Zveřejněno 12. 3. 2021

Záclony, funkčnost i půvab domova

Vlající lehoučké záclony v oknech, nejlépe v těch s výhledem do divoké přírody nebo krásné rozlehlé zahrady, to je přece zcela nezpochybnitelný obrázek příběhu vyrovnaného a klidného domova, kde vládne pohoda. Záclony ale nejsou jen romantickým krásným prvkem, mají i své praktické určení a spoustu výhod.

Praktické a funkční

Přestože je na trhu velké množství nejrůznější stínící techniky do oken, záclony zůstávají stálicí, která naše domácnosti určitě nikdy úplně neopustí. Kromě toho, že perfektně doladí interiér podle vkusu rodiny, brání částečně (ale celkem významně) vstupu prachu a nečistot do bytu. A nejen špíně, také dílem ochrání proti mouchám a komárům. Ne sice úplně tak, jako sítě v oknech, ale i přesto je tady ochrana záclonou znatelná. Dostatečně propouští denní světlo, ale současně zabraňují nežádoucím pohledům zvenčí, takže vám účinně pomáhají v zachování soukromí.

První záclony na světě

Když pomineme zastínění bydliště kůžemi ulovených zvířat v pravěkých jeskyních, nejstarší záclony z textilu pocházejí ze starověkého Egypta. Zdobili si tam jimi okna už před více než 6 000 lety. V Evropě se začaly objevovat přibližně až v druhé polovině 17. století, a to pouze v bohatých domácnostech, kde se na jejich výrobu používalo hedvábí nebo jemná bavlněná příze. Jinak se k zastínění používaly pouze okenice. Od té doby nám záclony vydržely dodnes.

Bílé nebo barevné, dlouhé nebo krátké?

Pokud nechcete mít na oknech jen elegantní bílé záclony z hedvábně jemného tylu nebo voálu, můžete si u nás vybrat z široké nabídky mnoha barev. Barvy jsou jedinečné a dokážou podtrhnout atmosféru pokoje. Přejete-li záclony jednobarevné; u nás najdete velký výběr, od několika odstínů šedé přes růžovou až po hnědou či krémovou. Ale jsou tu i jiné možnosti. Nechcete celobarevnou záclonu, a přitom byste rádi alespoň trochu zakryli nevzhledný radiátor? Není problém. 

Také si myslíte, že čím delší záclona, tím je vzhled okna elegantnější? Pořiďte si ji, nejprve však zvažte, zda pod oknem nemáte například psací stůl nebo nějaký jiný nábytek. Pak raději vyberte tu kratší. Ale pozor, ani krátká záclona by neměla být příliš krátká. Správně by měla končit několik centimetrů pod spodním okrajem okna, jinak může působit lacině a neuspořádaně.

Správné praní, základ úspěchu

Protože záclony zachytí poměrně dost prachu, musí se pravidelně prát. Někdy je můžete šetrně vyčistit správným parním čističem přímo na okně, ale většinou je musíte sundat a dát do pračky. Přestože jsou na první pohled jemné jako dech, nemusíte mít strach, že se poškodí, když zachováte správný postup. Nejlepší bude, když použijete speciální prací prostředek určený přímo na záclony. Ten má v sobě rozjasňovače, které záclonu rozzáří a dlouhodobě ochrání proti zašednutí.

Hodně špinavé záclony namočte předem do mýdlového roztoku a nechte přes noc odmočit. Než zapnete pračku, připravte si prací síťku. Když do ní záclony vložíte, ochrání je v pracím bubnu před poškozením či zatržením vlákna. Dejte je do síťky složené, zbavené všech různých ozdob, kolíčků apod. Pak vyberte šetrný prací program na 30 °C, a můžete začít prát. Dlouhé odstřeďování se nedoporučuje, pokud musíte ždímat, nastavte co nejnižší otáčky, maximálně na 300–400 otáček a jen krátce. Po vyjmutí z pračky ihned záclony pověste na okno. V sušičce je určitě nesušte.

Protože bílé záclony časem žloutnou nebo šednou, obnovte jejich zářivost třeba podle zkušeností našich babiček. V teplé vodě rozmíchejte několik sáčků kypřícího prášku do pečiva, ponořte do něj záclony a nechte asi 60 minut namočené. Pak vypere v pračce. Záclony vám poděkují oslnivou bělostí a vy budete mít ze svých oken radost.

Údržba záclon:

  • Doporučujeme zvolit jemný program s teplotou do 30 °C, případně program určený přímo pro záclony.

  • Nepřeplňujte buben pračky, aby byl dosažen lepší efekt praní.

  • Můžete využít praktické prací síťky, do kterých vložte poskládané záclony. Takto předejdete nevzhlednému zmuchlání materiálu.

  • Pozor na ždímání, odstřeďujte na max. 300 – 400 otáček po krátkou dobu cca 15 sekund.

  • Volte šetrné prací prostředky bez agresivních bělících účinků, prodloužíte tím životnost materiálu.

  • Podle typu materiálu lze záclony ještě mokré vyvěsit, materiál se vlastní váhou vypne.

  • Pokud záclony žehlíte, pak vždy volte nejnižší možnou teplotu.

Zatemňovací závěs ZEUS - šedý 140x180 cm
Rozměry • 140 x 180 cm
Skladem
599
Záclona ARTEMIS - bordó 150x180 cm
Rozměry • 150 x 180 cm
Prodej ukončen
249
Závěs BOREAS - bílá káva 150x160 cm
Rozměry • 150 x 160 cm
Prodej ukončen
-44%
779
1 399