Zveřejněno 30. 5. 2023

Jak prát a pečovat o ručníky

8 tipů, jak prát a pečovat o ručníky a osušky

 

Jako dárek jste dostali krásné ručníky a chcete je mít pořád stejně nadýchané. Když se utíráte do svých letitých ručníků a osušek, připomíná vám to spíše pohlazení struhadlem. Některé se vám po okrajích smrskly na polovinu. Něco podobného už nechcete u nové sady ručníků dopustit. Podívejte se na naše tipy, jak prát ručníky osušky.   

 

Na první pohled není praní žádná věda. Dáte ručníky do pračky, nastavíte 40 °C, nasypete prášek a za hodinu a půl máte hotovo. S takto zjednodušeným postupem osušky i ručníky brzy zařadíte do sbírky ostatních sepraných, tvrdých a neoblíbených výrobků. Stačí několik drobností, které vám z ručníků udělají mazlíka.  

 

Jak prát ručníky a osušky

Řiďte se doporučením výrobců. Tím zajistíte ideální životnost svého koupelnového textilu. Nic nezkazíte praním ručníků a osušek na 40 °C. Maximum by mělo být 60 °C. Při takto vysoké teplotě se ničí většina bakterií a plísní. 

 

Co lze prát na 90 °C? Na štítcích ručníků se s takto vysokou teplotou setkáte jen výjimečně. Použít ji můžete u čistě bavlněných výrobků pro zničení všech virů a bakterií.  

 

Jak prát ručníky, aby vám vydržely

  • Perte jen sady ručníků podobných barev. Ručníky pohlcují barvy z ostatního oblečení. Jejich tříděním se vyvarujete odstínů šedé na svém koupelnovém textilu. 
  • Perte ručníky odděleně od ostatního práda. Knoflíky a suché zipy mohou z ručníků vytahat nitky.
  • Nepřeplňujte pračku. Ručníky potřebují na praní prostor. Nacpaná pračka tvoří na ručnících žmolky. Špatně naplněná pračka může končit telefonátem do servisu. Froté ručníky jsou hodně nasákavé. Výsledná vysoká hmotnost dělá problémy při odstřeďování. 
  • Zapomeňte na žehlení. Žehlením se vlákna uplácávají a omezuje se jejich savost. 
  • Na ručníky nepoužívejte aviváž. Ačkoliv jsou ručníky s aviváží v danou chvíli měkčí, vlákna ručníků se obalí a naruší se jejich savost.  
  • Nepřehánějte to s množstvím pracího prášku. V ručnících se zbytečně usazuje a ty jsou pak tvrdé. 
  • Dejte šanci sušičce. Sušička ručníky načechrá. Dávejte si pozor na přesušení. Příliš vysoká teplota vlákna poškozuje a ručníky se srazí. 
  • Ručníky před sušením protřepejte. Načechráte tím také smyčky vláken.

 

Poměrně častá je otázka, jak se pere rychleschnoucí ručník nebo plážová osuška. Jediné omezení je v teplotě praní. Ta by měla být u rychleschnoucích materiálů maximálně 40 °C. Dále pro ně platí úplně stejná pravidla jako např. pro froté ručníky.

 

Jak prát ručníky, aby voněly

Voňavé ručníky jsou prostě sen. Jak na to, když aviváž nepatří mezi vhodné prostředky na praní ručníků? Kápněte do vypraného prádla několik kapek éterického oleje. Zásadní v boji proti zápachu je ale dostatečné vysušení ručníků. Materiály jako froté jsou hodně nasákavé a při nedostatečném vysušení se nevyhnete zápachu a plísni. 

 

Jak prát nové ručníky

Všechny nové ručníky před prvním použitím vyperte. Jedno oprání je minimum pro dostatečnou hygienu. Ideální je trojí praní. Ručníky jsou z výroby napuštěné barvivy a chemickými látkami. Často jsou obohaceny také změkčovadly, které podporují hebkost v době prodeje, ale zároveň omezují savost. Bavlněná vlákna ručníku se prvním praním ustálí a vlákna mají delší životnost. 

 

Proč tvrdnou ručníky

Tvrdých ručníků můžete dosáhnout mnoha způsoby. Špatné sušení je nejčastější z nich. Ne všichni mají sušičku, ve které by ručník nebo osuška získaly měkkost. Podobný efekt má sušení venku na vzduchu v mírném větříku. Naopak sušení na prudkém slunci vede k blednutí barev a končí ručníky nepříjemnými na omak. Vyhněte se i sušení na topení. Další chybou je jejich žehlení. 

 

Ručníky tvrdnou díky vodnímu kameni, který je obsažený ve vodě. Na tento problém pomáhá bílý ocet. Kdy přidat ocet do pračky? Pro změkčení se dává místo aviváže, nebo můžete prádlo před praním do octové vody namočit. Ocet je pro praní naprosto bezpečný. Klidně ho dejte i na osušku pro miminko. Kromě změkčení odstraní zašedlost a skvrny. Ocet dopřejte pračce jednou za půl roku při praní naprázdno. Vyčistíte ji. 


Praní je v péči o ručníky důležité. Neméně podstatný je také materiál, ze kterého jsou vyrobené. Měkké ručníky tak začínají už jejich koupí. Podívejte se na náš článek, jak vybrat ručník a osušku. Dozvíte se o významu gramáže i materiálu na vlastnosti ručníku.