Zveřejněno 3. 5. 2022

Prostěradlo do zimy. Vyberete mikroplyš nebo froté?

Zima už pozvolna dává najevo, že v příštích měsících naplno převezme vládu; když jdeme ven, tak si oblékáme bundy a už pomalu hledáme v krabicích uložené rukavice a teplé čepice. Na spaní si ale kabát nikdo oblékat nechce, tak se ubraňme pocitům chladu alespoň doma, a hlavně v posteli, a to správným ložním prádlem. Hřejivé povlečení z mikroplyše nebo z flanelu vám v tom výrazně pomůže, ale záleží i na prostěradle. Vyberte si to správné a už se zimy bát nebudete. 

Teplo, kvalita, vzhled

Abyste netrpěli v noci zimou, je podstatné doplnit hřejivé povlečení hřejivým prostěradlem. Pokud se ztrácíte ve výběru materiálů a druhů prostěradel pro chladné měsíce roku, zvolte si tak, ať je teplé a současně na dotek příjemné. Chlad, jak si jistě pamatuje každý ze školy, začíná u země a stoupá směrem vzhůru. Proto je třeba mít pod sebou tepelnou izolaci v podobě hřejivého, ale prodyšného prostěradla, abychom zároveň nebránili cirkulaci vzduchu. Kvalitní materiál ale není všechno, na co je třeba hledět při výběru prostěradla na zimu, rozhodně nepodceňujte ani jeho vzhled. 

Věčné froté 

Prostěradla z tohoto materiálu by se klidně mohla nazvat nestárnoucí klasikouFroté prostěradlo zná téměř každý, používali ho už i naši rodiče. Kdysi bylo vlastně prvním pružným napínacím prostěradlem s gumičkou, které bylo u nás k sehnání. Je vyrobeno ze smyčkové tkaniny, z bavlny s příměsí umělých vláken, aby bylo dostatečně pevné, odolné a zároveň pružné a netvořilo na posteli záhyby. Právě smyčková tkanina dodává froté prostěradlům jejich nadýchanost, hřejivost a savost. Je ideální pro podzim a zimu, ale využívat jej můžete klidně i celoročně. Při praní dodržujte teplotu na štítku, ta bývá většinou 40 °C. Pokud můžete, sušte v sušičce. Ta smyčky froté krásně načechrá a prostěradlo pak není drsné, ale perfektně nadýchané. Rozhodně nežehlete, vlákna by slehla a snížila by se savost

 

 

Bezkonkurenčně hřejivý mikroplyš

Prostěradlo z mikroplyše můžete bez obav charakterizovat jako heboučké, příjemné, hřejivé. Kdo ještě neměl v posteli mikroplyš, nepoznal, co je vyspat se opravdu do růžova. Stejně jako mikroplyšové povlečení, i mikroplyšové prostěradlo vás bude v posteli doslova hýčkat. A to nejen neuvěřitelně příjemnou hebkostí, ale i tím, že vás vždycky zahřeje, a to i na první dotek. Je nejvýše vhodné pro podzimní a zimní chladné noci, jeho skvělá termoregulační funkce znamená, že vás bude hřát, ale zároveň ho nepropotíte. Je také vhodné pro alergiky. Jeho údržba je pak velice snadná. Stačí jej vyprat na klasický program při teplotě 40 °C, a i když rychle schne, sušičku na šetrný program můžete také použít. Když přidáte mikroplyšové prostěradlo k mikroplyšovému povlečení, uvidíte, že už se vám vůbec nikdy nebude chtít vstávat. 

 

 

Barevné ladění

Barvou prostěradla dokážete skvěle doladit každou postel a doplnit vzhled ložnice. U nás máte nekonečně možností, najdete zde širokou škálu všech možných barev, ať už chcete froté nebo mikroplyš. Můžete zvolit stejnou barvu jako má vaše povlečení, tón v tónu, barvu z části vzoru povlečení vaší postele nebo klidně třeba úplně odlišnou, kterou zdůrazníte vzor povlečení. K tomuto účelu se nejlépe hodí odstíny šedé, béžové, dalších tlumených tónů barevného spektra. Pochopitelně sem patří i bílá a černá. Naopak povlečení v nevýrazných barvách klidně doplňte dominantní barvou prostěradla. Např. šedé povlečení s červeným prostěradlem bude vypadat určitě nádherně. Kombinujte podle vašeho vkusu, bude se vám příjemně spát v teple, protože hřát vás bude nejen vaše prostěradlo, ale i pocit z krásně sladěné postele.  

 

369
899