Zveřejněno 29. 7. 2022

Je vaše čerstvě vyprané povlečení po vytažení z pračky nepříjemně cítit? Známe možné důvody

Někdy se to prostě stane. Perete povlečení a těšíte se, že ho z pračky vytáhnete čisťoučké a voňavé, ale najednou je všechno jinak a do nosu vás udeří nepříjemný zápach. Ten většinou nezmizí ani po usušení povlečení na čerstvém vzduchu, tak zkusíte prát znovu, ale výsledek je stejný. To už je situace, která vás vykolejí či přímo naštve. Zkusme si s tím společně poradit a zjistit, kde je důvod.

Chyba v načasování?

 

Příčin zápachu může být hodně. Někdy je ale dobré začít hledat problém u sebe. Vaše povlečení může po vyprání zapáchat tehdy, když zapomenete, že vaše pračka už dávno doprala a textil vytahujete po dlouhých hodinách, kdy čekal v uzavřeném bubnu bez přístupu vzduchu, zapařený a s nepříjemným odérem. Nebo se třeba někde zdržíte, usnete a už je tu problém. Tady by mělo stačit, když povlečení namočíte do roztoku s octem, případně ho ještě vyperte znovu na vyšší teplotu, potom, co pračku vyčistíte a vysušíte. Příště raději naplánujte praní s odloženým startem nebo si nastavte budík.

 

Špatné dávkování, špatný prací prášek

 

Nevěřte tomu, že čím víc pracího prostředku, tím lépe vyprané povlečení. Naopak, při předávkování pracího prášku, zvlášť v tom případě, když perete ekologicky s nízkou spotřebou vody, se prášek nestačí vypláchnout a zůstává v povlečení i v pračce, kde začne po čase zapáchat. Používejte jen vhodné prací prostředky, ty špatné můžou povlečení nejen poškodit či zničit, ale právě také samy o sobě způsobit nepříjemný zápach, který ani z pračky hned tak nezmizí. Na to pozor zvláště tehdy, když perete umělé materiály. Pro nápravu stavu zapněte v prázdné pračce dlouhý program s vysokou teplotou a přidejte kvalitní antibakteriální prostředek. Když se pračka naplní vodou zastavte program a počkejte aspoň hodinu. Pak čištění dokončete.

 

Nepřeplňujte pračku

 

Příčinou zápachu může být také situace, kdy se u vás většinou zapíná přeplněná pračka. Pokud k povlečení na dvě postele a prostěradlům přidáte ještě navíc horu ručníků, máte rázem na problém zaděláno. Při přeplněné pračce se nejen prádlo dobře nevypere, ale především se správně nevymáchá a nepropláchne se ani pračka. V zákoutí vaší pračky pak dlouho zůstávají zbytky nečistot, které hnijí a zapáchají a vytváří živnou půdu bakteriím. Opraváři a výrobci praček radí kontrolovat přeplněnost pračky rukou. Pokud se vaše ruka nad navršené prádlo pohodlně nevejde, raději si rozdělte původní dávku na dvě. Ušetříte si starosti.

 

Preventivně pračku čistěte, větrejte a občas vyvařte

 

Vaše povlečení nejspíš nepotřebuje prát na vysoké teploty, vaše pračka to ale naopak ocení. Všechny její součásti, jako třeba buben, filtry, odpadní hadice i těsnění, uvítají, když jejich útrobami čas od času proteče opravdu horká voda. Nemusí ale být jen čistá, rozhodně nic nepokazíte, když do ní přidáte ocet, který se postará o plísně a zápach. Spusťte pračku buď naprázdno nebo přidejte menší starý ručník. Tuto proceduru opakujte alespoň jednou měsíčně.

Snažte se také nechávat co nejčastěji otevřený buben pračky, pokud možno ho vůbec úplně nezavírejte, aby se v pračce nedrželo vlhko a nevznikala živná půda pro bakterie a mikroby způsobující zápach. A pokud je vaše koupena bez oken, zkuste ještě navíc úplně nedovírat ani dveře.

Při čistění pračky nezapomínejte ani na zásobník na prací prostředky. Věnujte mu čas a vezměte si na pomoc třeba i starý zubní kartáček.

 

Čas na odbornou pomoc

Jestli jste si jistí, že děláte všechno, jak se má a vaše povlečení nemá důvod zapáchat, a přesto je opak pravdou, je čas zavolat odborníka. Situace může být složitější, než se zdá a to, co způsobuje nepříjemný čichový vjem, může být ukryto někde hluboko, tam, kam se dostane jen a jen opravář praček.

Jakmile bude vaše pračka opět v pořádku, můžete už začít myslet na mnohem příjemnější věci. Třeba na to, jaké vybrat nové povlečení, což je na našem webu nejen čirá radost, ale také sázka na jistotu. Ať už v kvalitě, která je tu vysoká, ale i v obrovském výběru barev a vzorů, které zvolíte na míru právě pro vaši ložnici.

 

 

Saténové povlečení GARDEN
Rozměry • 140 x 200 cm
Prodej ukončen
749
Flanelové povlečení KARLA - lila/šedé
Rozměry • 140 x 200 cm
Vyprodáno
579
Saténové povlečení KARLA - oranžové/šedé
Rozměry • 140 x 200 cm
Prodej ukončen
749