Zveřejněno 1. 9. 2021

Běhouny na stůl pro všední i sváteční dny

Máte už doma běhoun na stůl? Říká se mu také středový ubrus, a i když nepokrývá celou plochu stolu, přesto ho umí ochránit proti škrábancům a skvrnám. Ale především, a to je hlavní, dokáže zkrášlit jeho vzhled. Stačí jen sladit barvu a vzor běhounu se stylem vašeho bydlení a estetická hodnota stolování se rázem dostane na podstatně vyšší úroveň.

 Ze starověkého Kartága na váš dnešní stůl

Z dějin víme, že středové menší ubrusy používali při hostinách už starověcí Římané a nazývali je slovem „mappa“. To je výraz, které pochází z dnes již mrtvého jazyka – punštiny; a proto se historici domnívají, že původ běhounu na stůl lze dohledat v pradávném Kartágu. Kartágo bylo starověké centrum civilizace v Severní Africe, které bylo ve válce zničeno právě konkurenčním Římem. Podoba pokrytí stolu se postupně měnila podle dobové módy, od velkých ubrusů až na zem přes malé čtvercové dečky uprostřed stolu nebo právě běhouny, které stůl přesahují na okrajích. Dnešní doba není tak vyhraněná a nechává volbu na uživateli. Všechny ubrusy, dečky a běhouny se dají dokonce spolu kombinovat. 

Do kuchyně i obýváku

Vyzkoušejte snadný návrat k pradávné tradici s vkusem a elegancí. Běhounem totiž můžete zkrášlit všechny stoly v bytě. Hodí se jak na jídelní, tak i na konferenční stolek. Pokud máte obývací pokoj spojený s jídelnou a kuchyní, bude pěkné zvolit stejné běhouny nebo vybrat a sladit dva odlišné, ale v podobném stylu. V moderním minimalistickém interiéru bude velmi dobře vypadat třeba kombinace běhounů PLUME a DEER,  milovníci citrusů zase poteší běhoun LEMON. Takových možností je hodně. U nás si vyberte ty nejkrásnější běhouny mezi téměř třemi desítkami vzorů a barev. A klidně jich můžete mít i víc, na výměnu a pro změnu interiéru. Vaši peněženku to určitě nerozhodí.

Krásný stůl každý den

Máte nádherný mramorový nebo masivní dřevěný stůl? Nebojte se na něj pořídit běhoun, uvidíte, že to jeho krásu ještě umocní. A to platí pro každý stůl, i pro ty úplně obyčejné. Navíc upravené stolování zlepšuje nejen apetit, ale také dobrou náladu. Běhouny vypadají dobře vždy, ale když přijdou svátky nebo rodinné oslavy, to pak rozhodně nesmějí na stole chybět. Zkuste například doplnit tmavý podklad a bělozlaté květy běhounu WHITE ROSE jednoduchým bílým prostíráním a slavnostní tabule je připravena během okamžiku. Nebo si představte, jak skvěle vyzní večeře ve dvou s elegantním běhounem DEER, kterému bude slušet prostírání ve zlaté barvě a pár svíček. Takhle jednoduše si doma vytvoříte dokonalou atmosféru, přesně podle vaší nálady.

Běhouny pro každý tvar a rozměr stolu

Běhouny na stůl nabízíme v rozměrech 45 x 140 cm. To je míra, která vyhovuje pro položení na délku u většiny stolů v našich domácnostech. V tomto případě běhoun umístěte na střed stolu a měl by trochu přesahovat přes jeho okraje. Pokud ale máte stůl větších proporcí než je obvyklé, nevzdávejte to. Pořiďte si dva stejné běhouny a položte je rovnoběžně k sobě, napříč na šířku stolu. Bude to vypadat báječně. Běhoun udělá spoustu parády i na kulatém nebo čtvercovém stole. Použít jej můžete opravdu vždycky a všude. A nebojte se, že se vám umaže a budete mít problém. Naše běhouny se snadno perou, rychle uschnou a ani po častém praní neztrácejí svou barevnost.

Tak už neváhejte ani chvilku a jděte do toho. Váš domov si přece zaslouží to nejlepší!