Zveřejněno 7. 2. 2023

Pozvěte mandaly do vašeho domova

Mandaly jsou lidstvu známé od nepaměti. U těchto magických starobylých kruhových obrazů není důležitá jen nápadná zdobnost. Přestože jsou krásné, jde tu především o jejich léčivou sílu, kterou využíval i legendární psychiatr C. G. Jung. Mandaly totiž podporují soustředění, kreativitu, napomáhají poraněné duši, posilují naději a pocit jistoty, který všichni tak moc potřebujeme.

Na počátku byl kruh

Historie mandaly sahá velice hluboko do minulosti. Už tehdy, když chtěl člověk vzdát poctu bohům a přiblížit se jim, přišel na to, že právě kruh je nejlepším symbolem. To je známo už z jeskynních maleb, a proto je prehistorii mandaly těžké zařadit v čase. Dávní učenci dokonce říkali, že mandala je tak stará, jako stvoření světa. Renesanční filozof Giordano Bruno si třeba vytvořil svou vlastní mandalu, protože se domníval, že mandaly se dokážou vtisknout do paměti člověka a spustit pozitivní vnitřní procesy. Nejznámější a patrně nejstarší mandaly, tak jak je známe dnes, ale pocházejí z Indie a z Tibetu.

Mandala pro všechny

I když jsou mandaly užívány především v hinduistické tantře a vadžrajáně, obecně nepatří žádnému konkrétnímu náboženství. Svět je vidí jako nadčasový symbol rovnováhy, který se používá napříč národy na všech kontinentech. O jejich „novodobou“ popularizaci se zasloužil legendární švýcarský psychiatr a psychoterapeut Carl Gustav Jung, který je používal při svých analýzách. Mnozí dnešní psychologové ho následují, protože mandala hluboce působí na naše podvědomí. Praxe a průzkumy prokazují, že pokud budete trávit svůj čas po náročném dni plném pracovního shonu v blízkosti mandaly, opadne z vás napětí, uvolníte svou mysl, vaše roztěkané myšlenky se srovnají a zklidní se vám tep.

 

Mandaly (nejen) do vaší ložnice

U nás můžete najít víc než 60 zobrazení mandal na různých produktech, ať už jde o polštářky, deky, přehozy na postel nebo povlečení. Když vás některá z nich osloví, neváhejte a pořiďte si ji.  Nejen, že jsou úžasným doplňkem interiéru, ale tyto obrazce na vás mají totiž velmi silný vliv i tehdy, když se na ně přímo nesoustředíte.  Stačí je jen mít vedle sebe a už to, že jsou blízko vás, by mělo napomáhat minimálně ke získání vaší vnitřní rovnováhy.  Nejlépe, když zaujme některá z mandal místo ve vaši ložnici. Proces nenásilné pravidelné terapie posílí vaši osobnost a pomůže s případnými psychickými problémy.

Význam barev v mandale

Barvy mandaly mají svůj význam, ale současně je důležité jejich umístění. Ta barva, která je v úplném středu obrazce, vyjadřuje to, co je pro vaše nitro nejdůležitější. Převládající barva celé mandaly, ta, která nejvíc přitahuje pozornost, určuje, na co se vy sami nejvíce soustředíte. Rovnoměrná vyvážená barevnost je pak dobrá pro harmonizaci osobnosti a ovlivňuje jednotlivé čakry.

Náš následný základní popis funkcí některých barev mandaly je pouze orientační. Ani nemá pro každého stejný význam, vždy je do ní nutné promítnout i vaši osobní individualitu. Můžete si vybrat intuitivně nebo podle toho, kde cítíte, že byste potřebovali pomoc:

 

Žlutá – rozvíjí samostatnost, nezávislost a sebeuvědomění. Podporuje intuici, kreativitu a vylepší vaše vnímání. Ovlivňuje solární čakru.  Takto na vás bude působit výrazné 3D povlečení MANDALA 8.

Zelená – uklidňuje nervovou soustavu, navozuje zklidnění, pocit sounáležitosti, přátelství a užitečnost, pomáhá při usínání. Působí na srdeční čakru. Zelenou barvu na mandale najdete třeba na mikroplyšovém povlaku na polštář MANDALA 4.

Modrá – působí proti smutku, čistí duši od trápení a otevírá ji inspiraci. Je tedy barvou moudrosti a rozvíjení vědomí. Usměrňuje krční čakru. Můžete ji využít, pokud si pořídíte např. bavlněné renforcé povlečení ASHLEY.

Červená – povzbuzuje, dodává sílu vyčerpanému organismu, posiluje lásku, odvahu a vůli. Energii dodává kořenové čakře. Najdete ji třeba na mikroplyšovém povlečení KENDAL.

Fialová – odstíny této barvy jsou pro zobrazení mandaly velmi silné. Harmonizují duševní i tělesnou energii. Přináší invenci, uklidňuje a je ideální pro meditaci. Posiluje korunní čakru. Kvůli všem přednostem fialových odstínů mandaly byste si měli pořídit mikrosaténové povlečení SAMANTA.