Zveřejněno 30. 6. 2021

Rodinný víkendový výlet do přírody

Chladné dny už jsou snad definitivně minulostí, příroda láká k výletům, a tak je nejvyšší čas sbalit pár věcí a vyrazit s rodinou autem někam na víkend. Ať už budete spát ve stanu či v chatce někde v kempu nebo se rozhodnete pro „off-road“ úplnou divočinou, nezapomeňte na věci, které vám usnadní pobyt venku a zaručí pohodlí.

Rodinné plánování

Máte poslední dobou také nutkavý pocit, že by bylo nejlepší vyrazit z města někam, kde zpívají ptáci, tyčí se hory nebo kopce a šumí lesy? Proč si to za určitých opatření nedovolit, když se epidemický stav lepší a situace se uvolňuje? Nemusíte se ani vydávat za hranice, abyste prožili nevšední zážitky, stačí si vybrat některý z koutů naší země, třeba někde, kam jste jezdili jako malí nebo naopak tam, kde jste nikdy nebyli. Tak neváhejte, udělejte si tematický rodinný večer, kdy se společně domluvíte, jak si nejlépe naplánovat víkend a kam vyrazit, abyste si to všichni co nejvíc užili. Takové společné dobrodružství nejen zabaví děti či rozšíří jejich obzory a dovednosti, ale i vy se oprostíte od všedních starostí a posílíte rodinnou soudržnost.

Na přípravě záleží

Když se budete chystat na víkend, je ideální si průběžně pár dní předem psát seznam, abyste opravdu na nic nezapomněli. I když se podíváte na předpověď počasí, která říká, že bude svítit slunce, může vás někde zaskočit liják nebo dokonce bouřka a také se může nečekaně ochladit. Takže vedle opalovacího krému je potřeba přidat na seznam i teplejší oblečení a pláštěnky. Co byste pro chladnější večery (třeba u ohně) neměli zapomenout, je pořádná deka, která vás vždy zahřeje a když se zašpiní, což se v přírodě určitě stane, dá se snadno vyprat. Nejlépe se hodí mikroplyšová deka, třeba v nadstandardní velikosti 200 x 220 cm, do které se klidně zabalíte všichni. Nebo si pořiďte pro každého z rodiny jednu v běžné velikosti 140 x 200 cm. Pro pohodlí přidejte i polštářky, pro děti třeba MINECRAFT. Hodí se i v autě!

Všechno zabaleno?

Už jste si připravili oblečení, náhradní boty a spodní prádlo pro každého z rodiny, lékárničku a zbývá vám hygiena, jako zubní kartáčky, pastu na zuby a pak mýdlo? To by rozhodně v dnešní době mělo být antibakteriální, třeba jako je přírodní mýdlo NEEM, které najdete u nás. Ručníky nebo osušky musí mít vysokou gramáž a být kvalitní. To proto, abyste se mohli do sucha utřít hned napoprvé a nepotřebovali s sebou ručníků zbytečně moc. Další nutností jsou utěrky. Vždy se vám nepodaří jíst v restauraci, něco se rozlije, budete opékat buřty a podobně. Pak se utěrky určitě hodí. Doma po návratu z nich špínu a skvrny vyperete snadno, protože snesou vysoké teploty a budou se vám pak hodit v kuchyni.

Kontrola je na místě

Sbaleno máte, ale je třeba projít vše ještě jednou. Nejhorší je během výletu hledat něco, co jste „docela určitě balili“ ale v batohu nebo v kufru to není. Třeba sprej proti dotěrnému hmyzu. Ale dejte si pozor ještě na něco. Mějte s sebou powerbanku, která vás zachrání v situaci, když nebudete mít kde dobít mobil. Pravděpodobně se také stane, že se během výletu dostanete na místa, kde zůstane váš mobil bez signálu. Takže buďte připravení být off-line. Pro jistotu si předem stáhněte mapy míst, kde se budete pohybovat, abyste se dokázali při turistice zorientovat a nezabloudili.

Teď už stačí jen pohodlné oblečení a zábavu pro děti na cestu, zkontrolovat, zda je v nádrži dost pohonných hmot a můžete vyrazit! Tak šťastnou cestu a hezký víkend!