Zveřejněno 3. 5. 2022

Neperte se s povlečením! Zvládnete ho správným postupem

Povlečení by se mělo často měnit, to znamená prát nejlépe jednou za čtrnáct dní. Ale dokážete své povlečení vyprat správně? Víte, jak prát povlečení správně a co nejlépe zachovat jeho vlastnosti, aby stále dobře vypadalo a sloužilo? Provedeme vás systémem správného praní, aneb jak prát povlečení.

Ztrácí vaše oblíbené povlečení s praním barvu, dělají se na něm žmolky a na omak už není to, co bývalo? Pokud jde o kvalitní produkt, bude chyba nejspíš ve způsobu praní. Poradíme, jak prát povlečení, tedy jak postupovat, abyste co nejdéle zachovali všechny jeho původní vlastnosti.

Poprvé doma

Pořídili jste si ložní prádlo vašich snů a chcete, aby vydrželo? Důležité je povlečení vyprat před prvním použitím a to odděleně od ostatního prádla. Při prvním praní se totiž povlečení zbaví přebytečné barvy z výroby a předejte tím obarvení svého prádla.

Bílé a barevné zvlášť

Všechno prádlo vždy třiďte podle barev. Světlé spolu se světlým, barevné s barevným. Je to klasika, každý ví že by měl, ale skutečně to vždycky dělá? Ovšem pokud chcete mít bílé stále zářivé a u barevného zachovat jasné vzory, nic jiného vám nezbývá. Je také důležité správně zvolit prací prostředek, buď na bílé nebo na barevné. Problém je, když máte povlečení půl na půl. Třeba černobílé, nebo jinak kontrastní. To raději vyperte na 30° C a případné skvrny přeperte ručně.

Nezapomeňte také zapnout zipy, aby se jejich zoubky nezanášely a nepoškodily se. Také pamatujte, že jakémukoli povlečení prospěje, když ho perete obrácené naruby. Vždy je však důležité, řídit se uvedenými pokyny k údržbě na štítku. Každá látka je totiž specifická.

Bavlna

Ložní prádlo z bavlny v klasickém nebo flanelovém zpracování je osvědčená klasika, to nejlepší, co příroda k tomuto účelu nabízí. Obvykle se doporučuje prací teplota 40°C, ale to jen z důvodu stálosti barev. Řadu Exclusive však můžete prát při vyšších teplotách a to až 60°C, čímž spolehlivě zničíte všechny roztoče. Když povlečení ještě vyžehlíte, můžete se spolehnout, že pro domácí hygienu už víc udělat nemůžete. Povlečení však není vhodné pro mandlování.

Krep

Oblíbené krepové povlečení je vyrobeno z upravené bavlny, která se obvykle pere na 40° C a odstřeďuje při nízkých otáčkách. Nechte mu v pračce dostatek místa, aby se nepoškodilo. Zato ho nemusíte (vlastně ani byste neměli) žehlit. Odmění se vám dlouhou životností a kvalitou.

Bavlněný satén

Povlečení heboučké jako hedvábí s kvalitou bavlny, v zimě zahřeje, v létě ochladí, a navíc dobře saje. Perte jej klidně na vyšší teploty, jde to i na 50 - 60° C. Jestli používáte sušičku, zvolte šetrné sušení. Žehlete jako jemné prádlo, klidně před žehlením pokropte.

Mikrovlákno / Mikrosatén

Umělý materiál s těmi nejlepšími vlastnostmi přírodního vlákna, vhodný i pro alergiky. Dlouhodobě si udržuje savost, pevnost, prodyšnost a nežmolkuje. Perte jej na 40° C a můžete i sušit v sušičce. Ale nemusíte, rychle schne a nemusí se žehlit.

Mikroflanel / mikroplyš

Huňatý hřejivý materiál, neuvěřitelně příjemný k zachumlání za chladných nocí. Nemusíte se bát, že povlečení bude pouštět vlákna nebo žmolkovat. Je vhodné pro alergiky. Perte jej naruby na 40° C. Rychle schne a nežehlí se.

Saténové povlečení PRUHY - bílé
Rozměry • 140 x 200 cm
Prodej ukončen
749
659