Zveřejněno 28. 12. 2021

Novoroční pranostiky a zvyky našich předků

První leden je už od pradávných dob plný tradic a rčení, která lidé respektovali proto, aby byl celý rok úspěšný. Spousta pranostik se formovala celá staletí, a to především na základě pečlivého sledování chování přírody, hlavně v souvislosti s úrodou. Jiné vznikaly z pověr a mnohé z nich dnes dodržují i racionálně smýšlející lidé. To víte, nikdo nechce riskovat, že by mohl mít celý rok smůlu.

Nevěšte prádlo, nezametejte, nevynášejte smetí.

Na Nový rok si musíte dát pozor na mnoho činností. Víte, že nesmíte mít pověšené prádlo na šňůře? Takže i když vaše ubrusy, běhouny, utěrky nebo dokonce povlečení potřebují po Silvestrovské noci nutně vyprat, počkejte s tím ještě minimálně jeden den.  Kdybyste totiž prvního ledna měli pověšené prádlo, přinese vám to do domu neštěstí a nemoc. Nezametejte, vymetli byste si štěstí z domu. Pokud je nějaké smetí na zemi, buď ho tam nechte do druhého dne, nebo ručně sesbírejte. Ale na koště či smeták zapomeňte. A pozor, smetí na Nový rok nevynášejte, pak by vám prý během roku mohlo něco (nebo dokonce někdo) doma chybět!

 

Kapsy plné peněz

Jsou ale věci, které byste oproti zakázaným činnostem naopak udělat měli. Oblečete-li si na Nový rok ráno něco nového na sebe, budete zdraví a svěží celý rok. Prostě jako noví! Také je potřeba si dát do kapsy peníze, protože pokud tam zůstanou, než půjdete večer do postele, budou se vás držet celý rok a když nezbohatnete, chudší určitě nebudete. Jestli by stačilo mít v kapse platební kartu, to zatím nikdo neověřil. Ale pozor, nikomu nepůjčujte, protože pak byste rozhodně zchudli. Pro štěstí celého domu také jako první návštěvu pozvěte někoho mladého. Pokud vám na Nový rok vstoupí do dveří jako první senior, přináší to smůlu.

Co jíst a co ne?

Hlavní novoroční jídlo by měla být čočka. Někde se traduje, že to musí být první potravina, kterou tohoto dne do sebe vpravíte, což může být po bujaré silvestrovské noci obtížné. Ale když se přemůžete, zaručí vám to dostatek peněz po celý rok. Všichni z rodiny by se pak měli sejít u dobrého oběda, kde ale nesmíte jíst nic, co má peří, aby vám neuletělo štěstí. Tedy v žádném případě nepřipravujte drůbež nebo jiné ptáky. Úplná jistota pro šťastný rok je uvařený prasečí rypák, ale klidně udělejte i dobrou vepřovou pečínku, protože prasátko bude vždy symbolem štěstí.  

Jaký rok nás čeká?

Je mnoho lidových rčení, které říkají, jak bude podle prvního lednového dne vypadat celý příští rok. Tady jich pár najdete:

Bude-li slunce svítit jasně, bude mnoho ryb.

Jsou-li na Nový rok při východu slunce červánky, bude mnoho požárů.

Je-li na Nový rok blátivo, bude po celý rok nepohoda.

Je-li na Nový rok hezky, budou pěkné žně.

Na Nový rok déšť, bude o Velikonocích sníh.

Naši předkové měli dokonce předpověď v souvislosti s kalendářním dnem, připadající na Nový rok. Tento rok by tedy mělo platit toto:

Připadne-li první leden na sobotu, přichází klidný bezvětrný rok s množstvím plodů, bohatým ovocem, ale nepříznivý pro pěstování obilí a hrozící množstvím onemocnění zimnicí.

Není jisté, že vše vyjde podle pranostik, vy ale na sebe dávejte pozor a mějte krásný nový rok plný štěstí a radosti!

 
 
Flanelové povlečení LYANA - červené
Rozměry • 140 x 200 cm
Skladem
579