Zveřejněno 2. 8. 2022

Subkultura v dětském pokoji? S tím si poradíte!

Najednou je to tady. Sotva se váš potomek zbavil plínek, kde se vzala, tu se vzala, je tu puberta a vy jen žasnete, jak je možné, že se z vašeho hodného dítěte stal takřka přes noc podivný tvor. Divně se češe i obléká, jeho názory jsou – mírně řečeno – zvláštní. Neházejte flintu do žita, když se k tomu správně postavíte, zase bude líp.

Neděste se, puberta není konec světa

 

Některé dítě má pubertu dřív, některé o pár let později. Když máte štěstí, proběhne téměř neviditelně, ale vždy to nebývá pravidlem. Obrňte se, a snažte se nebrat vážně ty šílené řeči a pošklebky, kterými vás občas obdaří. Nejsou totiž ve skutečnosti určeny vám. Je to spíš taková demonstrace odpoutávání se od „máminých sukní“. Stejně tak se snažte co nejméně narušovat jeho soukromí a zároveň nastavte pravidla, která nebudou zbytečně přísná, spíše jen nezbytná. Mluvte s ním, dávejte mu najevo lásku, ale nekomentujte jeho podivnosti. A pokud se ztotožní s některou ze současných trendy subkultur, i když z toho skřípete zuby, respektujte to. Časem to určitě přejde, jde o to, abyste to společně ve zdraví přežili.

 

Co je to vlastně subkultura

 

Většinová kultura života, která nám přináší obvyklá pravidla chování a mravy. Nedědí se, není vrozená, ale okolí a život nás ji postupně učí. Subkultura je takový podruh kultury, styl, co má své hodnoty, které jsou ale odlišné od ostatních. A takových subkultur je víc, zanikají a vznikají, jejich popularita se mění. Každá má jinou módu, pohled na svět a taky vyjadřování. Protože každý puberťák chce být osobnost, odlišná od ostatních, často se právě s některou ze subkultur ztotožní. Zvlášť, když ji třeba najde v okolí bydliště nebo v jeho okruhu na sociálních sítích.

 

Neztrácejte nervy

 

Stane-li se to u vás doma, věřte, že zákazy a příkazy nic nezmůžete, spíše budou mít opačný efekt. Pokud nehrozí skutečně vážný problém, zkuste se k tomu naopak postavit čelem, a dokonce ho podpořit. Třeba vzhledem jeho pokojíku. Ukažte, že nejste rodič, který je úplně mimo. Když mu pokoj pomůžete vyzdobit a pořídíte mu dokonce i povlečení postele, přesně se hodící k jeho novému stylu, určitě stoupnete v jeho očích na vyšší příčku pomyslného žebříku úrovně rodiče. Tím docílíte i toho, že bude rád doma a vy můžete mnohem snadněji (nenápadně) ovlivňovat jeho chování. Poradíme vám, jak poznat některé z dnešních populárních subkultur.

 

Geek – v rámci subkultur se tohle označení používá pro ty, kteří veškerý svůj volný čas hrají on-line hry, sjíždí na tabletu seriály (třeba Teorie velkého třesku) a milují komiksy. Samozřejmě nejvíce ty kultovní. Takový poddruh geeka je pak „otaku“, skalní uctívač japonských anime a manga. Šťastným geeka uděláte tehdy, když mu pořídíte povlečení DRAGON BALL nebo třeba PLAYSTION.

 

Neo-hippie – snaží se napodobit styl původních hippie šedesátých let.  Důležitá je láska k přírodě, někdy až přehnaná důvěřivost v to, že všichni lidé jsou dobří. Dávají najevo pohrdání konzumem a módními trendy, nosí volné neforemné oděvy, často meditují a určitě nejedí maso. Přestože budou říkat, že nové povlečení nechtěli, když jim pořídíte povlečení LAPAČ SNŮ nebo některé s obrazcem MANDALY, budou se radovat.

 

Hipster – chce být nezávislý na tradičních postojích, nosí výrazné brýle, kostkovanou košili, úzké kalhoty a potřebuje iPhone. Když může, jde do kavárny a ze všeho nejvíc si přeje, aby mu už rostly vousy. Rozhodně ho potěšíte, když mu vyberete povlečení APPLELOVE. A máte-li doma hipsterku, jistě ji pobaví povlečení HIPSTER KOČKA.

 

E-Kids – tuhle subkulturu, která vychází z už téměř zapomenutého stylu Emo, zpopularizovala aplikace pro sdílení videí TikTok. Vaše dítě chce nosit síťovaná trička, velké svetry, boty na platformě a barví si vlasy několika barvami najednou? Když ještě přidá výrazně nalíčené rty, tmavé oční stíny, falešné pihy a záměrně nedokonalý lak na nehtech, pak je nad slunce jasné, že máte doma E-girl nebo E-boye. Jaké povlečení se jim bude líbit? Určitě se trefíte s temně záhadným povlečením VĚTVE.

 

VSCO Girl – miluje všechno zalité sluncem, plážové, letní (a to i v zimě). Subkultura byla pojmenována po aplikaci, která upravuje fotky. Co potřebují VSCO Girl? Velké volné tričko, kraťasy, značkové crocsy, pestré gumičky do vlasů, láhev na pití a náramky přátelství. Libují si v selfíčkách, videích a ochraně přírody, ovšem stylově. To znamená kafe do vlastního kelímku a kovová brčka. Nadšení budou určitě z 3D povlečení PLAMEŇÁK.  

 

Gotik – všechno je černé, vlasy, stíny, svět i recitace temných básní. Je v tom trochu strašidelnosti a také krásy s viktoriánsky laděným černým oblečením. Jen obličej je křídově bílý. Neděste se svého gotika, v jádru je to pořád vaše malé děťátko a jeho myšlenky černé ve skutečnosti vůbec nejsou. Nadchne ho 3D povlečení  NESMRTELNÁ LÁSKA nebo ASLAN.