Zveřejněno 10. 1. 2022

Je leden, čas na trochu klidu a odpočinku

Vánoční shon a oslavy příchodu nového roku jsou ty tam, je čas si trochu oddechnout. I příroda odpočívá, některá divoká zvířata dokonce mrazivé zimní dny prospí. I lidé od pradávna v lednu v souladu s přírodou vždy zklidnili životní rytmus, a proto byste měli i vy zpomalit a užít si pár dní odpočinku.

Odpočinek pro zdraví

Relaxace je základ zdravého fungování organismu a nikdo by ji neměl podceňovat. Jednak jde o velmi podstatnou prevenci proti vzniku deprese, stresu a syndromu vyhoření a stejně tak pomáhá k lepšímu pracovnímu výkonu. A jen odpočatý člověk také dokáže zdravě a rozumně uvažovat. Ale pozor, nikdy nezapomínejte, že práce nejsou žádné závody. Není třeba vytvářet rekordy a být první v cíli. Mnohem důležitější je se do cíle dostat a co bychom si říkali, mnohým, kteří na sebe nedbali, se to nepovedlo. Každý z nás má zodpovědnost vůči sobě i svým blízkým, a proto je především důležité správně odpočívat.

Měsíc vlka a klidu

Leden býval v našich zemích kdysi označován měsícem vlka. Asi proto, že v mrazu se poblíž ospalých vesnic objevovali vlci, kteří hledali snadnější přístup k potravě, kterou se často stávala drobnější domácí zvířata. Hlavně se však jednalo o měsíc, kdy se mnohem více odpočívalo a nabíraly síly na další aktivity. Čas se trávil většinou v teple světnice, protože byla pole i zahrady v období vegetačního klidu a nebylo třeba se jimi tolik zabývat. A z toho bychom si měli vzít příklad a naučit se efektivně relaxovat. Právě leden se k tomu velmi dobře hodí. Začněte právě teď se správným odpočinkem.

Nebojte na chvíli hodit práci za hlavu

Každý z nás se musí udržovat v provozuschopném stavu a abyste mohli vydávat energii, musíte ji také někde čerpat. Správná relaxace znamená odejít alespoň na půl hodiny od práce už při prvních známkách únavy. Když totiž k odpočinku přistoupíte včas, únavu odstraníte mnohem snadněji. Pokud pracujete fyzicky, posaďte se, zabalte se do huňaté deky a dejte nohy nahoru. Prolistujte si časopis nebo se podívejte, co je nového na internetu. Při duševní práci naopak zaklapněte notebook a vydejte se ven na krátkou procházku nebo si alespoň protáhněte tělo u nenáročného cvičení. Je to rozumné vůči vašemu organismu, který pak nemá potřebu se bránit onemocněním nebo psychickým vyčerpáním.

Spěte bez starostí

Kvalitně se vyspat a vzbudit se plni energie, to je to nejdůležitější pro každodenní pohodu. Kromě čistého a svěžího vzduchu, ticha a absence rušivého světla je neméně důležité, jaké zvolíte povlečení. A když je ten leden, jak jinak se dokonale vyspat než v mikroplyši, který má navíc díky své hebké huňatosti i dobré účinky na psychiku. Pokud vám Ježíšek přinesl mikroplyšové povlečení, určitě už i po těch pár nocích v jeho plyšové náruči víte, co je dokonalá pohoda a relaxace. Jestli ne, určitě si ho pořiďte, nebudete litovat. Pak rychle vytěsněte myšlenky na to, co jste všechno ještě nestihli udělat, zachumlejte se do mikroplyše a krásně se vyspěte. Ráno se určitě probudíte svěží a odpočinutí.

Tři druhy únavy, které vás mohou podle odborníků potkat:

Hypertonická únava – vzniká z nadměrné duševní nebo citové zátěže. Tady pomůže pravidelný odpočinek formou pohybu, který vám po čase vpraví do těla endorfiny a vrátí vám pohodu.  

Hypotonická únava – je způsobena fyzickou činností, kdy se po čase svaly i další části tělesné konstrukce neúměrně zatíží a ztrácí se výkonnost. Chce to pravidelný odpočinek a dobrý spánek.  

Toxická únava – jedná se o doprovodný jev během různých nemocí. Tady nepomůže nic jiného, než léčba a klid na lůžku.

 

 
 
Mikroplyšové povlečení MANDALA 1 Exclusive
Rozměry • 140 x 200 cm
Skladem
799