Zveřejněno 18. 8. 2023

Máte doma prvňáčka? Chce to hlavně klid a pohodu!

Nový školní rok je doslova za dveřmi. To znamená jednak úplně nové starosti pro rodiče, ale také velká změna pro dítě, a to zvlášť, když jde o prvňáčka. Celá rodina se připravuje na jiný režim. Vy hlavně nebuďte nervózní; pak všechny ty změny lépe zvládnete. Buďte na svého prvňáka pyšní a snažte se mu nový životní krok co nejvíce ulehčit.

Rodiče, zůstaňte v klidu a vyrovnaní

Víte, co je nejdůležitější proto, aby váš malý školák první dny vyučování vnímal pozitivně a adaptoval se na nový způsob života? Povzbuzujte ho, podporujte jeho nezávislosti a ukažte, že mu důvěřujete. To je ovšem nutné dělat rozumně a s citem, protože zvlášť v začátcích se musí prvňáček hodně kontrolovat. Kdybyste nedohlíželi na jeho školní povinnosti a vaše dítě neplnilo domácí úkoly, bylo by mu to jistě učitelkou vytýkáno a stal by se třeba i terčem posměchu ostatních dětí. Tím by se chození do školy stalo velmi stresující a mohlo by to u něj třeba i vyvolat psychickou poruchu.

Na prvních týdnech záleží

Prvňáčkovi se honí v hlavě spousta různých myšlenek a pocitů. Hlavně se těší a je pyšný na to, že je už velký školák, ale zároveň se trochu bojí neznámého prostředí a lidí. Hodně záleží na povaze vašeho dítěte, ale ještě víc na vás, jak se s ním učíte, jak projevujete zájem a povídáte si o škole. Když se vše správně nastartuje, je mnohem větší šance, že bude chodit do školy rád. Při případných nezdarech vašeho prvňáčka si proto dávejte pozor nejen na slova, ale také na různé úšklebky, smích a vše, co by ho mohlo znejistit a odradit od dalšího úsilí.

Dárek, který udělá radost všem

I když jde váš prvňáček do školy s novou aktovkou, penálem a dalšími školními potřebami, udělejte mu radost také nějakým dárkem na doma, a to nejlépe užitečným. Takovou věcí, která udělá radost nejen vašemu malému, ale v důsledku i vám, je nové dětské povlečení. A proč? Jednak tak oceníte jeho nový životní krok a také jej mnohem snáz dostanete večer do postele, aby se ráno probudil svěží. Zvlášť když na něj bude čekat některý z jeho oblíbených hrdinů. Holčičky určitě ocení třeba princezny z LEDOVÉHO KRÁLOVSTVÍ, kluci zase rozpustilá auta z filmu Rychle a zběsile. Každý malý  milovník fantazy si zamiluje třeba HARRY POTTERA, ke kterému můžete mít i sladěné prostěradlo!

Co by měl prvňáček umět před nástupem do školy

Váš malý školák se sice bude ve škole učit spoustu nových věcí, ale jsou některé, které by měl už umět. Připravili jsme pro vás deset nejdůležitějších znalostí, které byste měli ještě před tím prvním významným dnem procvičit. Prvňáček by měl:

-           Vědět, jak se jmenuje

-           Vědět, jak se jmenují jeho rodiče

-           Znát svou adresu

-           Sám se obléknout i převléknout a zavázat si boty

-           Poznat barvy

-           Znát dny v týdnu

-           Uklidit si správně věci do aktovky a zapnout ji

-           Malovat tužkou, pastelkami a barvami

-           Vystřihnout nůžkami jednoduchý obrázek

-           Umýt si ruce před a po jídle