Zveřejněno 5. 5. 2022

Bylinky na vašem balkoně. Pár rad pro zahradníky-začátečníky

Máte pocit, že na vašem balkoně, lodžii či terase něco chybí? Zkuste zasadit bylinky, nebudete litovat. Čerstvé bylinky potěší oko, provoní okolí, jsou dobré pro zdraví a dokážou báječně dochutit téměř každé jídlo. I když třeba zrovna nejste proslulí svým zahradnickým uměním, vypěstovat tyhle krásně voňavé a svěží rostlinky určitě zvládnete! Poradíme vám jak na to.         

Čerstvé, svěží a voňavé

Na pár bylinek, které vás potěší, provoní vaše okolí vůbec nepotřebujete velký prostor. K jejich vysazení úplně stačí balkon nebo dokonce jen okenní parapet. Můžete je vypěstovat klidně i ze semínek, což ale nemusí úplně vždycky vyjít, nebo zvolíte snazší variantu, a to ze sazeniček, které koupíte v zahradnictví či na trhu. Pak už jen stačí květináče, truhlík nebo dřevěná bedýnka s drenážní vrstvou z kamínků na dně (to proti uhnívání kořínků) a zeminou. A co je hlavní, teprve s příchodem čerstvých bylinek dostanou pokrmy z vaší kuchyně tu pravou originální chuť.

Vyberte si správné bylinky

Aby všechno dopadlo co nejlépe a bylinkám se u vás dařilo, záleží nejen na vašich zkušenostech, ale také na tom, na kterou světovou stranu je situován váš balkon. Je to totiž skoro jako s lidmi, někdo se raději celý den sluní, jiný vyhledává stín. Důležité je i to, kolik času chcete věnovat jejich péči. Některé bylinky rostou skoro samy, jiné jsou náročnější. A pokud je zasadíte společně do bedýnky nebo truhlíku, pozor – v jedné nádobě budou spokojené jen ty, které mají stejné požadavky na teplo a množství zálivky.  Poradíme vám pár z těch bylinek, které se dají zvládnout nejsnadněji.

Bazalka

Tahle jednoletá bylinka má krásnou vůni a výbornou chuť, hodí se do hromady jídel, kterým dodá svůj středomořský šmrnc. Třeba do těstovin, salátů, a dokonce i fazolí. Miluje polostín, zvládne dobře i slunce, ale nesnáší průvan, před kterým je třeba ji chránit. Zalévejte ji pravidelně, ale dejte pozor na listy, přímý kontakt s vodu jim nesvědčí. Bazalka má spoustu léčivých vlastností. Je dobrá např. proti nadýmání, křečím, jako kloktadlo při kašli, proti migrénám, nespavosti, a dokonce se říká, že působí i jako afrodiziakum.

 

Rozmarýn

Keřík, který u vás doma v teple na okně přečká i zimu, ze všeho nejvíc miluje slunce. Nesnáší přemokření, takže zalévejte jen velice opatrně. Budete ho muset pravidelně zastřihovat, aby nezdřevnatěl. Dodá skvělou chuť nádivkám, salátům i rybám, je vynikající se zvěřinou či skopovým masem. Pomáhá při kožních chorobách, je dobrý proti lupům i depresím. A když dáte pár větviček rozmarýnům do skříně, ochráníte textil proti šatním molům.

Oregano (Dobromysl)

Nejlépe se mu bude dařit na přímém slunci, zalévat se musí jen velice málo. Tahle bezproblémová trvalka rychle roste do výšky, někdy může dosáhnout až 90 cm. Je vynikající třeba na pizzu, do omáček, zeleniny, masa i raviol nebo lasagní a spolu s bazalkou vytvoří v kuchyni skvělý tým. Má protizánětlivé účinky, pomáhá při odkašlávání a proti křečím. Pokud si odvar z oregana dáte do koupele, budete svěží jako rybičky!

 

Tymián

Silně aromatická trvalka vám svými zelenými lístečky bude dělat radost celý rok. Tymián miluje přímé slunce, má rád sucho, takže zalévejte jen opravdu málo. Musí se stříhat, aby nezdřevnatěl a není rád v jednom truhlíku s dalšími bylinkami. Výrazná chuť tymiánu ladí s při přípravě drůbeže, sekané, zvěřiny, ale také v krémových omáčkách, nádivkách, paštikách či v bylinkovém másle. Bude se vám hodit při suchém kašli, zánětech či nadýmání a urychluje hojení ran.

 

 

 

Pažitka

Je to známá trvalka, které nevadí slunce, ale bude růst i v polostínu. Má ráda vzdušné prostředí a hodí se i na severní balkony. Hned jak začne kvést, květy odstraňte, jinak pažitka ztrácí sílu. Zalévejte častěji, malými dávkami vody. Je skvělá třeba na chléb s máslem, do polévky, do salátů, pomazánek, bramborové kaše, vaječných a houbových jídel. Má antiseptické účinky, působí dobře proti bakteriím. Její listy jsou zásobníkem vitamínu C a minerálních látek.

 

Provoněné zelené večery

S vůní bylinek a třeba i sklenkou vína se vám na balkoně budou příjemně trávit všechny jarní večery. A až půjdete spát, třeba do postele povlečené bavlněným povlečením IVANKA s lístky, které vám připomenou vaše bylinky, nebo přímo bylinkově zeleným bavlněným renforcé povlečením EVITA EXCLUSIVE, můžete si s sebou vzít i větvičku rozmarýnu pro provonění ložnice a pro váš klidný spánek.  

Bavlněné Renforcé povlečení EVITA na dvě lůžka - béžové
Rozměry • 140 x 200 cm
Skladem
-21%  • 
629
799
799
649