Zveřejněno 25. 8. 2023

Pár vychytávek pro kuchaře a kuchařky

Při vaření se stávají různé nepříjemnosti, ať už jste zkušení kuchaři nebo v kuchyni teprve začínáte. I kdybyste se rozkrájeli prostě někdy se „povede“ přesolit polévku, připálit maso či omáčku. Anebo si jen potřebujete nějakou vychytávkou usnadnit práci. Pár takových užitečných rad tu pro vás máme.

Vždy se můžeme něco naučit

Naše babičky se od těch svých naučily při vaření spoustu triků, které jsou prověřeny desítkami let, a protože měly cenu zlata, předávaly se dalším a dalším generacím. My dnes máme v kuchyni mnohem víc pomocníků, než měly kdysi ony, ale stejně jejich rady neházíme za hlavu, protože víme, že stojí za to. A také nám v krizových situacích pomohou ušetřit spoustu starostí. Naopak, až rady babiček budeme předávat svým dětem, můžeme k nim ještě přidat to, co se naučíme z vlastní zkušenosti, od přátel nebo třeba i díky internetu a dalším komunikačním kanálům. Nikdy není zbytečné se v kuchyni něco nového naučit. Třeba vám s tím dnes trochu pomůžeme i my.

Mléko na útěku

Pokud vaříte mléko nebo třeba smetanovou omáčku, rozhodně si musíte dávat pozor, aby vám z hrnce neutíkalo. Přiškvařené mléko na plotně není nic moc, nepříjemně páchne a špatně se čistí. Aby se udrželo v hrnci, na to jsou různé triky. Třeba místo pokličky dát přes hrnec napříč vařečku nebo pomazat okraj hrnce máslem. Mimochodem, když připravujete pudink, aby se vám mléko nepřipálilo, vymažte máslem i dno hrnce. A víte, že profi kuchaři často chrání svoje plynové sporáky před vzkypělým přiškvařeným mlékem a ostatním nehodám tak, že kolem hořáků rozloží alobal, který se po směně vyhodí, a proto nemusí plotnu namáhavě čistit?

Dokonale upečené kuře.  

Když pečete kuře, také u vás raději každý chce na talíř stehýnko, protože jsou prsa moc suchá? Pomůžete si tak, že než dáte celé kuře do trouby, svážete mu nohy k sobě provázkem. Horko pak bude kuřetem procházet rovnoměrněji, nedostane se tak rychle dovnitř, pečení prsou se zpomalí a maso zůstane šťavnatější. Než ale dáte kuře do trouby, nechte ho tak dvě hodiny uležet při pokojové teplotě a dokonale osušte utěrkou. Pečte pozvolna, nejlépe na roštu, aby žhavý vzduch proudil rovnoměrně kolem a pekáč dejte až pod rošt, aby měla šťáva kam odkapávat. Hotové kuře zabalte alespoň na pět minut do alobalu a nechte ho odpočinout, než ho rozkrájíte. Bude mít dokonalou chuť.

Každý den měkký chléb

Koupili jste zbytečně velký bochník chleba a obáváte se, aby vám další dny ještě chutnal? Je několik způsobů, jak ho uchovat jako čerstvý. Třeba tento: Nakrájejte pár plátků jablka a zabalte je spolu s chlebem do utěrky. Chléb vydrží déle vláčný, protože do sebe bude vstřebávat vlhkost z jablka a zůstane dlouho měkký. Do utěrky jej ale nebalte ještě teplý a raději každý třetí den vyměňte utěrku za čistou. Pár čerstvých krajíců uchováte i v mrazáku. Za pár dní (nebo klidně i za pár týdnů) si na nich určitě pochutnáte.

Stop ušpiněnému toustovači!

Milujete tousty, ale neděláte je tak často, jak byste chtěli proto, že očistit toustovač je dost nepříjemná práce? Přiškvařený sýr, který nemůžete vydrhnout kvůli citlivému povrchu drátěnkou, a tak zůstává v rýhách a spojích, to je černá můra. Ušpinění toustovače se vyhnete s přehledem tím, že ustřihnete správou velikost pečicího papíru a do toustovače ho vložíte dřív, než do něj dáte všechny ingredience k zapečení skvělého toustu. A je to, stačí jen pak plotýnky utřít čistou utěrkou. Už se nikdy nemusíte vystavit tomu, co neděláte rádi, a přitom si můžete dávat tousty každý den!

Připáleniny pro zlost

A nakonec něco k připáleninám, kterým se občas nevyhnou ani ti nejzkušenější kuchyňští borci. U připáleného pečeného masa vždy zčernalé kousky pečlivě odkrojte, zbytek dejte do čistého hrnce a povařte přibližně deset minut s mrkví, bramborem, chlebem nebo i s korkem. Stejný postup pomůže i připálené omáčce. Ale korek raději vařte v sítku na zeleninu, aby se vám nedostal do jídla. Připálenou zeleninu zase zachráníte ponořením do vody s ledem, po pár minutách ztratí nepříjemný zápach a chuť připáleniny.

Základem ale je, abyste při každém vaření dbali na čistou kuchyni, pořádné kuchyňské náčiní, a hlavně na kvalitní utěrky, bez kterých se nikdy neobejdete. Ať je vaše kuchyně vždycky voňavá a daří se vám v ní vařit samé dobroty!