Zveřejněno 28. 1. 2021

Na svatého Valentýna darujte srdce

Oslavy svátku svatého Valentýna připadají na 14. února a často rozdělují společnost. Někteří tento staronový svátek přivítali, protože jim dává další příležitost k vyznání lásky tomu, kdo jim je drahý, jiní si myslí, že tady tento „americký“ svátek nepotřebujeme a lásku můžou vyznávat třeba každý den. Víte ale, že svátek svatého Valentýna nepochází z USA, ale má prastaré evropské kořeny? 

Pradávné legendy

Legenda první

Řekyně a Římanky v dávných dobách už od rána vždy 14. února sledovaly ptáky, kteří jim měli předpovědět budoucnost v lásce a vztazích. Když uviděly prvního kosa, znamenalo to, že jejich vyvolený bude pomáhat chudým. Kachna zaručovala stabilní manželství, dravec vztah s podnikatelem nebo politikem, vrabec zemědělce či dřevorubce, straka a ledňáček boháče, vrána naopak předpovídala špatné manželství. Žádná mladá žena nechtěla vidět ani datla, strakapouda nebo žlunu. Tihle ptáci totiž hlásali, že v dohledné době k žádnému vztahu nedojde.

Legenda druhá

Ve starověkém Římě se ještě kdysi dávno slavil v noci ze 14. na 15. února svátek jménem Luperkálie zasvěcený pohanskému bohu Lupercovi. Byl spojen se starým náboženstvím a oslavoval pastevectví, plodnost a rituální očistu. Prý se ten den všude objevovaly „urny lásky“, do kterých vkládaly svobodné dívky lístky se svým jménem. Mladí muži potom losovali a dívka, jejíž jméno si mladík vytáhl, se měla stát jeho pravou vyvolenou. 

Legenda třetí

V Římě, za dob císaře Marka Aurelia Claudia, se hodně bojovalo. Tento vládce si nepřál, aby to jeho vojáky táhlo domů k jejich rodinám, chtěl, aby jim rodinou byli pouze spolubojovníci a velitelé a domovem bojiště. Proto jim zakázal svatby. Voják císaře Marka Aurelia Claudia se tedy nesměl oženit i když chtěl. Byl tu ale biskup jménem Valentýn, kterému se zákaz nelíbil, tak se rozhodl vzdorovat a páry, které si to přály, tajně oddával. Po čase se ale jeho aktivity dostaly na veřejnost, Valentýn byl zatčen a 14. února popraven.

Valentýnky a dárky

Už i u nás se už stalo tradicí, že když někoho milujete, dáte mu to na svatého Valentýna najevo. Pošlete mu „valentýnku“, přání s vyznáním lásky, květiny nebo dáváte dárečky. Základem dárků však musí být srdce. Ať už je to srdce z čokolády nebo když ho objevíte na polštářku, jako například na magickém červeném, jehož zadní strana je na omak hebce sametová. Každou ženu také určitě potěší hebké mikrosaténové povlečení se spoustou inkoustových a bílých srdíček na růžovém podkladu, která už na první pohled říkají „miluji tě“. Stejnou zprávu dá vaší vyvolené osobě i 3D povlečení LOVE YOU ve střízlivých barvách, které ocení i muži. Drobná srdíčka a vyznání lásky najdete také na nádherném povlečení LOVE, ale zvolit můžete klidně i cokoli jiného. Srdíček pro vás máme spoustu.  

Nebojte se Valentýna

Oslavou svátku svatého Valentýna se můžete vyznat ze svých citů. Nebojte se toho, nebude to znamenat nějakou americkou novotu, ale naopak. Vyjádříte tak svou lásku v souladu s prastarými evropskými tradicemi a s úctou k dávným generacím. Víte, že pravděpodobně nejstarší dochovaná valentýnka pochází z Londýna a je ze 14. února, roku 1477? 

 
 
Mikrosaténové povlečení LOVE
Rozměry • 140 x 200 cm
Skladem
299