Zveřejněno 10. 8. 2021

Seznamte vaše dítě s vodou a udělejte z nich kamarády!

Léto je ten nejlepší čas, kdy vzít vaše dítě poprvé k rybníku, moři nebo na plovárnu a vést jeho první kroky k tomu, aby se začalo učit plavat. Nevadí, že jste se do toho nepustili už v jeho kojeneckém věku, nikdy není pozdě. Vy znáte své dítě nejlépe, tak se neohlížejte na ostatní, a jděte do toho třeba právě teď. Máme pro vás několik tipů, jak udělat z vašeho dítěte a vody kamarády.

Pryč se zbytečnými strachy

Pokud dítě seznamujete s vodními radovánkami až třeba kolem třetího roku, myslete na to, že už není miminko, které ještě nemá strach a zábrany, ale malý člověk, který objevuje svět a z neznámých věcí mívá logicky obavy. Proto by s ním prvně do vody měl jít ten z rodičů, který si je jistější a nebude dítě podvědomě stresovat svým strachem. Nebo oba rodiče společně. I když se to nezdá, vaše děťátko je na vás napojeno, a tak vycítí, že se jeho máma nebo táta něčeho bojí a logicky se bude bát také. A když mu ukážete, jak je fajn se ve vodě cákat, plavat, potápět se a jak vás to baví, dítě bude mít radost a bude se vás nejspíš chtít napodobit.

Seznámení s velkou vodou

Začněte opatrně a pozvolna. Co nejblíže ke břehu si roztáhněte praktickou deku, na místě, kde je pozvolný přístup k vodě. Pro pohodu vašich dětí s sebou vezměte dětskou deku s jejich zamilovaným motivem a oblíbené hračky, které se můžou namočit. Hrajte si společně, začněte nejprve na břehu, stavějte hrad, nabírejte kyblíkem vodu. Pomalu přesunujte hry do mělké vody. Třeba stavějte hráze z kamínků. Nechte dítě si vodní hladinu „osahat“. Pomaličku postupujte hlouběji a než se nadějete, budete ho mít v náručí a společně se smát při oblíbené hře „spadla lžička do kafíčka“. Kdybyste dítě vzali hned do hluboké vody, je pravděpodobné, že z toho bude mít stres a než se naučí plavat, potrvá to mnohem déle. 

První krůčkem k plavání je potápění

Pokud jste už překonali první strachy a překážky, můžete začít s potápěním. Třeba lovte společně různé kamínky ze dna. Ale pozor, odborníci nedoporučují začínat tak, aby si dítě zacpávalo nos a zavíralo oči. To znamená, že to nemáte dělat ani vy. Podle instruktorů plavání je potopit se přímo, jen s nadechnutím přirozenější a dítě se tak naučí si snadněji rozvrhnout, kdy se vynořit. Tak se snadněji naučí plavat právě pod vodou, kde je to pro něj jednoduší. Když začnete učit nejprve plavání s hlavou nad hladinou, je to pro dítě, podle odborníků, spíš boj než radost. Pokud to zvládnete, je čas vašeho potomka naučit splývání na hladině. A pak už je jen krůček k tomu, že začne kopat nohama a plavat.

Tři pevné body bezpečí

Při tom všem učení nezapomeňte na to, že voda je také nebezpečný živel a proto, jakmile už vaše dítě zvládne první plavání, vysvětlete mu, že musí mít ve vodě vždycky na dosah pevné body. Dno, břeh nebo rodiče. A dokud nebude skutečně dobrý plavec, nejlépe všechny tři body najednou. Pro začátky plavání můžete použít také nafukovací rukávky, ale spíše jako prostředek k uchlácholení. Rozhodně je nepoužívejte stále, aby si dítě zafixovalo, že plavat může i samo, bez pomůcek. Neberte mu je ale násilím, pokud je nechce dát, snažte se ho přesvědčit, že to bez rukávků zvládne lépe a že vlastně nejsou potřeba.

Všechno má svůj čas

V zápalu zábavy si hlídejte čas strávený ve vodě, nebuďte tam s dítětem příliš dlouho. A i když se vašemu malému nebude z vody chtít, je třeba pravidelně odpočívat, zahřát a osušit se a také napít a případně si dát svačinu. Abyste dětem odchod z vody usnadnili, vyberte jim jednu z dětských osušek, které jsou savé, mají krásné motivy a barvy. Nebo ještě lépe, pořiďte jim dětské bavlněné pončo s kapucí s některým z jejich oblíbených hrdinů, do kterého se zabalí a můžou v něm i běhat po pláži. A za chvíli zase šup do vody! Až se pojedete koupat příště, pokračujte tam, kde jste minule skončili. Uvidíte, že než se nadějete, budete mít doma malého plavce; parťáka na koupání, který se tam bude cítit jako ryba (kde jinde než ve vodě).