Zveřejněno 7. 3. 2023

Měsíc v úplňku, jak nás ovlivňuje?

Ať si říká, kdo chce, co chce, dominantou noční oblohy je Měsíc a jeho fáze mají značný vliv na život na zemi. U člověka ovlivňují třeba délku i kvalitu spánku, a to i v době, kdy ho přes mraky nevidíte nebo když spíte v úplné tmě. To potvrzují výsledky mnohočetných výzkumů odborných spánkových laboratoří. Jak na lepší spánek o úplňku a dá se to vůbec zvládnout?

Čtyři fáze

Na noční bezmračné obloze, vidíme vždy jen tu část Měsíce, která je ozářena Sluncem. Měsíc totiž sám o sobě nesvítí, ale při svém obíhání Země přijímá do sebe světlo tou částí, kterou mu prozáří Slunce a vysílá ho k Zemi. Někdy z něj není vidět nic, občas jen kousek a jindy celý. To se mění podle toho, v kterém místě Měsíc právě je. Podle jeho viditelnosti určili kdysi hvězdáři čtyři fáze Měsíce a nazvali je takto:

 

Nov je fáze, kdy je k Zemi Měsíc otočen neosvětlenou stranu, tedy ho na obloze běžným zrakem neuvidíme.

První čtvrt nastává tehdy, když vidíte na obloze Měsíc ve tvaru písmene D. Říká se, že dorůstá.

Úplněk, nejmagičtější ze všech fází. Měsíc je k zemi nastaven osvícenou stranu a je vidět celý.

Poslední čtvrt poznáme podle toho, že Měsíc připomíná C, tedy „couvá“.

 

 

Pověstný lhář na obloze?

Už jste někde slyšeli nebo četli, že Měsíc je velký lhář? Můžeme to číst třeba ve starých pohádkách. Vzniklo to z toho, že v latině se První čtvrt nazývá cresso (rostu) a Poslední čtvrt decresso (zmenšuji se). Všimli jste si?  První písmena těchto latinských slov jsou úplně obráceně než to, co nám Měsíc na obloze ukazuje. Tedy když právě vypadá jako písmeno D, latinsky je to Cresso. Když vypadá jako C, latinsky se to řekne Decresso. Této nesrovnalosti si už kdysi dávno všimli vyprávěči bajek i spisovatelé a vznikla spousta literárních děl, kde je Měsíc vylíčen jako největší lhář. A přitom nezaslouženě!

 

Ovlivněni Měsícem

Měsíc má ale také zvláštní moc, a hlavně úplněk ovlivňuje některé životní cykly živočichů i lidí. Že je tomu tak je ověřeno mnoha výzkumy, ale zatím nikdo nezjistil proč. Úplněk výrazně ovlivňuje milostný život srnčí zvěře a sovy bývají v tu dobu nejaktivnější a nejhlučnější. Ryba, která se jmenuje Gavún štíhlý se tře pouze v době úplňku, a dokonce mnoho druhů korálů se páří jen těsně kolem úplňku. A co teprve můry, které jsou Měsícem v úplňku silně přitahovány a stoupají tak vysoko, že je pak proud vzduchu unáší na obrovské vzdálenosti. I rostliny rozeznají měsíční fáze. Třeba chvojník obecný pozná, když je úplněk a začne vylučovat sladké šťávy. A když si vzpomenete na příliv a odliv moře, už ve škole nám říkali, že i tohle způsobuje Měsíc svou gravitací.

 

Úplněk dokáže potrápit

Někteří lidé jsou na úplněk citlivější než jiní. Hůř se se jim dýchá, jsou emotivní, jejich agresivita stoupá, to, co před tím trochu bolelo, bolí ještě víc, nervy jsou našponované jako struny. Nejvíce ale Měsíc ovlivňuje lidský spánek. Odborných výzkumů na toto téma proběhlo mnoho a spánkové laboratoře na celém světě došly ke stejným závěrům. Nejhorší pro váš klidný spánek je právě období okolo úplňku. A nezáleží na tom, jestli máte zatažené kvalitní závěsy tak, aby se vám do ložnice nedostala ani trocha měsíčního svitu. Vědci prokázali, že je lidský mozek v této době mnohem citlivější na jakékoli impulzy či vyrušení. Za úplňku usínáme mnohem hůř a trvá nám to déle a spíme v průměru o 20 minut míň. Také se častěji budíme, spánek je neklidný, asi o 30 % oproti běžným nocím, máme špatné sny a ráno vstáváme unavení a vyčerpaní. Jsou mezi námi i takoví, kteří nedokážou za úplňku usnout vůbec.

 

 

Lepší spánek při úplňku

Je vůbec možné ovlivnit vliv Měsíce za úplňku, abychom se dobře vyspali, byli klidnější a bylo nám lépe? Najde se hodně tipů, které nám mohou pomoci, pokud vás trápí citlivost na Měsíční fáze, určitě je vyzkoušejte. Ovládáte-li dokonale umění meditace, s chutí do toho a máte vyhráno. Nám ostatním zbývají už jen zklidňující vůně, bylinkové čaje, třeba meduňka, třezalka nebo heřmánek a relaxace. Co ale ještě určitě pomůže, je správné povlečení. Když se blíží úplněk, převlékněte polštáře a peřiny do čistého příjemného povlečení. V této době je zvlášť nutné se cítit v posteli maximálně komfortně.  Avšak pro pořádný úplňkový spánek je ještě důležité, aby vaše povlečení bylo měkké, světlé, tlumené, prostě zklidňující. Vyhněte se zářivým jasným barvám a větším výrazným vzorům. Inspiraci najdete třeba v něžném povlečení z bavlny renforcé NEVADA nebo šedém bavlněném povlečení LIVIA.

 

Prodloužené bavlněné povlečení LIVIA - šedé
Rozměry • 140 x 220 cm
Prodej ukončen
449
Flanelové povlečení NEVADA
Rozměry • 140 x 200 cm
Skladem
579