Zveřejněno 4. 9. 2021

Zavařujete? Jsou i netradiční způsoby, vyzkoušejte je

Pozdní léto, to je období, kdy dozrává ovoce i zelenina. Kdo by si jich nechtěl užívat i v zimě, kdy je vitamínů potřeba nejvíc? Zavařovaly i naše babičky, tak se do toho pusťte také. Je několik způsobů, jak na to a dají se k tomu využít i různé domácí spotřebiče. Nevěříte? Tak čtěte dál.  

Zásoby vitamínů na zimu

Sezóna ovoce a zeleniny v zahradách a sadech vrcholí a vy postupně sklízíte, co jste zasadili. Abyste si své výpěstky uchovali i na zimu, můžete použít několik způsobů konzervace. Třeba zamrazení, usušení, zkvašení nebo i nakládání do alkoholu. Ovšem ten nejklasičtější a nejosvědčenější způsob je znám už několik století. Je to zavařování. Na správný postup přišel roku 1705 jeden kuchař z Francie a jeho jednoduchost spočívá v uzavření potravin do nepropustného obalu a zahřátí na vysokou teplotu, která ničí všechny škodliviny. Když se to podaří, zůstane při pokojové teplotě obsah nádoby vhodný ke konzumaci opravdu dlouhou dobu.

Dobrá příprava, polovina úspěchu

Naše babičky zavařovaly v klasickém pozinkovaném zavařovacím hrnci. Jestli ho doma nemáte a nechce se vám kupovat jeho moderní verzi, nevěště hlavu. K zavařování můžete využít i jiné spotřebiče, které máte v kuchyni. Možná vám to bude připadat neuvěřitelné, ale kromě pečící trouby je to myčka na nádobí, a dokonce i mikrovlnka. Jen si musíte pečlivě připravit materiál na zavařování, dostatek sklenic a víček, které musí být sterilní a samozřejmě utěrky, bez kterých se při zavařování neobejdete. Budete jich potřebovat víc, tak buďte připraveni a mějte jich po ruce dostatek, u nás je najdete ve vysoké kvalitě, a navíc jsou krásné. Čistou utěrkou jednak utřete umyté sklenice i víčka do sucha, ale využijete je i při samotném zavařování.

Správně rozpálená trouba

K zavařování vám postačí úplně obyčejná trouba. Naplňte čisté sklenice ovocem nebo zeleninou a uzavřete je víčky, ale ještě před uzavřením místo, kde se víčko dotkne sklenice, utřete do sucha čistou utěrkou. Připravte si plech s vyššími okraji, na dno položte další utěrku a na ni narovnejte naplněné sklenice tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Pak na plech ještě nalijte asi půl litru vody. Troubu zahřejte na cca 220 °C, plech dejte dovnitř a nechte zapnuto 10–15 minut, podle druhu ovoce. Pak vypněte a vše nechte v troubě ještě 15 minut. Potom rozprostřete další utěrku na rovný povrch a na něj vyrovnejte sklenice dnem vzhůru. Nechte je tam až do vychladnutí a pak uložte do spíže, kde budou až do té doby, než je spotřebujete.

Snadné zavařování v myčce

Myčka poslouží k zavařování naprosto skvěle, bez zbytečné námahy a starostí. Pokud je součástí vaší kuchyně, určitě to vyzkoušejte, snadnější způsob nenajdete. Prvotní příprava, tzn. čisté a suché naplněné sklenice, je naprosto stejná, jak při zavařování v troubě. Naskládejte do spodního koše myčky připravené sklenice (také se nesmí dotýkat) a pak už jen stačí zapnout program s nejvyšší teplotou a nejdelší dobou mytí a už se nemusíte o nic starat. Kapsli do myčky a leštidlo tentokrát vynechte. Po skončení programu zvolte opět stejný postup: utěrka a sklenice víčkem dolů, do té doby, než vychladnou. No není to pohoda?

Bleskurychlá mikrovlnka

Čím dál víc lidí využívá zavařování v mikrovlnce. Má to sice svá úskalí, ale výhody poznáte třeba tehdy, když vám třeba postupně dozrávají okurky. Do mikrovlnné trouby se totiž vejde jen jedna sklenice, maximálně dvě. Také je potřeba mít sklenice s novými šroubovacími víčky a naplněné pouze tak 2 cm pod okraj. Víčka před vložením do mikrovlnky nešroubujte na pevno, jen lehoučce otočte závitem, jinak může hrozit nehoda. Sklenici v mikrovlnce postavte do misky s plochým dnem. Kdyby náhodou něco vyteklo, miska to zachytí. Podle výkonu vaší mikrovlnky (700–900 W) by se jedna velká sklenice měla zavařovat v průměru tak 4 minuty. Ale ne vždy. Měkké ovoce chce méně času než tvrdá zelenina, kde bude doba ohřevu delší. Chce to prostě vyzkoušet. Po vypnutí vyjměte sklenici, utáhněte víčko vší silou (pozor, pálí to) a jako u předchozích způsobů, položte uzávěrem dolů na utěrku až do vystydnutí.

Zavařujte celý rok

Při zavařování ale nemusí jít jen o sezónní ovoce, zeleninu či houby. Je to užitečná činnost, která se dá dělat celoročně. Zavařujte maso, hotové pokrmy nebo domácí paštiku. Klidně se do toho dejte, zavařená jídla později jako když najdete. Stačí mít doma pár dobrých receptů, dostatek zavařovacích sklenic a pořádnou zásobu utěrek.