Zveřejněno 24. 4. 2023

Máte s partnerem odlišný názor na zařízení bytu? Nebuďte jako kočka a pes!

Do chvíle, než jste si začali s partnerem zařizovat společné bydlení jste si mysleli, že váš vztah nic nenaruší. Najednou jsou u vás na denním pořádku napjaté situace a každý z vás má úplně jinou představu o tom, jak má bydlení vypadat. Jak z toho ven, aby vám to nepřerostlo přes hlavu?

Tolerance je základ

 

Vůbec nezáleží na tom, že jste spolu teprve krátce nebo třeba už pětadvacet let. K dohadům kvůli stylu bydlení může dojít vždycky, když si nově vybavujete domov. Mladí partneři chtějí žít spolu, pronajmou nebo si koupí byt, který si musí zařídit, a rázem je tu problém. Dlouholetí spokojení manželé se konečně po letech zmohli na to, že si pořídí vše nové a najednou začnu neshody. Dobrý vztah je poklad, který by si měl každý hýčkat, a protože nikdo není dokonalý, mají i ty nejlepší mezilidské vztahy své nedostatky. Podmínkou, aby se partnerům situace nevymkla z rukou a nedošlo ke skutečným problémům ve vztahu, je samozřejmě oboustranná tolerance a vůle k řešení.

Jiný úhel pohledu

 

Proč zrovna zařizování domácnosti vidí často partneři jinak? Odborníci si myslí, že to není jen v odlišném vkusu, ale hlavně v tom, jak vidí každý z nich roli, jakou má bydlení plnit. Někdo preferuje pohodlí, jiný zase dokáže kvůli estetice oželet i každodenní rodinnou pohodu. Jenže když si třeba jeden zvykne na velikou sedačku a dobrý úhel pohledu na televizní obrazovku, chce tam tu sedačku mít napořád. Konflikt je tu hned, když druhý partner už se sedačkou na rozvalování nepočítá, protože chce dát přednost několika menším křesílkům.

 

Nejvyšší čas na kompromis

 

Jeden z vás chce minimalisticky nábytek, druhý má rád rustikální design, co s tím? V rovnocenném partnerství bude asi nejlepší, když se se svým vysněným čistým stylem se rozloučíte, protože na řadě je kompromis. Zkuste dohodou a jděte na to od lesa. Vezměte tužku a papír, oba napíšete, jak si představujete dokonalý a příjemný domov. Pěkně v bodech uveďte to, co se vám líbí a co chcete, ale i to, co se vám vůbec nelíbí. Když to pak dáte jednotlivé body dohromady, pomůže vám to dojít (nebo se alespoň přiblížit) ke společnému řešení. A když ani tehdy společnou řeč nenajdete, tak proberte to, kdo je kde hlavním šéfem. Obvykle je to tak, že žena denně vaří (čest mužským výjimkám), proto bude kuchyně nejspíš její doménou. A tu sedačku v obýváku a zařízení pracovny zase může vybrat muž.

 

Pryč se stereotypy

 

Vybrali jste postel do ložnice, ale nastal problém, který se týká povlečení, protože partner není zrovna příznivcem květovaných vzorů, na kterých trváte vy? V takových případech přistupte k neobvyklému, ale estetickému a oběma vyhovujícímu řešení. Stačí totiž spolu zkombinovat dvě různá povlečení se stejně barevným základem, která se budou vzájemně doplňovat. Například šedé jednobarevné povlečení EVITA a k tomu květovanou KARLU s šedým základem. Nebo doplňte nadčasově vzorovaný EKINOKS. Výsledek bude dokonalý, bude vyhovovat oběma. Hádky se stanou minulostí a do vztahu vrátí pohoda.

649
649
Bavlněné Renforcé povlečení EKINOKS - šedé
Rozměry • 140 x 200 cm
Prodej ukončen
449