Zveřejněno 28. 3. 2023

Jin a jang, protiklady, které bez sebe nemohou být

Každý se už někdy setkal se znakem jinu a jangu, starobylým čínským kruhem, esovitou čárou rozděleným na černou a bílou polovinu. Je symbolikou toho, že pro harmonický celek, musí být vždy protiklady v rovnováze. Co můžete pro vyrovnání své osobnosti udělat vy? Poradíme vám.

Světlo a tma

 

Minimálně 3 500 let stará filozofie jinu a jangu se vyvíjela velmi dlouho a je popsána v mnoha dobových písemných záznamech. Vychází z toho, že se celý vesmír skládá z vzájemně se doplňujících sil světla a tmy. Souvisí s pradávnou metodou sledování pohybů slunce, měsíce a hvězd a ovlivnila mnoho směrů pojetí světa. V Číně to byl třeba taoismus a konfucianismus. Byla také základem pro techniky asijských bojových umění, využívání medicíny, vývoje vědy, metod politiky a samozřejmě ovlivnila i způsob každodenního lidského chování.

 

Černobílý kruh

 

Každá z polovin znaku jinu a jangu má představuje odlišný pól. Černá znamená jin a jedná se o tzv. ženský princip. Ten symbolizuje jemnost, zklidnění, noc, z ročních částí podzim a zimu a ze živlů vodu a zem. U bílé poloviny, jang, se jedná o mužský princip. Ten znamená bojovnost, aktivitu a den. Z částí roku je to jaro a léto, z živlů oheň a vzduch. Obě části jsou naprosto stejně důležité a to proto, aby tvořily celek. Tečka opačné barvy na každé polovině je tu proto aby si člověk uvědomil, že nic na světě není jednoznačné. Třeba že tmu noci naruší světlo hvězd a sluneční svit utlumí stín.

 

Jste spíše jin nebo jang?

 

Jin (černá polovina)

Lidé s převahou jinu jsou více spokojení s životem, jsou přemýšliví, s oblibou často relaxují až lenoší. V negativním smyslu může výrazná jinová energie přinést dlouhodobé zaspávání, pomalé reakce, vyhýbaní se povinnostem, chybějící motivaci a přejídání.

 

Jang (bílá polovina)

Typ jang by se dal charakterizovat jako neúnavný ambiciózní workoholik, který má rád dobrodružství. Ovšem na druhé straně jsou tu negativa, jako je sklon k násilnostem a vzteku, neschopnost uvolnit se a být v klidu, časté bolesti hlavy, nespavost a frustrace.

 

Směřujte k rovnováze

 

Každý člověk by se měl udržovat v co největší rovnováze, nezáleží na tom, zda jde o muže nebo ženu. I když se zdá, že svět teď upřednostňuje aktivní lidi typu jang, nesnažte se o to být takoví za každou cenu. Pro vaše štěstí, zdraví a dobrou psychiku je nejdůležitější být co nejvíce vyrovnaný. Je samozřejmé, že nikdy nejde vnitřní stav dokonale zharmonizovat; něco je člověku prostě dáno do vínku. Avšak pokud si sami uvědomíte, nebo vás upozorní okolí, že začínáte být třeba více jang nebo výrazně jin, zkuste co nejdříve svůj organismus nasměrovat k harmonii.

 

Jak to zvládnout

 

K harmonizaci osobnosti se dá dojít souborem opatření, které tvoří správné aktivity, jídlo a také prostředí.

 

Jak být více jang

Pokud u vás výrazně převládá jin, můžete ho korigovat tím, že budete jíst více kuřecí nebo jehněčí maso, ze zeleniny vybírejte třeba dýni, cuketu, patizon a hodně cibule i česneku.

 

 

Choďte často tančit, je to skvělá aktivita, která nastartuje změnu! Ale můžete i běhat, jezdit na kole a zkusit třeba i box.

 

Kolem sebe byste měli mít život; divočejší barvy i vzory, prostě žádnou nudu. Vyberte si takové povlečení, které je tak výrazné, jako povlečení KARLA, oblíbené fialové bavlněné povlečení KAROLÍNA nebo 3D povlečení KOPRETINA 5.

 

Jak být více jin

 

Při přebytku jangu se snažte konzumovat více mléčných výrobků, především mléko a sýry a také syrovou zeleninu. Co se týká masa, omezte vše kromě ryb a hovězího.

 

Cvičte jógu, hrejte golf, choďte na dlouhé procházky.

Obklopte se uklidňujícími jednoduchými vzory a neutrálními tlumenějšími či tmavšími barvami. Do postele si pořiďte třeba bílé bavlněné renforcé povlečení WILLOW,  béžové bavlněné povlečení VENUŠE s drobnými kvítky, nebo jednobarevné černé mikrosaténové povlečení KLARISA

 

Francouzské bavlněné povlečení KAROLÍNA - šedé
Rozměry • 200 x 220 cm
Prodej ukončen
799
429
649
449
119
Flanelové povlečení KARLA - lila/šedé
Rozměry • 140 x 200 cm
Vyprodáno
579
Flanelové povlečení KARLA - modré/šedé
Rozměry • 140 x 200 cm
Prodej ukončen
549