Zveřejněno 15. 2. 2021

Manuál správného praní, sušení a žehlení vašeho povlečení

Naše kvalitní povlečení vydrží hodně, ale pokud chcete, aby vám dlouho a dobře sloužilo a zároveň dělalo parádu, perte ho správným způsobem. Základ je držet se doporučení výrobce, ale pokud vám už tyhle cedulky zmizely nebo chcete další informace, máme pro vás pár rad a doporučení.

Obecná doporučení

Nové povlečení – před prvním použitím vyperte odděleně od ostatního prádla. Zbavíte ho tak přebytečné barvy a chloupků z výroby; předejte tím nechtěného obarvení dalšího prádla.

Prášek nebo gel – prášek je obvykle účinnější při odstraňování skvrn, gel se lépe rozpouští. Máte-li tvrdou vodu, gel je pro vás výhodnější variantou.

Frekvence praní - doporučuje se převlékat povlečení (a tedy jej prát) jednou za čtrnáct dní. Pokud je potřeba, perte častěji nebo ho nechte bez vyprání déle. Rozhodnutí je na každém z vás.

Příprava na praní – je-li vaše povlečení na zip, zapněte ho dřív, než půjde do pračky, aby se jeho zoubky nezanesly a nepoškodily se. Pamatujte, že každému povlečení prospěje, když ho perete naruby

Bílé a barevné – nikdy neperte společně, používejte prací prostředky na bílé a barevné prádlo. Bílé vydrží i vyšší teploty, u barevného buďte opatrnější. Ale řiďte se vždy materiálem, z kterého je vaše povlečení vyrobeno. Pokud je polovina vašeho povlečení černá a druhá bílá, perte na 30 °C a skvrny přeperte ručně. Případně použijte ubrousky pohlcující barvu, kterou někdy povlečení může pouštět. 

3D povlečení – vždy perte jedině naruby se zapnutým zipem. Při nastavení teploty pračky se řiďte tím, zda je vyrobeno z mikrovlákna nebo z bavlny, v sušičce vždy použijte program na jemné prádlo. Žehlete z rubu.

Máchání při máchání nepoužívejte aviváž na flanel, froté ani na mikroplyš. U těchto materiálů aviváž slepuje vlákna a povlečení pak není tak nadýchané. Aviváž se nedoporučuje ani u jiných druhů látek v případě, pokud používáte sušičku. Namísto aviváže můžete vždy použít naředěný ocet. Prádlo cítit nebude, ocet dezinfikuje, osvěží barvy a také pomůže pračce v boji proti vodnímu kameni. 

Praní podle materiálů povlečení

Hladká bavlnana praní můžete použít i vyšší teploty. Bílou bavlnu můžete (ale nemusíte) vyprat i při 60 °C, dokonce je možné ji v případě potřeby vyvařit. U barevné stačí obecně dostačujících 40 °C. Sušit v sušičce můžete na jemný program a pak povlečení vyžehlete. Žehlit můžete i na vyšší teploty, to se vzory raději naruby. Povlečení však není vhodné pro mandlování.

Bavlněný krep – nastavte pračku na 40 °C, odstřeďujte při nízkých otáčkách. V pračce krepové povlečení potřebuje dostatek místa, aby se jeho charakteristické strukturování nepoškodilo. Sušte na šetrný program. Nežehlí se. 

Bavlněný satén – perte na 40 °C, ale můžete klidně na vyšší teploty, i 60 °C.  Zvolte šetrné sušení a žehlete jako jemné prádlo na nízké teploty. 

Bavlněný flanel – obecně se doporučuje praní na 40 – 60 °C, máchání zásadně bez aviváže. Co se týká sušení, nastavte sušičku na šetrný program. Žehlete z rubové strany, maximálně na 200 °C. 

Polybavlna/směsové materiály – vždy perte podle podílu bavlny v látce na 40 °C, maximálně na 60 °C, (dostačující je 40 °C), aviváž raději nepoužívejte, aby se na vás polyesterová vlákna nelepila.  V sušičce sušte na speciální šetrný program, žehlete méně horkou žehličkou. 

Mikrosatén/mikrovlákno – perte na 30 – 40 °C pouze se zapnutým zipem. Tady stačí nižší teploty, jde o antialergenní a „roztočůmvzdorný“ materiál. Sušit v sušičce můžete, ale nemusíte, protože rychle schne. Není potřeba jej žehlit. 

Mikroplyš – huňatý příjemný materiál, vhodný pro alergiky perte naruby na 40 °C se zapnutým zipem, máchejte bez aviváže. Do sušičky může na šetrný program, ale i když bude viset na šňůře, uschne vám i tak v rekordním čase. Nežehlí se.

Statická elektřina

Tento nežádoucí jev zelektrizovaného materiálu je častější v zimním období, kdy k tomu výrazně přispívá suché prostředí. Tady je pár tipů, jak se nepříjemného jiskření zbavit: zvýšit vlhkost v domácnosti na 60 procent, co prospívá i našemu zdraví, pravidelně hydratovat suchou pokožku, při pracím cyklu používat naředěný ocet, pokud je prádlo již vyprané přejeďte po povrchu kovovým předmětem (například kovovým šatním ramínkem) 

 
 
Mikrosaténové povlečení GALANA
Rozměry • 140 x 200 cm
Skladem
319
Flanelové povlečení JADORE
Rozměry • 140 x 200 cm
Prodej ukončen
-51%
579
1 179