Zveřejněno 11. 12. 2020

Vánoční tradice – veselé, tajemné i čarovné

Mezi největší křesťanské i občanské svátky patří bezpochyby Vánoce. Jejich rodinným vrcholem je u nás předvečer narození Ježíše Krista, 24. prosinec, tedy Štědrý den. Vánoce se slaví už od 7. století, jsou opředeny mnoha tajemstvími, tradicemi a zvyky, které nám mají přinést štěstí, zdraví a bohatství a vyjevit budoucnost. Většina z nich se váže právě ke Štědrému dni.   

 

Vánoční tradice – veselé, tajemné i čarovné

11.12.2020 22:10

Mezi největší křesťanské i občanské svátky patří bezpochyby Vánoce. Jejich rodinným vrcholem je u nás předvečer narození Ježíše Krista, 24. prosinec, tedy Štědrý den. Vánoce se slaví už od 7. století, jsou opředeny mnoha tajemstvími, tradicemi a zvyky, které nám mají přinést štěstí, zdraví a bohatství a vyjevit budoucnost. Většina z nich se váže právě ke Štědrému dni.   

 

Vánoční stromek, ochrana rodiny

Tradice zdobení vánočního stromečku se k nám dostala z pobaltských zemí a německého severu Naši předkové jej na Štědrý den ráno zavěsili ke stropu špičkou dolů, ozdobili ořechy, jablky, slámou a nitěmi. Až mnohem později se přidaly svíčky. Stromek měl být ochranným symbolem pro rodinu, aby ji neopustila hojnost. Do našich zemí se dostal až kolem r. 1800 a to nejprve do měst, na venkově se objevil až později, až do první světové války na vesnicích stačila ozdobená smrková větev. To už se ale začaly stromky na Vánoce umisťovat do podstavce na zem tak, jak to děláme dnes.

 

Štědrovečerní zvyky

Na Štědrý den by měla doma vládnout sváteční pohoda, a to asi takhle: Cukroví je srovnáno na podnosech, na adventním věnci svítí poslední svíčka, zdobíte stromek, dárky čekají na večer zabaleny ve skříni, rybí polévka bublá na plotně, obalujete řízky a v lednici stojí mísa toho nejlepšího bramborového salátu podle tradičního rodinného receptu. Je to u vás přesně tak nebo naopak vrcholí shon a stres, abyste všechno stihli? Pokud už máte vše připraveno, můžete uctít tradice našich předků a vyzkoušet si s rodinou některé zvyky, které se se Štědrým dnem pojí už stovky let.  

 



Uvidíte zlaté prasátko

To všichni znáte, když nebudete do večeře jíst, zjeví se vám zlaté prasátko. Na Štědrý den se ráno nesnídalo, v poledne trochu polévky, a pak už se jen čekalo na hlavní štědrovečerní tabuli. Kde se ale to přísné zlaté prasátko vzalo? Prase údajně kdysi symbolizovalo slunce, které se o Vánocích ujímá vlády, a tak by se mělo prasátko ukázat v rodinách, které jej dostatečně pohostí a tím si slunce zaslouží.

 

Poznejte budoucnost

Jestli se dostanete do světa, to vám vyjeví skořápky ořechů se svíčkou, plující v míse naplněné vodou. Když se bude ta vaše držet u ostatních nebo u kraje, nikam se nepodíváte. Lití olova je trošku těžší. Rozpustíte ho nad plamenem na lžíci a vlijete do studené vody. Pak to chce to hodně fantazie, abyste určili, co znamená právě váš odlitek. Zase je tu ale prostor pro optimistický výklad. Kdo nemá olovo, může to zkusit s voskem. Zemědělci a zahrádkáři mohou vyzkoušet, jak suchý bude příští rok. Dvanáct jadérek z jablka vhodí do mísy s vodou, kolik jich vyplave na hladinu, tolik bude suchých měsíců.

 

 

Je tu někde ženich?

Vdavekchtivým ukáže několik vánočních obyčejů, jestli vytoužená svatba přijde už příští rok. Máme tu házení střevícem za hlavu. Pokud přistane na zem otočený špičkou ke dveřím, vdavky budou brzy. Pro slečny na venkově je tu třesení bezem a říkanka „Třesu, třesu bez, kde můj milý dnes?“. Odkud se pak ozve zaštěkání psa, tím směrem žije budoucí manžel. Nebo mohou také zaklepat na kurník. Ozve-li se slepice, budou si muset na svatbu počkat. Jestli probudí kohouta, pak už je to jisté, budou se vdávat

 

Štědrovečerní večeře

 

Než nastane ta chvíle, kdy usednete k bohatě prostřenému stolu, nesmíte zapomenout, že by mohl přijít pocestný, takže přidejte jeden talíř navíc. Pod každý talíř samozřejmě patří šupina z vánočního kapra, která se po večeři dá do peněženky. To prý zaručí dostatek peněz po celý rok. Než se pustíte do jídla, nastal čas si rozkrojit jablko. Pěkně napříč, aby se vám ukázal průřez jadřincem. Když uvidíte hvězdičku, je všechno v tom nejlepším pořádku. Budete celý rok zdraví. Našli jste ve vánočce ukrytý hrášek, který se musí při jejím pečení vložit do těsta?  Tak to znamená celoroční štěstí! S láskou pletená vánočka navíc ochrání před zlými silami. Mezi méně známé zvyky patří také to, že pokud chcete, aby vás měli všichni rádi, musíte usednout k večeři s tvářemi namazanými medem. Dokud všichni neskončí s jídlem, nevstávejte od stolu. Říkalo se, že ten, kdo vstane dřív, ten s vámi už příští Vánoce nepovečeří. Zbytky od večeře se pak mají položit ke kořenům ovocných stromů, aby dobře plodily. 

 

 

Po večeři přijde ta nejočekávanější chvíle. Zazvoní zvonek a vy rozdáte dárky, které nadělil Ježíšek. Ale pozor, když nikoho neobdarujete, skončíte po celý rok v bídě!

Než se odeberete na půlnoční, udělejte si pohodu. Zabalte se do deky s beránkem a odpočívejte, ať si tenhle kouzelný večer užijete v co největší pohodě! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
549
Mikroplyšová deka TORM s beránkem - šedá 140x200 cm
Rozměry • 140 x 200 cm
Prodej ukončen
599
Mikroplyšová deka VÁNOCE 4 s beránkem 140x200 cm
Rozměry • 140 x 200 cm
Skladem
549