Zveřejněno 15. 12. 2022

Chutné vánoční cukroví, to je někdy věda. Jak na to, abyste se vyhnuli chybám při pečení?

Jako každý rok, touto dobou nastává nyní ten správný čas na pečení vánoční cukroví. Každý chce, aby právě to jeho bylo nejchutnější a nejkrásnější, ale přesto se někdy stane, že se něco nepovede. Máme pro vás pár rad, jak zařídit, aby vaše cukroví bylo přesně takové, jaké si přejete a ohromilo rodinu i přátele.

Sladké dobroty pro radost celé rodiny

 

Většina hospodyněk doma uchovává mezi různými rodinnými recepty i návody na to nejlepší cukroví na vánoční stůl. Pokud se vám povede dodržet tradici a upéct vše tak, jako to uměly vaše maminky a babičky, za odměnu vás vrátí všechny vůně i chutě do dětství. Ale i když preferujete modernější recepty na cukroví, pokud se zadaří a všem zachutná, můžete založit novou tradici. Jde jen o to, dát si pozor na pár věcí a pak už nic nebrání tomu, abyste za své dobroty sklízeli poklony a uznání. Stačí jen mít připraveny všechny ingredience, hromadu kvalitních kuchyňských utěrek a chuť dát se do pečení.

Vyhněte se zbytečným chybám

 

Samozřejmě, že všichni chtějí, aby byl výsledek jejich práce dokonalý. V tom případě je třeba se vyhnout se zbytečným chybičkám, které vám můžou pokazit radost z úspěchu. Dodržujte nejen správnou gramáž, ale i postup přípravy a teplotu trouby. Improvizace se vám může vymstít. Máme tu pro vás pár dobrých rad, na co si dát pozor.

 

Pár vychytávek pro přípravu cukroví

 

Mouku byste měli vždy přidávat do těsta prosátou a zároveň rozmíchanou s práškem do pečiva, případně i kakaem. Prosátá mouka udělá těsto nadýchanější a kakao i prášek se rovnoměrně propojí s ostatními ingrediencemi.

Kousky ořechů nebo kandovaného či sušeného ovoce před přidáváním do těsta obalte v mouce. Jinak hrozí, že při pečení klesnou na dno.

Srazil se vám krém? Nevadí, dá se zachránit. Nechte ho vychladnout, pak ho rozdělte na polovinu, jednu z nich zahřejte, pak znovu vše vyšlehejte.

Linecké cukroví je jedním z nejoblíbenějších druhů. Než začnete chystat těsto, určitě si připravte předem na kuchyňskou linku všechny suroviny, aby získaly pokojovou teplotu. Pak se těsto nebude při válení trhat. Pro křehkost cukroví nepoužívejte celá vejce, ale pouze žloutky. Hotové těsto pak dejte vychladnout do lednice a na rozválení si ho vyndávejte po částech. Nebude se tak lepit na váleček a nebude třeba ho tolik podsypávat moukou.

 

Pracny pracky, pracičky, je jedno, jak je nazýváte, hlavně, že všem právě váš recept chutná. Jejich jemné těsto obsahuje hodně ořechů a kvalitního kakaa a plní se do vymaštěných formiček. Aby se z nich po upečení daly dobře vyklopit, dbejte na to, aby byl tuk ve formičkách pořádně ztuhlý. Nejlépe uděláte, když si předem formy vymažete a dáte je na chvíli do lednice. Vyhnete se tak rozlámaným kouskům.

 

Vanilkové rohlíčky musí být vláčné. Aby tomu tak bylo, upečené je uložte na studené a trochu vlhké místo, třeba na balkon do papírové krabice. Měly by totiž natáhnout ze vzduchu vlhkost, kterou ztratily při pečení. A pokud pečete na poslední chvíli, po vychladnutí je na den dejte zabalené do utěrky zmrazit.

Sněhové pusinky musí maličko křupnout a uvnitř být jemné a vláčné. K tomu stačí, když při šlehání bílků přidáte lžíci nahřátého medu.

 

Pro sladkou atmosféru voňavých Vánoc

 

Bez stolu, na kterém bude nádherně vyrovnané a vámi vlastnoručně upečené cukroví, by nebyly Vánoce Vánocemi. Když ještě vyberete některý z ubrusů nebo běhounů na stůl, které najdete v našem e-shopu, určitě neuděláte chybu a voňavá vánoční atmosféra bude dokonalá. Pak už se jen můžete pohodlně usadit a se spokojeným úsměvem poslouchat chválu ostatních.

 

Tak ať se vám letos vše vydaří!