Zveřejněno 10. 5. 2022

Nenáročné domácí cvičení s dekou a polštářem pro každého

Nemáte čas, peníze ani chuť chodit do fitka, a přitom máte pocit, že byste měli rozhýbat tělo, posílit svaly a zbavit se těch několika tukových polštářků, co se vám nějakým záhadným způsobem objevily pod kůží? Není problém, můžete totiž v klidu cvičit doma. Je to jednoduché, a dokonce k tomu budete potřebovat jen deku na podlahu a polštář.

Málo času, peněz i místa

Nejste v tom sami, spousta lidí má vlivem hektického životního stylu málo času na udržování vlastní kondice, natož na to, aby někam pravidelně chodili sportovat. Vy ale přesto cítíte, že byste měli pro sebe něco udělat, ale na drahé posilovací přístroje nemáte peníze a v bytě na ně stejně není místo. A beztak to znáte od přátel; z drahého rotopedu se většinou časem stane zbytečně velký věšák na oblečení a běžecký pás překáží odložený ve sklepě. Co vás přesvědčí začít s cvičením?

Pro zdraví i dobrou náladu

Cvičení má kromě posílení zdraví a hubnutí spoustu pozitivních důsledků. Tak třeba vám pomůže dobře zvládat domácí náročné práce, protože pokud svaly při cvičení překonávají odpor, zákonitě posílí. Tělo se vám postupně vytvaruje, a to vám samozřejmě také zvýší sebedůvěru. Také proti stresu můžete těžko udělat něco lepšího. Při cvičení vaše tělo vylučuje chemické látky, které se nazývají endorfiny, a ty vytvářejí dobrou náladu. A to už stojí za to se do domácího sportování pustit.

Cvičební pomůcky najdete doma

Ideální na cvičení je mikroplyšová deka. Určitě nějakou doma máte a jestli ne, je čas si ji pořídit. Když ji rozložíte na zem, bude z ní skvělá podložka, která změkčí kontakt mezi tělem a podlahou. Můžete ji také při propocení často prát, protože rychle schne.  Co se týká designu, to záleží jen a jen na vás. U nás si určitě vyberete. A pak je tu ještě vaše cvičební nářadí. Určitě pro něj nemusíte chodit daleko, je to totiž obyčejný polštář. Může to být ten, co máte pod hlavou v posteli nebo klidně jen dekorační polštářek z obýváku. To je vše, teď už se můžete pustit do domácího cvičení podle našeho návodu.

 

Následujících několik cviků je snadné provádět každý den, protože jsou nenáročné na čas, prostor i pomůcky.

Posílení zad, hýždí a nohou

Lehněte si na břicho na deku, mezi kolena vložte polštář. Nadechněte se, zvedněte hlavu, ramena i ruce nad podložku a také nohy (tělo je v „oblouku“ s těžištěm na břiše). Teď stiskněte silně polštář. Vydržte pět vteřin a pak při výdechu povolte a lehněte si celým tělem na deku. Cvik opakujte pětkrát.

Zlepšení držení těla a posílení břišních svalů

Lehněte si na záda, polštář mějte mezi koleny (nohy jsou skrčené), ruce dejte za hlavu. Pomalu zvedejte nohy co nejvýše to jde a zvedněte i pánev. Nohy postupně natáhnete rovně do „svíčky“ a stále držte mezi koleny polštářek. V této pozici se snažte vydržet asi 20 vteřin.

Posílení kyčlí a kolenou

Cvik provádíte v leže na zádech, ruce zůstávají podél těla, nohy ohnuté, chodidla na zemi, polštář držíte mezi koleny. Na deset vteřin polštář co nejsilněji koleny stiskněte a pak uvolněte. Opakujte pětkrát.

Posilování vnitřních stehenních svalů, hýždí a břicha

Ležíte na dece na zádech, ruce i dlaně na zemi podél těla, pokrčte nohy v kolenou a mezi kolena si dejte polštář. Zvedněte tělo a hýždě nahoru tak, že zůstanete opřeni jen o ramena, ruce a chodidla a v této poloze dvacetkrát stiskněte polštář mezi koleny. Pak se položte zpět na zem a cvik opakujte třikrát.

 

Posílení paží, zápěstí a rukou

Jednoduchý cvik, při kterém ležíte na břiše se zvednutou přední částí těla i hlavou, tak trochu v jógové pozici kobry, ale ruce máte opřené o lokty. Lokty jsou ale podložené polštářem a dlaně směřují nahoru. Střídavě tiskněte silou pěsti, a následně je uvolňujte. To vše desetkrát.

Posílení břišních svalů a stehen

Tentokrát se posaďte na sedačku. Záda jsou rovná, nohy pokrčené v kolenou a mezi koleny držte polštář. Rukama chytněte stehna pod koleny, bradu skloňte na prsa a s napnutýma rukama se pomalu svalte dozadu, až se vrchní částí zad či krkem zapřete o opěradlo sedačky. Pětkrát se zhluboka nadechněte a vydechněte, potom se přesuňte zpět do původní pozice. Opakujte pětkrát.

 

Každé cvičení má smysl

K této sadě cvičení můžete určitě přidat ještě pár dalších, které vás napadnou, třeba předávání polštáře mezi rukama a koleny, zvedání těla z lehu do sedu s polštářem stisknutým koleny a podobně. Nezabere vám to ani moc času. Při pravidelném domácím cvičení i bez nákupu sportovních pomůcek si nejen zlepšíte vzhled a kondici, ale získáte také větší sebeúctu a úsměv na rtech.

Prošívaný polštář 40x40 cm
Rozměry • 40 x 40 cm
Skladem
159
299