Zveřejněno 19. 1. 2022

Župan jako nezbytná součást šatníku

Doma, v lázních, v hotelu, v nemocnici, tam všude se hodí kvalitní župan. Pokud dobře zvolíte střih a materiál, bude vám klidně stačit jeden na celý rok, protože správný župan sluší a je příjemný na tělo v mrazu i v horku. Výhody županu znali už i naši prapředkové, a dokonce i panovníci a dokázali si je užívat. Užijte si je také!

Bez županu ani ránu

Župan je bezesporu součást garderoby, která by dnes neměla chybět doma nikomu. Že je potřebný neustále, to dokládá i fakt, že župany běžně bývají součástí vybavení v lepších hotelích či v lázních. Užijete ho jak po koupeli, tak třeba v sauně nebo u bazénu nebo klidně při snídani na terase.  Župan rozhodně upotřebíte v každodenním provozu doma, ale i třeba tehdy když se stane něco nepříjemného, že kvůli tomu musíte do jít nemocnice. A tam se takový praktický župan hodí víc než cokoli jiného.

Předkové v županu

Užitečnost županu poznali už naši dávní předkové. Objevil se už v polovině 18. století v jihozápadní Evropě. Odtud pochází jeho název, který byl u nás převzat z italského giupone. Nejprve si jeho předností užívala šlechta. Třeba francouzští panovníci, např. Ludvík XV., županu udělili oficiální statut vhodného oděvu pro dopolední audience. V době osvícení a biedermeieru se bez něj už neobešel doma ani žádný měšťan. Už tehdy měl šálový límec a převazoval se v pase. A tak to pokračovalo, vzpomeňte si třeba i na filmy pro pamětníky. Otec rodiny přišel domů z kanceláře, svlékl sako a oblékl si župan. Prostě župan má tradici a není to bezdůvodné. Je totiž užitečný a příjemný.

Každý večer, každé ráno

Správný župan by měl vaše tělo hýčkat hned poté, jak si ho obléknete. Zajistí vám nejen to, že když večer vyjdete ze sprchy, bude vám příjemně teplo a jeho materiál vás zbaví zbytkového vlhka, které vám po utření osuškou na kůži zůstane. Z koupelny pak v takovém županu klidně můžete zamířit do obýváku a usadit se na sedačce, protože vám (při správně zvoleném střihu) dodá naprostou pohodu a volnost při sledování váš oblíbeného filmu. A co teprve taková snídaně v županu. Když na vás bude každé ráno čekat hned u postele, ochrání vás proti rannímu chladu a když se do něj zachumláte, lehce překonáte i krušné chvíle po probuzení.

Pohodlí, funkce a slušivost

Nechcete-li doma skříň plnou županů a hledáte pro sebe ten jediný a pravý, zvolte některý ze slušivých a příjemných froté županů z naší nabídky. Mají klasický střih, který se historicky osvědčil. Zvýšený šálový límec nepustí ke krku chlad a nepřekáží při opírání a případném povalování na sedačce, délka nad kotníky je přesně to, co vám bude sedět a zahřeje vás a zároveň nepřekáží. Předností je také pohodlí zavinování a převázání v pase, což je komfortní a rychlé při oblékání a svlékání. Výhody froté materiálu snad není třeba představovat. Naše župany jsou z kvalitní froté bavlny, s drobnou příměsí umělého vlákna pro stálost tvaru. Jsou báječně savé a budete se v nich cítit jako královna či král, už proto, že vám zcela určitě budou slušet. Stačí si jen vybrat vhodnou barvu, velikost a pro jistotu přečíst přiloženou tabulku s přesnými rozměry, aby vám župan seděl jako ulitý.

 

 

 

 
 
Froté župan - modrý XXL
Rozměry • XXL
Prodej ukončen
649
Froté župan - růžový L
Rozměry • L
Prodej ukončen
599
Froté župan - bílý XL
Rozměry • XL
Skladem
619