Zveřejněno 17. 7. 2023

Jak vybrat dětské povlečení

Jak vybrat dětské povlečení

 

Děti jsou nároční zákazníci. Přizvěte je také k výběru dětského povlečení. Pokud je k nákupu nepustíte a sami něco vyberete, můžete narazit. Děti dokáží najít mnoho důvodů, proč se jim nové povlečení nelíbí a nikdy ho nevpustí do své postele. Pravidla si ve svém království určují totiž sami. Přečtěte si, jak vybrat dětské povlečení, abyste byli spokojení vy i vaše děti.

 

Rozdělte si role. Vy se soustřeďte na praktické vlastnosti povlečení. Motiv a obrázek nechejte na představách a vkusu svých dětí. Současné trendy jsou Minecraft, vesmírné motivy, námořnické a princeznovské vzory, Harry Potter nebo Tlapková patrola. Nestavte hranice dětské fantazii. Na vás je posouzení praktičnosti, funkčnosti a kvality. Jde o 4 parametry, které byste měli zvážit:

  • materiál,
  • velikost,
  • zapínání,
  • údržba.

 

Materiál

Materiálů na povlečení existuje mnoho. Platí to i pro dětská povlečení. Nejlepší materiál dětského povlečení je bavlna. Bavlněné povlečení je hladké a jemné. Malého spáče s citlivou kůžičkou nebude v noci škrábat, svědit, nebo jakkoliv jinak zlobit. Tento přírodní materiál vyhrává také u alergiků a je vhodný pro celoroční použití. Jako rodiče oceníte praní bavlny na 60°C. Až budete řešit nejrůznější nehody, střevní chřipky, vešky ve vlasech, budete za vyvářku rádi. Nezapomeňte k nákupu přihodit chránič matrace. Je snazší prát pouze ložní prádlo a chránič matrace, než si zoufat nad znečištěnou matrací.

 

To nejluxusnější, co můžete dětem i sobě pořídit, je bavlna renforcé. Bavlna se ve speciálním roztoku zbavuje svrchních vrstev, zůstává pak jen to nejjemnější pevné vlákno. Ve výsledku je povlečení hladší než klasická bavlna a dobře saje pot. Bavlna renforcé představuje i pro dospělé to nejlepší povlečení, které můžete vybrat.

 

Do kategorie velmi jemných patří také povlečení z mikroplyše. Ačkoliv jde o umělý materiál vyrobený z polyesteru, svou hebkostí u dětí vyhrává. Mějte na paměti, že se mikroplyš hodí primárně na zimní a chladnější období roku. Je hřejivý, což není to pravé na léto. Vyhrává však v oblasti obrázků, které na mikroplyši vytváří lákavé 3D vzory.

 

Velikost

Ach ty velikosti. Sotva jste se zorientovali ve velikostech dětského oblečení, je novou neznámou právě povlečení. Jakou vybrat velikost povlečení?

  • Klasická postel pro dospělého a starší děti bývá nejčastěji doplněna polštářem 70x90 centimetrů. Velikost normální peřiny a standardního povlečení pro děti je 140x200 centimetrů.
  • Postýlky pro novorozence a miminka mívají polštáře a povlaky 40x60 centimetrů a přikrývky včetně povlečení 100x135 centimetrů případně 90x140 centimetrů. Někdy se prodávají také dětské polštáře o velikosti 50x70, na které se hůře shání kompletní povlečení. V naší nabídce najdete bohatou nabídku potahů i na tyto atypické polštáře. Je však otázka, kdy je vhodné dávat dětem polštář. Doporučuje se počkat aspoň do jednoho roku. Pak klesá riziko udušení.
  • Ve chvíli, kdy dítko z postýlky se zábranou vyroste, je čas na větší dětskou postel. To je tak zhruba ve třech letech. V tomto věku dostane svou první velkou přikrývku, klasickou peřinu. Obzvláště v tomto období nezapomeňte na vhodný motiv.

 

Zapínání 

Nejrychlejší a nejsnadnější je zapínání na zip. Druhou možností je zapínání na knoflíky. Dříve se dělalo povlečení na nasazovací knoflíky. Teď už se s ním setkáte jen výjimečně. Starší děti vám budou chtít s převlékáním pomoci. V případě knoflíků to hrozí jejich utržením a následným šitím. Malé děti mohou mít potřebu knoflíky kousat. Nejspíš se ani při spolknutí nic nestane, ale proč riskovat.

 

V současnosti vede zapínání na zip. Pro ty úplně nejmenší je z důvodu bezpečnosti a citlivější pokožky ideální povlečení bez speciálního zapínání. Povlečení má záhyby, kapsy, které zachytí přikrývku a polštář, aby nevypadávaly.

 

Údržba

Ačkoliv bude povlečení částečným mazlíkem vašeho dítka, nebude s ním mít slitování. Drobné nehody, noční pocení, kreslení fixami v posteli, svačinky přenesené do postele - to bude realita. Dětské povlečení budete prát často. Zajisté oceníte, že povlečení zvládá teploty 60°C i více. Ideální povlečení je takové, které je vhodné do sušičky. Nebo volte takové, které rychle proschne a nebude se přehnaně krčit. Opět se vracíme k osvědčenému materiálu - bavlně.

 

Při nákupu povlečení zapojte do rozhodování své dítko. Nezapomeňte ani na prostěradlo. Pro děti jde o méně atraktivní prvek do postele, ale i prostěradlo můžete ladit podle barvy. Na trhu jsou navíc dostupná prostěradla s oblíbenými motivy. S našimi dětskými prostěradly budete mít váš malý rošťák iluzi Tlapkové patroly kompletní.