Zveřejněno 28. 3. 2021

Vaše veselé Velikonoce!

„Hody, hody, doprovody, dejte vejce malovaný…“ koleda, sladkosti, dětská radost a veselí, to jsou nejvýznamnější křesťanské svátky, Velikonoce. Také starodávné zvyky oslav jara, mláďat, plodnosti a znovuzrození přírody. K tradicím patří také optimistické barvy, kterých by měl být plný byt. Prosvětlete si váš domov, Velikonoce si to zaslouží!

Křesťanské svátky i pohanské tradice

Velikonoce jsou především připomínkou vzkříšení Ježíše Krista a slaví jej křesťané na celém světě. Jsou to pohyblivé svátky a začínají vždy první neděli po prvním jarním úplňku. Významnou roli u nás ale také hrají velikonoční zvyky a tradice našich předků, které mají kořeny v pohanských dobách. Liší se podle krajů, ale základem je pomlázka nebo polévání vodou a barvená nebo zdobená vajíčka. Pomlázka by měla být pletená z vrbových proutků a ozdobená stuhami. Vrbové proutí prý přináší zdraví a krásu každé dívce nebo ženě, která jimi dostane našleháno. U polévání jde pak o formu pohanského požehnání.

Pašijové (svaté) dny

Poslední předvelikonoční týden podle křesťanských tradic připomíná utrpení Ježíše Krista a každý den má své pojmenování. Také by se měly dodržovat starobylé lidové zvyky.

Květná neděle

Na Květnou neděli byste měli mít něco nového na sebe a nesmíte nic péct. Mohly by se tak „zapéct“ květy na stromech a nebyla by žádná úroda.

Modré pondělí

Podle tradice byste se toto pondělí měli vyhnout veškeré práci a duševně se připravit na velký úklid domu.

Šedivé úterý

Začněte vymetat pavučiny ze všech koutů a ukliďte si důkladně celý byt, abyste byli celý rok šťastní.

Škaredá (černá) středa

Jidáš ve středu zradil Ježíše za 30 stříbrných, mračil se na něj a škaredil. Vy byste se proto celý den měli usmívat a nesmíte se mračit, jinak by vám to „škaredění“ zůstalo po celý rok.

Zelený čtvrtek

Tento den „odlétají zvony do Říma“. Vítáno je všechno zelené. Oblečení, ale hlavně zelená jídla. Jezte třeba špenát, kopřivy, řeřichu, pak budete zdraví celý rok.

Velký pátek

To je den, kdy byl Ježíš odsouzen a ukřižován. Podle pověr se otvírá země, pukají skály a zjevují se v nich poklady. Zároveň se nesmí pracovat se zeminou, třeba rýt nebo okopávat. Také si tento den nic nepůjčujte, přineslo by vám to smůlu.

Bílá sobota

Ježíš byl uložen do hrobu. Nezapomeňte tento den venku zatřást s ovocným stromem, pak bude dobrá úroda.

Velikonoční neděle, Boží hod velikonoční

Ježíš byl vzkříšen. Dnes pečte mazanec a beránka a zdobte vajíčka. Oběd by měl být bohatý, všechno, co hrdlo ráčí, hlavně pořádný kus masa. Jídlo nabídněte také návštěvám.

Velikonoční (Červené) pondělí

V tento den chodí děti, především chlapci, ale i dospělí muži koledovat, aby si mrskáním nebo poléváním děvčat vykoledovali odměnu. Ženy pak budou celý rok milé, krásné a čiperné.

Pestrý domov

Než ale přijde Velikonoční pondělí, váš čistý domov by měl zářit veselím. Využijte k tomu barvy jara, hlavně žlutou, zelenou a jasně červenou. Do ložnice vyberte třeba optimistické zelené povlečení MARKÉTA EXCLUSIVE s puntíkem a doplňte ho jasně žlutým prostěradlem JERSEY EXCLUSIVE. Sedačka v obýváku ožije se setem povlaků na polštářky PINEAPPLE s veselými vzory nebo třeba barevnou kombinací s florálními vzory CLIF. A než začnete péct velikonočního beránka nebo mazanec, nezapomeňte si připravit kvalitní utěrky. Nakonec přidejte do vázy březové či vrbové větvičky, kočičky, případně žluté narcisky nebo jiné jarní kytky a Velikonoce můžou začít!