Zveřejněno 21. 1. 2021

Pes v posteli? Klidně, ale…

Jestliže patříte majitelům nejlepšího přítele člověka, musíte si co nejdříve po jeho začlenění do rodiny vybrat, jestli je pro vás nejlepší si ze svého chlupatého miláčka udělat spolunocležníka nebo zůstat nekompromisním zastáncem toho, že postel je výhradně pro lidi. Než se ale definitivně rozhodnete, zvažte ohledně psa v peřinách všechna pro a proti. 

Budete šťastnější

Až 86 % městských psů spí v posteli se svým majitelem; celosvětově, když k tomu přičteme i vesnice, v posteli spí více než polovina našich čtyřnohých přátel. Týká se to především těch nejmenších, což je logické, protože jistě uznáte, že třeba devadesáti kilová doga a páníček, to je pro jednu běžnou postel skutečně příliš. Ale když je váš pes přijatelné velikosti a v posteli se uvelebí, vypadá při tom tak roztomile, že většinou nemáte to srdce ho odtamtud vyhnat. A to podle odborníků děláte dobře. Budete si to vlastně užívat oba. Pes je blažený, že je blízko svého páníčka, a váš mozek se vám odvděčí tím, že v noci, za přítomnosti psa začne uvolňovat oxytocin, který je jinak nazýván hormonem štěstí. Setkáváme se s ním třeba také u zamilovaných, u maminek při porodu nebo u partnerů při sexu. Tento hormon jednak podněcuje příjemné pocity, posiluje psychickou pohodu, a navíc také snižuje bolest a stres. Konec konců, už naši předkové měli své chlupáče při spánku těsně u těla, aby je zahřívali. A dalším nezanedbatelným benefitem spaní se psem je pocit bezpečí, tedy klidnější spánek. 

 

Není ten pes špinavý?

Hodně z nás se bojí nechat psa v peřinách kvůli tomu, že je to nehygienické. Ale když doma dodržujete zásady běžné hygieny, nejde o žádný nepřekonatelný problém. Opečovávaný, v bytě bydlící pes, nemívá blechy ani parazity, pravidelně se koupe a udržuje v čistotě. Každý správný majitel svého psa také kartáčuje, odčervuje a dodává mu další běžnou péči, takže takový pes není ani zanedbaný ani špinavý. Jsou i takoví, kteří dokonce psovi čistí každý večer zuby, aby se mu nekazily. A když mu ještě otřete před spaním tlapky, klidně i vlhčeným ubrouskem, rozhodně se není čeho bát. Pro větší klid v duši spěte v takovém povlečení, které je odolné, snadno se pere a udržuje.  Když k němu přidáte i mikroplyšové prostěradlo, nebude se chtít z takové postele vstávat nejen vám, ale ani vašemu pejskovi. Navíc ho můžete dávat do pračky klidně třeba obden, protože vám bleskově uschne a nemusí se žehlit.

 

Kdy to nejde

Jsou ale situace, kdy byste se měli spaní se svým mazlíčkem vzdát. Tak například pokud jste alergici. Jestliže vám zvířecí srst způsobuje (byť i drobné) zdravotní problémy, mohly by se časem při spaní se psem ještě zhoršit. Ale pozor, podle odborníků je také možné, že se díky lásce k čtyřnohému příteli nakonec naopak u člověka vyvine tolerance na chlupy. Jiné nepříjemné problémy můžou nastat, pokud má váš pes výrazně dominantní povahu a v posteli vás utiskuje. Vy se mu snažíte automaticky ve spánku uhýbat a on by se proto časem mohl pasovat do role vůdce smečky namísto vás. To přináší neposlušnost, svéhlavost a mnoho jiných problémů. Psi v posteli mají také někdy tu nepříjemnou vlastnost, že narušují intimní soužití, a to pak může vážně poškodit partnerské vztahy. A když se pes v posteli nepřiměřeně roztahuje a třeba i škrábe, ruší to spánek. Ve všech takových případech ho raději vykažte z postele do pelíšku. Dá to sice práci a chce to spoustu trpělivosti, ale naučit se to dá. 

 

Konečný verdikt?

Rozhodně je na každém, aby uvážil, co je pro něj správné a pro co se rozhodne. Vězte ale, že psi chtějí spát pouze s tím, komu důvěřují. Společné spaní má pro ně důležitý význam, dohromady totiž spí jen smečka, takže v posteli vzájemně posilujete vztahy a budujete oboustrannou sounáležitost. A jestli psa nechcete ve své posteli, usněte někdy společně alespoň v té jeho. Pokud tedy není pelíšek vašeho chlupáče příliš nepohodlný.