Zveřejněno 27. 4. 2021

První máj, čas svěžesti, lásky a tradic

Co si představíte, když se řekne máj? Jarní květnové dny, plné lásky, světla, pestrých barev, rodící se přírody, tradice prvního máje, nesmrtelná báseň Karla Hynka Máchy a polibek pod rozkvetlým stromem. V neposlední řadě i váš krásný domov naplněný svěžestí a radostí, ke které podstatnou mírou přispívá váš jarní bytový textil. Prvomájové dny jsou ale také plné starých lidových zvyků.

Magická filipojakubská noc

Máj, měsíc lásky, začíná nocí, kdy se z dubna rodí květen. Je to prý nejmagičtější noc v roce, říká se jí filipojakubská a je to noc, kdy vládnou čarodějnice. Proto tento večer lidé vždy zakládali ochranné ohně, ve kterých se figuríny čarodějnic po setmění spálili. Čím větší hranice, tím větší ochrana. Tato noc je také oslavou plodnosti a očistným rituálem před silami zla a nemocemi. A dítě, počaté na čarodějnice, prý bude celý život šťastné. Ze starého pohanského svátku se stal oblíbený zvyk pálení čarodějnic, který stále trvá; lidé se scházejí u ohňů, oslavují a baví se. I když letos není doba vhodná k setkání s přáteli u ohně, budete-li si dělat malé rodinné pálení čarodějnic, třeba na ohništi u domu, nezapomeňte se chránit před večerním chladem. Ideálně některou z našich měkkých teplých dek.

 

Májka, láskyplné vyznání 

V některých obcích se ještě v předvečer 1. května staví tradiční májky, znamení jara. Jsou zdobené pentlemi, symbolizují úrodu a nový život. Májky ale nebyly vždy jen obecní. Svobodní mladíci kdysi vztyčovali menší májky pod okny svých vyvolených, aby tak vyznali své city. Většinou šlo o opentlenou břízku. Byla-li dívka oblíbená u více chlapců, musel si májku ten, který ji postavil první, celou noc hlídat, protože mohl přijít jiný a zničit ji. Ve středověku bylo dokonce postavení májky znamením závazného slibu manželství. Na krásnou pestrou májku pod oknem ale měla nárok jen slušná dívka. Pokud po probuzení ráno našla některá jakousi parodii májky, třeba na kůl naražené vědro, znamenalo to, že už není počestná, a to pak měla ve vsi ostudu.

Chodníčky lásky, líbání pod rozkvetlým stromem nebo koupel v potoce

Zamilovaní v noci na prvního máje vytvářeli ve vesnici také tzv. chodníčky lásky.  Vysypali cestu od svého domu k domu své milované pilinami, vápnem nebo pískem, aby všem dali najevo, že už nechtějí svou lásku skrývat. Novější tradicí, která přetrvává dodnes, je prvomájový symbol zamilovaných, polibek pod rozkvetlým stromem. Znáte to, žena, která je tento den políbena pod rozkvetlou třešní či břízou, bude celý rok svěží, krásná a zdravá. Tento zvyk je ale nejspíš až z pozdější doby, protože třeba ještě v 19. století nebylo obvyklé, aby zamilovaní projevovali svou lásku na veřejnosti. To nejspíš změnil až slavný Máj Karla Hynka Máchy. Ale ani ženy, které nedostanou pravý prvomájový polibek, nemusí zoufat. Pokud chtějí být také celý rok krásné, zdravé a svěží, stačí se prý pouze to, když se na prvního máje vykoupou bez šatů v potoce nebo v řece.

 

Optimismus zářivých barev a přírody

Pro májové dny mějte na mysli to, že by měl optimismus jara působit i na celou vaši rodinu. Proto ho musíte uplatnit i doma. Veselé jarní motivy a barvy na textiliích a dekoracích by se měly objevovat v celém bytě, nejvíce ale v ložnici, kde jsou znamením harmonie a svěžesti. Dominantou ložnice by v tomto období měla být vaše postel, a to o vám zaručí jedině jarní povlečení Co to znamená? Pestré barvy v kombinaci se vzory květů, rostlin nebo třeba motýlů či dalších témat, které k jarní přírodě jednoznačně patří. Chybu neuděláte ani motivy srdíček, vždyť je měsíc lásky! Právě takové jarní povlečení vám dodá sílu, abyste se každé májové ráno probouzeli plni energie, svěžesti a radosti.

 

 
 
899
659
229
319