Zveřejněno 3. 5. 2022

Vaše děti si nemyjí ruce? Inspirujte je vlastním ručníkem

Nový školní rok už je téměř za dveřmi, už jen pár dní a je to tu. Pro rodiče a jejich děti je tohle období plné změn, zvlášť náročné je pro prvňáčky. Některé děti se těší, jiným se nechce, ale přiznejme si, že přes prázdniny mnohé trochu zvlčili. A to i v oblasti hygieny. Aby neudělali ve škole ostudu s tím nejzákladnějším, trochu jim pomozte. Podstatou je správné mytí rukou.

Proč je mytí rukou důležité?

Aby se celá rodina udržovala v kondici a zdravá, je v první řadě podstatné chránit se pravidelnou hygienou. Umývání rukou je v této oblasti nejen to nejdůležitější, ale také nejčastější. Rukama jíme, bereme do nich různé věci, saháme na běžné i neznámé předměty, a to nejen doma, ale i venku. A i když jsme zodpovědní rodiče a snažíme se sebevíc, nemůžeme zabránit tomu, aby si děti občas nestrčily prsty (nebo dokonce celou ruku) do pusy. Případně i jiné věci, které se jim líbí a vyskytují se v dosahu. A to se zdaleka netýká jen těch nejmenších! K tomu, aby se do těla dostala infekce není nutné, aby dítě špínu spolklo. Nežádoucí látky se dostanou do krevního oběhu i přes sliznici. Proto je nanejvýš nutné, zvláště v dnešní době, kdy na každém kroku hrozí nákaza nebezpečným virem, aby se dítě naučilo rituálům pravidelného umývání rukou už od malička.

Správné rituály

Je několik situací, kdy by měl každý zamířit nejprve do koupelny k umyvadlu. Abyste se nenechali zahanbit, buďte svým dětem příkladem. Ruce si umyjte pokaždé, když přijdete z venku domů, je to jeden z prvních úkonů, který musíte udělat hned poté, co se zujete, svléknete kabát a odložíte tašky. Standardem musí být mytí rukou před jídlem a po každém použití toalety. Vhodné je si ruce umývat i když kýcháte nebo smrkáte, zvlášť tehdy, když máte doma maroda. Někdy to je ale obtížné, nemocná ratolest s horečkou, ležící v posteli, určitě hned poté, co kýchne, nepoběží k umyvadlu. V tom případě si přichystejte vlhčené ubrousky a ruce svému malému otřete.

Oblíbený ručník je důležitý

Všechny děti mají rády samostatnost, chtějí být (a jsou) jedineční, a tak je v tom při nacvičování rituálů správné hygieny podpořme. Kupte dětské mýdlo jen pro ně, určitě jim udělá radost, když budou mít své vlastní. Ještě důležitější je ručník nebo osuška. Oblíbený hrdina vašeho dítěte nebo pohádková postava pak na něj budou při každé návštěvě koupelny čekat a děti se tam budou těšit. Holčičky určitě ocení Ledové království. Princezny Elsa a Anna jsou dnes hrdinkami mnoha z nich. U kluků bezpochyby zaboduje oblíbené CARS. A kdo by nestál o to, mít doma Avengers? Mezi nejoblíbenější se samozřejmě řadí Tlapková patrola, či disneyovská myška Minnie. Ale vy určitě víte nejlépe, čím vašim dětem uděláte opravdovou radost.

Nezapomeňte ručníky a osušky správně prát. Nové nejlépe dvakrát, aby se zatáhla vlákna a později se neuvolňovala. Také se z nich dostane nežádoucí prach, špína a zbytky barviva. Nepoužívejte aviváž, ta slepí vlákna a sníží savost. Nesušte je na přímém slunci, barvy a obrázky by ztratily svěžest. Pokud můžete, použijte sušičku na šetrný program. Odstředivá síla jednotlivá vlákna nadzvedne, ručník bude nadýchanější. Rozhodně ho nežehlete. Žárem a tlakem žehličky se vlákna lámou a ztrácejí nadýchanost.

Zvyk je železná košile

Abyste měli při zvládání svého malého uličníka úspěch a stihli ho všechno důkladně naučit dříve, než začne školní kolotoč, jděte jim příkladem. Pamatujte, že opakování je matka moudrosti; v tomto případě úspěchu. A jak už víme, co máme zažito, to se jen těžko odnaučujeme, co jsme se jako malí naučili, to obvykle děláme doposud. Proto si tohle období u dětí nenechte ujít. Bude to pro vaše děti v životě moc užitečné.