Zveřejněno 22. 9. 2022

Nemocné dítě v posteli a jak to zvládnout

Kdyby to šlo nějak jednoduše zařídit, aby vaše nemocné dítě vždy zůstalo dobrovolně v posteli! Pediatr léčbu na lůžku sice nařídil, ale dodržet tento příkaz, to už je bohužel jen na vás. A je to velmi těžké, protože jakmile se vašemu aktivnímu marodovi trochu uleví, začne se nudit a odmítá ležet. Jak se s tím poprat?

Na nemoc není nikdy správný čas

Nemoc vašich potomků přijde většinou nečekaně, v době, kdy se vám to nejméně hodí. Ne že by někdy byla správný čas na to, aby vaše dítě onemocnělo, ale znáte to, taková věc se jako naschvál přihodí třeba těsně před plánovanou rodinnou dovolenou, v době, kdy máte důležité vyřizování nebo si chcete po dlouhé době vyrazit s kamarády. Prostě – nemoc si vhodný čas nevybírá. Ať už to je některá z běžných dětských chorob, nachlazení, nebo nepříjemný úraz, ke kterému může dojít téměř kdykoli.

Probdělé noci

V době, kdy je vašemu drobečkoví nejhůře, probdíte noci u jeho postele; to zná každý rodič. Nejraději byste si všechny jeho bolesti vzali na sebe, jen aby se mu trochu ulevilo. Přikládáte obklady, dáváte léky, vaříte bylinkové čaje, čtete nebo vyprávíte pohádky. Ale jakmile nejkritičtější čas nemoci pomine a vašeho malého pacienta přestane fyzická bolest trápit, začne se v posteli nudit. Vy ale dobře víte, že ještě nesmí vstávat a nastává vám další těžký úkol. Zařídit jeho klid na lůžku, aby se nemoc nevrátila, něco se neuspěchalo a nezůstaly nepříjemné následky. Takže místo abyste si odpočali a vydechli, máte občas nervy na pochodu a vymýšlíte plány, jak nejlépe se s tím vypořádat.

 

Postel plná kamarádů

Po odeznění nejhorších projevů nemoci nastává ten pravý čas na to, aby se postel trochu proměnila. Má váš marod doma povlečení se známými postavičkami, které má rád? Jestli ne, co nejdříve mu jej pořiďte, naše dětské povlečení nabízí neuvěřitelnou spoustu možností, pro každého se najde to, co si nejvíc přeje. Uvidíte, taková návštěva Tlapkové patroly nebo svítícího Prasátka Peppy udělá s obyčejným prostředím divy! Také přidejte pestré dětské polštářky. Nejlépe celé hromady na hraní a k podepření zad, když se váš drobeček bude chtít posadit. Ještě to chce pár oblíbených plyšáků a knížek na prohlížení a postel se stane zase o něco přívětivější.

Chce to zábavu!

To ale nestačí, ještě to chce zábavu. V první fází nejčastěji vyhrávají pohádky, filmy a příběhy dětských hrdinů v televizi nebo na tabletu. Je to pochopitelné, i když víte, že to dlouhodobě není nejlepší volba, nejste stroj, který by zvládl všechno, a tak se s tím smíříte. Jakmile si ale trochu odpočinete, je na vás, abyste filmový maraton narušili jinou činnosti, takovou, která nepotřebuje fyzické nasazení, není namáhavá a která vás oba zabaví. Jenže jedna, byť i super hra, nebude vašeho broučka bavit pořád, je potřeba mít v zásobě několik nápadů, které budete střídat.

Fantazii se meze nekladou

Jak dítě udržet v posteli, když už se bolest vytratila, s tím se potýkali už naše praprababičky. Sice neměli tolik eventualit jako my dnes, ale snažily se s ohledem na své možnosti. Zaručenou metodu ani v současné době nenajdete, ať se snažíte, jak chcete. Přesto je důležité vědět, jak děti zabavit. Samozřejmě se vaší fantazii meze nekladou, vy vašeho miláčka znáte nejlépe a s ohledem na věk a jeho temperament mu musíte současně s vymýšlením zábavy také stále vysvětlovat, proč je důležité, aby zůstal v posteli. Ale nevěšte hlavu, máme tu pro vás deset tipů, jak se s nemocným dítětem můžete zabavit oba:

  1. Vyprávějte, jaké to bylo, když jste byli malí, co jste dělali, s čím jste si hráli. Vezměte si k tomu třeba i staré album fotografií.
  2. Hrajte deskové hry, pexeso, podle věku děti naučte třeba jednoduchou karetní hru, Kvarteto nebo Prší.
  3. Vystřihujte různé tvary z papíru, vytvářejte koláže, které můžete pastelkami dobarvovat,
  4. Naučte dítě jednoduchou skládačku z papíru, vlaštovku, lodičku, nebo zvířátka a zahrajte s nimi nějaký příběh.
  5. Starým ponožkám našijte papírová nebo látková ouška a očička z knoflíků, jednoduchým křížkem vyšijte čumáček. Když je bude mít váš marod na nožkách, třeba jako pejska a kočičku, může si s nimi sám hrát.
  6. Zahrajte si na pacienta a doktora, nemocný může být oblíbený plyšák nebo panenka, vy můžete být asistent malého lékaře.
  7. Zatáhněte závěsy, vezměte baterku a vytvářejte na zdech prsty rukou stínová zvířátka. Můžete hrát hru na to, jestli dítě pozná, co jste právě ztvárnili.
  8. Vymýšlejte společně, o čem si budete vypravovat pohádku a nechte dítě se podílet na jejím průběhu. Ptejte se, co by měla udělat hlavní postava apod.
  9. Poslouchejte dětské písničky a učte se je spolu zazpívat.
  10. Hledejte předměty podle barev. Třeba: co vše je v pokojíku červené – míček, kniha, šaty panenky apod.