Zveřejněno 10. 5. 2022

„Březen, za kamna vlezem“, ale jaro je stejně tady!

Tradiční pořekadla a zvyky našich praprababiček a prapradědečků měly své opodstatnění, a i když jsou staré stovky let, stále pro nás mají význam. Proto bychom je i my měli předávat svým dětem, třeba se jim budou někdy hodit. Jaro přichází, připomeňme si, co se v březnu kdysi dělo a říkalo, a nezapomeňme se jarní dny připravit i doma.

Jarní rovnodennost a svátek vrabců

Začátek jara v roce 2022 připadá opět na 20. března, ale pozor, posouvá se a začíná o pár hodin. Přesně jaro nastane v 16.33 hodin. To je totiž čas, kdy letos slunce vstupuje do znamení Berana, čas, kdy při své cestě protne nebeský rovník, kterému se říká jarní bod. Takže kdo chce letos slavit příchod jara přípitkem, teď už naprosto přesně ví, v kolik hodin by měl pozvednout sklenku. A kdybyste nechtěli v tento den slavit zrovna jaro a hledáte k přípitku jiný důvod, měli byste vědět, že na 20. března připadá také Světový den vrabců. A vrabci si připomenutí určitě zaslouží, už proto, že v posledních letech z neznámých příčin mizí z přírody.

Zima už vyklízí pole

Připomeňme si ale teď některé z březnových lidových pranostik, vycházejících z moudrosti pozorování přírody našimi předky. Třeba tu, která se pojí hned se začátkem tohoto měsíce a říká, že „o svatém Tomáši (7. 3.) sníh bředne na kaši“. Prostě, zima se už definitivně chystá k odchodu, sluníčko se připravuje na to, že začne konečně hřát, a to celé znamená, že rolníci nesmí s prací na poli otálet. Zvláště proto, že se další moudrost nám sděluje že „když březnový sníh zaoráš, jako když pole pohnojíš“. Pokud tedy má být dobrá úroda, není na co čekat!

Jak se otevírají studánky

Ještě dříve, než přijdou Velikonoce, byla by škoda úplně zapomenout na jeden z nádherných a užitečných a prastarých lidových zvyků. Jde o každoroční březnové otevírání studánek. Lidé z vesnice, většinou mládež, se každoročně v březnu společně vydali do lesů a luk, aby vyčistili blízké studánky od špíny, napadaného listí a bahna. Tím se přírodě odvděčili za to, že pramen sloužil celý rok lidem i zvířatům. Tento zvyk by stálo za to dodržovat i dnes.

Ale přestože většinou každý rok platí známé „březen, za kamna vlezem“, letos to třeba vyjde podle dalšího rčení, a to že „o svaté Balbíně (31. 3.) je konečně po zimě“!

 

Jaro přijde i do vaší ložnice

Ještě dřív, než jaro definitivně dorazí k vám domů, je dobré se na něj pořádně připravit. Právě teď totiž nastal správný čas přemýšlet o tom, za jaké povlečení letos vyměníte svůj oblíbený zimní huňatý mikroplyš. Bude to hladké bavlněné povlečení, luxusní povlečení z bavlny renforcé nebo antialergenní mikrosaténové? Ať už to bude kterékoliv, neuděláte chybu. Důležité je ale myslet i na jarní design. A co nejlépe přivolá slunečné jarní dny? Přece probouzející se příroda. Něhu a jemnost vám přinese třeba bavlněné povlečení na dvě lůžka AIGA, které připomíná ještě trochu zasněženou bílou louku, na které už vyrážejí luční traviny, či sofistikované mikrosaténové povlečení SAKURA 2, co jemnými kvítky na šedém prozáří každý váš den. Je tu ale také i bavlněné renforcé povlečení BRAUM, plné květů, celé v zemitých barvách, které připomene, že jaro svůj boj nad zimou vždycky nakonec vyhraje.

 

Bavlněné povlečení AIGA na dvě lůžka - modré
Rozměry • 140 x 200 cm
Prodej ukončen
649