si na něj lehnete, máte pocit, že se vám do postele vrátili všichni vaši oblíbení plyšáci z dětství. A to se potom krásně spí! Šípková Růženka vám může jen závidět.

Přejete si barvy?

Prostěradel byste měli mít hned několik. Nejen z různých materiálů pro různá roční období a nečekané situace, ale nejlépe i v několika odlišných barvách, abyste si mohli podle nálady snadno obměnit vzhled ložnice. Prostěradlem každé povlečení skvěle barevně doladíte nebo podtrhnete jeho vzor. K nudnějšímu povlečení vyberte na prostěradlo výrazné bordó, azurové, oranžové nebo jakékoli jiné syté barvy. Potřebujete zklidnit pestrý prostor? Volte bílou, šedou, béžovou. Nebojte se kombinovat, tady se dnes pravidla už nenosí a fantazii se meze nekladou. Někdy i zdánlivě nelogická barevné propojení prostěradla s povlečením může vaší ložnici rozzářit.

 

 

 

 

 



 

 

 

549
Jersey prostěradlo - šedé 180x200 cm
Rozměry • 180 x 200 cm
Skladem
239
279