Zveřejněno 18. 4. 2021

Ložnice plná zeleně

Pokojových rostlin je na trhu nepřeberné množství, některé jsou krásné, jiné užitečné, některé obojí zároveň. Většina z nás je miluje a nedovedeme si bydlení bez nich představit. Ne všichni ale vlastní balkón či terasu, a tak mají rostliny v pouze bytě. Obývák, kuchyně, to vše nemusíte s pohledu vašeho zdraví řešit; jak je to ale s rostlinami v ložnici?

Pokojovky pro krásu a zdraví

Rostliny v bytě nám každý den pomáhají ke zdravějšímu životu. Čistí vzduch od chemických látek, které se vyskytují třeba v nábytku, podlahových krytinách, lepidlech, cigaretovém kouři či barvách. Získávají energii z námi vydechovaného oxidu uhličitého (CO²) a z něj vyrábějí kyslík, který potřebujeme k životu. K tomu využívají světlo, tento proces se jmenuje fotosyntéza. Když je noc a nesvítí slunce, pak většina rostlin funguje obráceně. Přijímá kyslík a pouští do ovzduší oxid uhličitý. Ale nemějte strach, jsou i takové pokojovky, které kyslík vytvářejí neustále, i bez pomoci světla. A přesně ty se hodí do ložnice.

Rostliny vhodné do vaší ložnice

Průzkumy ohledně zdravého spánku v ložnici s rostlinami v minulých letech prováděla NASA. Zjistilo se, že právě některé druhy fungují jako velmi efektivní čistička vzduchu a jsou vhodné i k jeho zvlhčování, což je především v paneláku žádoucí. Pomáhají předcházet různým chorobám a alergiím. A tento výzkum přišel i na to, které rostliny jsou právě z důvodu vytváření kyslíku i v noci vhodné do ložnice. Představíme vám pět z nich, které budou vaší ložnici slušet a podpoří vaše zdraví a dobrý spánek.

Aloe pravá (Aloe vera) má jednak pozitivní účinky při ošetřování ran nebo léčbě akné. Navíc je jedním z nejúčinnějších bojovníků za čistý vzduch u vás doma. Kyslík uvolňuje celou noc a na pěstování je nenáročná.

Tchynin jazyk (Sansevieria trifasciata) má schopnost tvořit kyslík ve dne i v noci. Odstraňuje ze vzduchu formaldehyd, který je nejrozšířenější toxickou látkou v našich domovech a vyskytuje se v mnoha běžných předmětech.

Fíkovník posvátný (Ficus religiosa) díky svému metabolismu ze vzduchu stále stahuje oxid uhličitý. Legendární strom, pod kterým Buddha dosáhl osvícení, je ideální do interiérů jako bonsaj. V ložnici vám výborně pročistí vzduch.

Zelenec chocholatý (Chlorophytum comosum) je prý v čištění vzduchu ten nejlepší. Výzkumy prokázaly, že z něj odstraní až 90 % karcinogenů. Jako bonus pohlcuje nepříjemné pachy a kyslík produkuje samozřejmě i přes noc.

Juka (Yucca) také okysličuje vzduch ve vaší ložnici i v noci. Snadno se pěstuje a je krásná. Ale pozor na nízké stropy, může dorůstat výšky až tří metrů. Její listy výborně zachycují prach a tím přispívá k čistému vzduchu a zdravému spánku.

Slaďte rostliny s povlečením

Ke zdravým rostlinám u postele ale patří i kvalitní povlečení. A právě takové si můžete vybrat na našem webu. Aby ale s vašimi novými rostlinami v ložnici dobře ladilo, zkuste zvolit takové, které má ve svém dekoru motivy přírody a rostlin a zelenou barvu. Třeba MARKÉTA A EVITA EXCLUSIVE vyrobené ze špičkové bavlny renforcé se svěžím motivem puntíků, nebo jednobarevné zelené. Chybu zaručeně neuděláte ani monstrózními zelenými florálními motivy bílého povlečení TROPICA. Pro jedinečný kontrast ale klidně můžete zvolit zářivě bílou EVITU, klasiku, která doplní každý interiér. Ale jestli se vám právě tahle povlečení nehodí, nevadí. Když si naše výrobky pečlivě prohlédnete, určitě si vyberte takové, které budou pro vás ty pravé.

 

 
 
Bavlněné Renforcé povlečení MARKÉTA - zelené
Rozměry • 140 x 200 cm
Prodej ukončen
-41%
499
849
Prodloužené bavlněné Renforcé povlečení AMAZING - tyrkysové
Rozměry • 140 x 220 cm
Prodej ukončen
-47%
499
949