Zveřejněno 28. 1. 2021

Bambusová prostěradla, zázrak z přírody

Bambus je rostlina s neuvěřitelnými vlastnostmi a širokým využitím. Tahle dřevnatá travina nezatěžuje ekologii a roste tak svižně, že je to téměř viditelné lidským okem. V textilním průmyslu je bambusové vlákno oblíbené pro vysokou savost, antialergické a antibakteriální účinky a skvělou tepelnou vodivost. Pokud si u nás pořídíte bambusové prostěradlo, je jisté, že budete nadšeni.

Nejrychlejší a nejuniverzálnější rostlina

Bambus dorůstá výšky kolem 40 metrů, někdy i více, a to dokáže přímo závratnou rychlostí. Ty nejsvižnější tuhle výšku zvládnou za necelý měsíc. Protože je navíc pevný, rychlosti bambusu dokonce kdysi zneužívali v Asii ke krutému mučení, kdy odsouzencem nechali bambus prorůstat. Když se ale bambus počátkem 19. století dostal do Evropy, bylo už jeho používání mnohem kultivovanější a nesmírně široké. Nyní se v různých formách konzumuje, je součástí léčiv, vyrábí se z něj třeba nábytek, podlahy, papír, buničina, nádobí, hudební nástroje, zubní kartáčky apod. Především ale textilní vlákno. 

 

Do horkých dní i do zimy

Taková panda zkonzumuje denně i 12 kilogramů bambusu. Zatímco panda ocení bambus pouze v kuchyni, vy především v ložnici. Bambusové vlákno má totiž nejvyšší savost z přírodních vláken, dokonce až o 60 % vyšší než ostatní, takže zpocené tělo na bambusovém prostěradle může být minulostí. Čím to je? Vlákno bambusu je uvnitř duté a na povrchu má spoustu miniaturních otvorů. To zaručuje výbornou prodyšnost tkaniny a pokožka tak může volně dýchat. Díky této termoregulaci dokáže v teplém počasí snížit pocit teploty v posteli až o 2-3 °C, v zimě zase naopak příjemně prohřeje. 

Bez plísní a bakterií

našich prostěradel z bambusových vláken zaručeně oceníte jejich fantastické antibakteriální vlastnosti. Bambus totiž obsahuje složku s názvem bamboo khun, která samotnou rostlinu účinně chrání před plísněmi. Díky této složce také bambus netrpí chorobami a nenapadají jej škůdci. Bamboo khun potom zůstává ve vlákně i po zpracování na textil. Její přítomnost v prostěradle pak dokáže zničit dokonce až 70 % nežádoucích bakterií! Jako bonus navíc ještě eliminuje většinu nepříjemných pachů. Tuhle vlastnost si bambusové prostěradlo uchovává v plné síle i po více než padesáti vypráních. Je to komfort, který navíc zaručuje i zvýšenou šetrnost k extrémně citlivé pokožce. 


Jersey nebo froté?

Je vašim oblíbeným materiálem na prostěradlech froté? Není problém, na našem webu najdete i froté bambusové prostěradlo. Milovníci jersey také nemusí dlouho váhat, bambusové jersey máme rovněž. Obojí v několika rozměrech i barvách.

Naše bambusová prostěradla bez výjimky vyhovují všem evropským standardům a jejich gramáž je dokonce 190 gramů/m2. Vysoká hustota přízí je zde zárukou kvality, která vydrží i při dlouhodobém používaní. Při praní se držte doporučení výrobce, ale obecně můžete bambus a jeho směsi prát na 40 °C. Aviváž nepoužívejte. Ta totiž obalí jednotlivá vlákna, a to pak omezuje savost prostěradla. Namísto toho zvolte naředěný ocet, který prostěradlo osvěží a dezinfikuje tkaninu i pračku. Sušit v sušičce můžete, ale nejlépe na šetrný program. Správný přístup k praní a sušení vám zaručí, že se budete těšit z bambusového komfortu co nejdéle. 

 
Bambusové froté prostěradlo - bílé 90x200 cm
Rozměry • 90 x 200 cm
Prodej ukončen
349
Bambusové froté prostěradlo - tmavě šedé 180x200 cm
Rozměry • 180 x 200 cm
Prodej ukončen
549