Zveřejněno 22. 1. 2022

Chtěli jste žít s kočkou, a nakonec bydlíte u kočky

Kočka je nejroztomilejší bytná, jakou můžete mít. Pokud ovšem nepočítáte s tím, že se z vašeho bytu stane výhradní majetek vaší kočky, může vás společné soužití trochu zaskočit. Abyste tohle spolubydlení v pohodě zvládli, buďte připraveni a přichystejte jí dostatek podnětů, a hlavně místa pro její hry, dokonalý relax a lenošení.

Váš nový snobský spolubydlící

Ať už se chystáte pořídit si solidní kočku domácí z útulku nebo od souseda, přívětivou mainskou mývalí, inteligentní a divokou bengálskou nebo soběstačnou britku od chovatele, vězte, že byste si rozhodně měli znát pár důležitých věcí, abyste byli všichni spokojeni. Berete si totiž do bytu vašeho budoucího šéfa. Kočka totiž není jen tak ledaskdo, je to skutečná osobnost, takže jí velice záleží na tom, v jakém prostředí bude žít. Máme pro vás pár informací, které zná každý zasloužilý „kočičí rodič“. Počítejte s tím, že váš čas od teď bude řídit kočička, ale vrnění a přítulný hebký kožíšek, to je odměna, která za to určitě stojí.

Hurá, vy jste mi přinesli tašku!

Součástí nákupu, kromě základních potřeb, jako je kočičí toaleta, škrabadlo, misky apod., jsou také věci pro zábavu a pelíšek. Jestli jste ale nakoupili spoustu drahých aktivních hraček, bez kterých by kočička podle prodavačky strádala, budete nejspíš zklamaní, protože se obyčejně nesetkají s očekávanou odezvou. Obvykle je totiž kočka po prvním prozkoumání nechá přesně tam, kam jste je položili a bude se raději věnovat igelitové či papírové tašce, z které jste nákup vyložili. A taková kartonová krabice, to je teprve radost! Hodně se pobavíte, když budete sledovat, jak se vaše kočička klasických rozměrů hodlá vecpat do minikrabice až do té doby, než se jí to nakonec podaří. Hlavně se tomu ale nesmějte nahlas, kočka má totiž značnou sebeúctu a umí si také vychutnat pomstu.

Kdo je tu nejdůležitější?

Každá kočka úměrně svému mínění o sobě samé vyžaduje dostatečnou pozornost. Pracujete doma na počítači? Zapomeňte na to, že jste doposud měli nějakou pevně stanovenou pracovní dobu. Naučíte se to rychle a pracovat budete, až bude váš mazlík spát. Protože jinak se vám bude co chvíli procházet po klávesnici než se na ní nakonec uvelebí a běda, jestli jí vyhodíte. Mohla by se vám třeba odměnit donesením polomrtvé myši do ložnice nebo možná zjistíte, že i vaše jinak čistotná kočička vám pomočila oblíbené boty. Raději tedy nechte práce, poslušně vezměte provázek nebo tyčku s pírky a běžte si hrát. Kdy vyděláte peníze na dobroty pro vaši kočičku, to je nakonec vaše věc, hlavně když jí budete k dispozici.

Když jde malý tygr spát

Koupili jste skvělý pelíšek a vaše kočička ho ignoruje? To se stává často. Většina koťat, dospělých koček i kočičích seniorů dává přednost huňatosti mikroplyšových dek nebo měkoučkým polštářkům. Z těch se dá také udělat báječná skrýš, kterou uvítá nejen při hře, ale také z nich může být úžasná pozorovatelna okolí. Dá se z nich ladným skokem napadnout okolojdoucí nebo kočka ze skrytu uvidí, že se někdo chystá jíst něco dobrého a hodlá ji opomenout. Polštářky s mikroplyšovými nebo i jinými povlaky se hodí i na vyvýšené poličky, tam je také potřeba mít pohodlí. A když se chce spát, to je rozhodně potřeba mít něco, do čeho se může vaše kočička zabořit a v klidu usnout. A co je lepšího než mikroplyšová deka nebo hebký polštářek?  Pořiďte si jich domů několik, mají navíc tu výhodu, že jim (oproti klasickým pelíškům) vyhovuje časté praní a jsou tak o poznání hygieničtější.

Kočičí i člověčí radost

Všechny strasti a starosti jsou ale ty tam, když se vrátíte domů a vaše kočička vás přivítá hned u dveří. Když je vám smutno, jde vás utěšit, vycítí, když jste nemocní a něco vás bolí. Její předení a kočičí blízkost má podle průzkumů pozitivní vliv na lidský nervový systém. Prý ti, co mají doma kočku, jsou v kontaktu s ostatními lidmi uvolnění a přirozenější. A když vaše šelma usíná u vás v posteli nebo i když vás jen každé ráno přijde upozornit, že je její miska prázdná, budete se cítit spokojenější, budete se častěji bavit a usmívat. Prostě – spokojená kočka, šťastný majitel. Mít kočku je totiž radost, a ta do každé rodiny patří.

 

 

 

 
 
299