Zveřejněno 28. 2. 2023

Lapač snů pro klidný spánek

Lapač ve vaší ložnici zachytí zlé sny do své sítě. S dotekem prvních slunečních paprsků budou zničeny a už nikdy nebudou škodit. Legendy původních obyvatel Ameriky jsou s námi dodnes. Lapač snů podle nich nejen zažene noční můry, ale také přinese do domova klid, pohodu a dobrou energii.

Kruh, síť a peříčka

 

Původ lapače snů sahá hluboko do dávných časů a daleko přes moře. Jeho vznik se připisuje severoamerickému kmeni Siouxů, kteří jsou ještě v současnosti třetím největším indiánským etnikem.  Základem lapače snů je kruh, který představuje cyklus života nebo nekonečnost vesmíru. Kruh je vypleten sítí, která představuje pavučinu. Ta je tu proto, aby zachytila zlé sny, ty se nedostaly k spícímu člověku.  Ošklivé sny v síti zůstanou jen do úsvitu, kdy budou prvními slunečními paprsky nadobro zničeny. Peříčka po stranách naopak absorbují krásné sny a dobré myšlenky a ty pak po jejich hladkém povrchu lehce sklouznou do lidské mysli. K vzniku lapače snů se vážou indiánské legendy.

 

Legenda první; šaman a moudrý Iktomi

 

Šaman kmene Siouxů jedno památného dne vystoupil na vysokou horu, aby tam rozjímal. Měl živý sen, ve kterém se mu zjevil Iktomi, učitel moudrosti, který na sebe vzal podobu pavouka. Vyprávěl mu o cyklu života, o dobrých a zlých silách, které ovlivňují lidský život. Při vyprávění tkal do vrbové obruče, ozdobené peřím a korálky síť. Tu nakonec daroval šamanovi a řekl mu, že tento dar jeho národu bude sloužit staletí a pomáhat lidem k dosažení dobrých věcí a řádnému životu bez trápení a zla. Od té doby prý zdobil lapač snů domov každého Siouxe.

Legenda druhá; matka a plačící dítě

 

Siouxové prosluli tím, že nadevše milovali svoje děti. Proto jejich přání a prosby které se týkaly potřeb dětí v nouzi, nikdy nebyly odmítnuty. Tehdy žila indiánská matka, které se noc, co noc nepodařilo utišit plačící děťátko. Rozhodla se proto požádat o pomoc moudrou stařenku, které si vážil celý kmen. Stařenka dlouho přemýšlela, přivolala na pomoc dobré duchy, a nakonec vzala prut, vyrobila z něj kruh. Ten pak protkala travinami, přidala peříčka, korálky a kamínky a darovala jej nešťastné mamince. Dítě se pod lapačem snů hned uklidnilo a spalo klidným spánkem. Od té doby tento talisman užívaly celé další generace Siouxů pro klidný spánek a šťastný život svých dětí.

 

Různé podoby lapače snů

 

Ať už věříte indiánskému vyprávění nebo ne, lapač snů už bude navždy symbolem spokojeného spánku, pohody a dobré rodinné energie. I kdyby to byla jen pověst, jde o to, že jeho podoba je krásná a zvláštní a vyvolává v člověku klid a mír. Nemusí vám ani viset nad postelí, stejně jako u jiných symbolů bude stačit i jiná forma. Třeba jeho dokonalý obraz na povlečení, polštářku či dece s beránkem. Nádherné motivy lapače snů u nás najdete v různých provedeních. Třeba na podkladu černé oblohy plné zářivých hvězd nebo vznášející se nad temně modrou noční krajinou ve 3D verzi.

Lapač snů na vám zkrátka přinese domů radost, ať už to s ním je jakkoliv, už proto, že jde o krásný a neobvyklý motiv. A pokud bude zdobit vaši ložnici, určitě vám přinese i krásné sny a těm ošklivým možná doopravdy nedovolí vstoupit. I kdyby to mělo být jen na vás.