Zveřejněno 18. 10. 2020

Dvě děti v jednom pokoji

Ze statistik můžeme vyčíst, že i když u nás porodnost pozvolna stoupá, nejčastěji spolu v jedné domácnosti vyrůstají dvě děti. A ty se většinou musí vměstnat do jednoho pokoje. Ať už to jsou dvě holčičky, dva kluci nebo máte doma děti obou pohlaví, při zařizování pokojíku je potřeba respektovat jejich věk, individualitu i záliby. 

 

Dvě děti v jednom pokoji

18.10.2020 14:42

Ze statistik můžeme vyčíst, že i když u nás porodnost pozvolna stoupá, nejčastěji spolu v jedné domácnosti vyrůstají dvě děti. A ty se většinou musí vměstnat do jednoho pokoje. Ať už to jsou dvě holčičky, dva kluci nebo máte doma děti obou pohlaví, při zařizování pokojíku je potřeba respektovat jejich věk, individualitu i záliby. 

(Ne)výhody sdíleného pokoje

Ne každý může umožnit dítěti mít samostatný pokoj. Jedináček je na tom v tomto ohledu lépe, ale pokud se narodí v rodině další dítě, musí se ten starší uskrovnit a přijde o část prostoru. To je ale pro další život paradoxně velmi dobré, protože se přirozeně naučí dělit se, mít ohledy a respektovat ostatní. Mladší dítě pak bude navíc stimulováno k dosahování vyšších met; bude se chtít co nejdříve naučit to, co už umí jeho starší sourozenec. 

Osobní prostor pro každého

Obecně platí, že pokud je to možné, měli byste se každému z dětí vytvořit jeho vlastní malý prostor, aby obě měly pocit, že mají někde své osobní místo. Pořiďte dvě skříňky na oblečení, dva psací stolky a k nim dvě rostoucí židle, dvě knihovničky a samozřejmě dvě postele. Nebo jednu palandu, ušetříte tím prostor, a přesto vytvoříte každému z dětí místo, které bude jen jeho. S trochou šikovnosti se dá k posteli připevnit závěs, který si může dítě podle potřeby pro zvýšení pocitu soukromí zatáhnout. Soukromí zajistí i různé baldachýny pro děti, které se dají běžně koupit v obchodech. Pokud vám to půdorys a velikost pokojíku jen trochu umožňuje, zkuste jej rozdělit na půl. Skříněmi, závěsem nebo třeba právě palandou. 

Barvy patří k dětem, ale nepřežeňte to

Dětský pokoj by měl být barevný a stimulující. Ale pozor, i když plánujete barvu nábytku a textilních doplňků, nezapomínejte na to, že pokojík postupně ožije hračkami, obrázky, knihami, a to všechno bude plné barev, které se ani při největší snaze nedají sladit s barvami zařízení. Proto je dobré být právě v případě nábytku umírněný. Držte se jedné barvy, ať už přírodního dřeva, bílé nebo šedé. Doplňte jej závěsy a kobercem na hraní, nejlépe ve stejných odstínech, v případě kombinace je pečlivě slaďte k sobě. Myslete i na to, že každá barva své psychologické určení. Modrá i zelená zklidňují a dobře se v jejich přítomnosti učí i spí. Červená a oranžová podporují fyzickou aktivitu, žlutá stimuluje k poznávání. 

Podpořte jejich individualitu

Patříte mezi ty rodiče, kteří koupí pro obě děti do postýlek v pokojíku stejné povlečení, abyste tím nenarušili jednotné barevné ladění? Je to sice hezké a pomůže to estetickému sjednocení pokoje, ale je to chyba. Právě dětské povlečení se dá výborně uchopit jako jedinečný prostor pro vyzdvižení individuality, zálib i věku každého z vašich dětí. Když váš starší syn hraje Minecraft podpořte ho a nechte ho objevovat úžasné světy s povlečením s tímto motivem. Klidně pak vedle něj nechte usínat vaší malou princeznu v peřinách s myškou Minnie nebo s královskými dcerami Annou a Elsou. Děti jsou individuality a jejich jedinečnost se musí podporovat. Skvělou možností je právě povlečení postýlky, ve které tráví více než třetinu dne, a to je velmi důležité. Když budou usínat s oblíbenými hrdiny, budou mít klidnější spánek a probudí se s větší chutí do nového dne a plné elánu.