Zveřejněno 13. 11. 2020

Spěte na chatě jako ve vatě

Když vyrazíme po náročném pracovním týdnu na svou chatu, je to proto, abychom relaxovali a užili si pohody v přírodě. Neméně důležité je, se o víkendu dobře vyspat. Neodbývejte proto lůžkoviny ve svém rekreačním objektu tím, že přivezete to, co už doma dosloužilo. Dolaďte svou chatu správným ložním prádlem a vhodným povlečením. 

 

Spěte na chatě jako ve vatě

13.11.2020 16:31

Když vyrazíme po náročném pracovním týdnu na svou chatu, je to proto, abychom relaxovali a užili si pohody v přírodě. Neméně důležité je, se o víkendu dobře vyspat. Neodbývejte proto lůžkoviny ve svém rekreačním objektu tím, že přivezete to, co už doma dosloužilo. Dolaďte svou chatu správným ložním prádlem a vhodným povlečením. 

Soukromí a klid

Říká se, že jsme už odjakživa národem chatařů a chalupářů. Před mnoha lety, těsně po revoluci, kdy se lidem z východnímu bloku otevřely hranice na západ, to už ale skoro vypadalo, že chatám odzvonilo. Avšak čas ukázal, že tomu zdaleka tak není, protože během letošního roku se poptávka o rekreační objekty prudce zvýšila a potvrdilo se, že jsme chatařskou velmocí. Možná je jedním z důvodů útěk před hrozbou nakažlivé nemoci, protože chata v přírodě poskytuje soukromí, s jakým se ve městě nepotkáte. A tedy i bezpečí a nekomplikovaný, jednoduchý život, který naše psychika čas od času nutně potřebuje. 

Chata má svůj styl

Chaty, na rozdíl oproti staletími ošlehaným chalupám, bývají relativně novější a postaveny právě pouze k rekreačnímu účelu. Ať už to jsou malá a skromná stavení v lese nebo ty, co připomínají luxusní vily s výhledem na vodou či s vrcholky hor v dohledu, mají v převážné většině několik společných ukazatelů. Dosah přírody, výletní a turistické cíle a především dřevo, jeho vzhled a vůni. A byl by téměř hřích to krásné a přírodní dřevo nedoplnit vhodně zvoleným bytovým textilem. Závěsy, ubrusem, ale především povlečením. Myslete na to, že je třeba spojit estetiku s praktičností a pak budete spokojeni. 

 

Barvy do lesa

Dřevo na nábytku či obložení chaty by mělo být podle odborníků doplněno textilem v těch základních barvách, které zprostředkují lidskému oku jeho receptory zvané čípky. Jedná se o červenou, zelenou a modrou. Další variantou je využít zemité barvy přírody. Ale nekombinujte je všechny dohromady, souznít spolu budou maximálně tři barvy na jednom prostoru. To platí pochopitelně i pro povlečení. Staré, potrhané, které vám doma už nevyhovuje, raději rozstříhejte na hadry a využijte k úklidu. I na chatě byste se měli cítit co nejlépe a krásný interiér má vliv na zdravou psychiku. Protože byste měli večer vklouznout pod deku která interiér chaty dokáže skvěle doplnit, vyberte si třeba naše bavlněné kárované červené povlečení Davos, pro chladné dny si ho můžete pořídit i ve verzi flanel, která vás zaručeně zahřeje. Do stejných barev můžete sladit i mikroplyšovou deku, kterou určitě využijete třeba večer u ohně, až si budete opékat buřty.

Po výletě do peřin

Na chatě, kde se věnujeme především fyzickým aktivitám, je důležité se dobře a kvalitně vyspat.  Proto je třeba mít dobrou postel, na ní kvalitní polštář s přikrývkou. Nevozte si proto z domova peřiny, které už dosloužily, není to správná volba. Pro tento účel byste měli zvolit duté vlákno. Vždy zůstává nadýchané a nedrží se v něm vlhkost, a to je pro nedostatečně větrané prostory chaty výhra. Polštáře a deky z tohoto materiálu jsou hygienické, antialergické, odolné proti roztočům a nelákají nezvané návštěvníky ze světa hmyzu, kterých se v přírodě vyskytuje opravdu hodně.  

 

A zase do města

Na chatě to rychle utíká, ani se nenadějete a musíte se chystat domů.  Jak jste zvyklí, umyjete nádobí, uklidíte nepořádek, aby vás příště přivítalo příjemné prostředí. Dobře zavřete okna, utěsněte okenice, ale dřív, než vypnete elektřinu a zamknete, vraťte se do ložnice a ukliďte ložní prádlo. Nikdy totiž na 100 % nemůžete vědět, kdy se na chatu vrátíte, i když plánujete brzký příjezd. Deky i polštáře uložte do igelitových pytlů, nejlépe do vakuových. Uzavírají se patentním zipem a pomocí vysavače z nich odsajete vzduch. Pak k nim nebude mít přístup špína, vlhkost ani prach. 

 

 

 

 

 

 
 
Bavlněné Renforcé povlečení DAVOS
Rozměry • 140 x 200 cm
Prodej ukončen
449
Mikroplyšová deka Exclusive - vínová 200x230 cm
Rozměry • 200 x 230 cm
Skladem
449