Zveřejněno 30. 5. 2023

Jak vybrat povlečení

Jak vybrat povlečení

Pokud hledáte kvalitní povlečení, najdete ho v naší nabídce. Hodnocení kvality povlečení je ale velmi individuální záležitost. Nákup povlečení je totiž výsledkem porovnání mnoha parametrů. Připravili jsme pro vás přehled, jak tímto bludištěm pojmů proplout. Vyberte si podle něj to nejlepší povlečení.

 

 

Hlavní parametry při výběru kvalitního povlečení jsou:

 

  • materiál,
  • rozměry povlečení,
  • gramáž,
  • typy zapínání,
  • vzory a barvy povlečení.

 

Jak vybrat materiál povlečení

Při výběru povlečení se obvykle většina z nás zasekne u volby materiálu. Nabídka je opravdu široká a někdy i nepřehledná. Jak vybrat povlečení podle materiálu?

 

Není bavlna jako bavlna - jak poznat kvalitní bavlněné povlečení

Bavlněné povlečení je bez diskuze nejoblíbenější povlečení. Udává se, že na výrobu povlečení jde až deset procent světové produkce bavlněné tkaniny. Nemusí to být jen bavlna v klasické hladké podobě, na kterou jste zvyklí. Podle způsobu zpracování může mít bavlněné povlečení mnoho podob. Vyzkoušejte je a najděte svého favorita. Kouzlo 100% přírodního materiálu nabízí:

 

  • bavlna renforcé,
  • bavlněný satén,
  • klasické bavlněné povlečení,
  • bavlněný flanel.

 

Hladkost bavlny v té nejluxusnější podobě zažijete v povlečení z bavlny renforcé. Při zpracování se vlákna bavlny namáčí ve speciálním extraktu. V něm se odstraní přebytečný materiál a zůstanou pouze čistá velmi jemná a pevná vlákna. Bavlna renforcé je hladká, bez problému nasává vlhkost, když se potíte, a v zimě vás udrží v příjemném teple. Bavlna renforcé nevyžaduje téměř žádnou údržbu, takže žádné zbytečné žehlení.

 

Výjimečný pocit z bavlny zažijete také v povlečení z bavlněného saténu. K výrobě se používají dlouhá vlákna bavlny, která prochází speciálními úpravami. Jednou z úprav je opalování, které zamezuje jejich třepení a žmolkům. Dále probíhá bělení a úprava pro vytvoření typického saténového lesku.  Výsledné povlečení je extrémně jemné, prodyšné, lesklé a velmi příjemné na dotek.

 

Milovníci klasiky sáhnou po univerzálním a léty prověřeném bavlněném povlečení. Je známkou čistoty, drží barvy a je vhodné pro alergiky. Bavlna nasává vlhkost při pocení, v zimě nenechá tělesné teplo utéct pryč. Drobnou nevýhodou je krčivost. Pro dokonalý vzhled se neobejdete bez žehlení.

 

Pokud máte rádi pod peřinou teploučko i přes nejchladnější měsíce roku, podívejte se na flanelová povlečení z bavlny. Flanel je na dotek heboučký. Příjemného povrchu s krátkým vlasem se docílí česáním tkaniny drátěnými kartáči. Vlákna se lehce uvolní a zvednou špičky jemných vláken látky. Podle některých spaní ve flanelu odbourává stres, únavu i špatnou náladu.

 

Všechna naše povlečení mají certifikát OEKO-TEX Standard 100. U nás máte u všech povlečení jistotu výroby ze zdravotně nezávadných materiálů. Textilie neobsahují žádné látky škodlivé pro člověka.

 

Mikrovlákno vs. mikroplyš vs. mikroflanel

Mikrovlákno, mikroplyš, mikroflanel. Že vám to zní všechno stejně? 

Mikroplyš a mikroflanel se vyrábí z mikrovlákna velmi podobným způsobem. Tvoří jej jemňoučká vlákna, která jsou ještě tenčí než u nejkvalitnějšího přírodního hedvábí.

 

MIkroplyš bylo první huňaté povlečení, které se u nás dalo koupit. Tento název se natolik vžil, že se doteď v některých obchodech používá jako obchodní název i pro novější mikroflanel. Oba materiály spojuje hřejivost i v těch nejchladnějších měsících, dále jemnost a snadná údržba. Jsou vhodné pro alergiky a rychle schnou i bez sušičky.

 

U nás však tyto dva materiály právem rozdělujeme. Když si je vyzkoušíte na vlastní kůži, zjistíte, že je každý jiný.

 

Pokud řekneme, že mikroplyš je huňatý a mazlivý, pak mikroflanel je jeho vylepšenou verzí. Mikroflanel má několikanásobně hustší strukturu chloupků. Jsou záměrně o maličko kratší než na mikroplyši. Proto je mikroflanelové povlečení více jemné a nadýchané a intenzivněji vás zahřeje. Mikroflanel svou strukturou v podstatě záměrně imituje zvířecí srst, proto má vyšší termoregulační standardy.

 

Krep

Krep je vytvořený pravidelným střídáním zvrásněných částí a hladkých částí. Touto úpravou vzniká povlečení, které nevyžaduje údržbu. Žehlení by ho dokonce zničilo. 

 

Krepové povlečení si na první pohled a dotek s bavlnou nespojíte, přesto i krep může být vyrobený z bavlny. V takovém případě si udržuje všechny pozitivní vlastnosti bavlny - je prodyšné, pohlcuje vlhkost a vydrží vám dlouhá léta. U nás najdete primárně bavlněné krepové povlečení. Krep se vyrábí také z polyesteru nebo kombinací bavlny a umělých vláken.

 

Rozměry povlečení

Ačkoliv mnoho z nás vlastní doma klasický rozměr přikrývek a polštářů, tedy 140x200 a 70x90 centimetrů, zvažte jestli to nestojí za změnu. Na trhu jsou řešení pro dlouhány v podobě prodlouženého povlečení nebo pro páry, které se v noci chtějí tulit tělo na tělo. Jaké jsou rozměry povlečení? 

  • klasické velikosti 140x200 centimetrů,
  • prodloužené povlečení,
  • francouzské povlečení.

 

Klasické povlečení

Singl spáči ocení standardní velikost povlečení 140x200 s povlakem na polštář 70x90 centimetrů. Jde o nejběžnější rozměr, na který je také nejširší nabídka povlečení od bavlny renforcé až po krepové povlečení.

 

Prodloužené povlečení

Prodloužené povlečení zvolí určitě dlouháni nebo ti, kteří prostě milují nohy zabalené až po špičky. Klidně se do něj zatočte jako mumie, aby vám nevykukovala ani ramena. Prodloužené délky povlečení hledejte pod označením 140x220 centimetrů.

 

Francouzské povlečení

Pod názvem francouzské povlečení najdete potah na deku o velikosti 200x220 centimetrů nebo dokonce 200x240 a dva potahy na polštář o velikosti 70x90 centimetrů. Pod přikrývky se pohodlně vejdou dva i přesto, že každý má při spánku rád svůj prostor. Tento vynález údajně pochází ze samotného města zamilovaných, Paříže. Nikde ale není dáno, že si pod touto peřinou nemůžete lebedit v jednom.

Před nákupem byste si měli přikrývky i polštáře pro jistotu změřit, nebo alespoň přečíst štítek od výrobce. V malém povlečení se vám bude tvořit z přikrývky chumel, z příliš velkého pak přikrývka sklouzne k některé ze stran.

 

Jaká má být gramáž povlečení

Gramáž vypovídá o kvalitě povlečení. Jde o váhu v gramech na m². Na gramáž má vliv hustota tkaní, pevnost přízí i celková jemnost. Nedá se však říct, že čím vyšší gramáž, tím vyšší kvalita povlečení. Některé látky jsou vyrobené z dlouhých a velmi tenkých, lehkých vláken, která jsou lehká. Řiďte se tímto rozdělením:

  • Nejjemnější bavlna renforcé má gramáž od 125-130 g/m². 
  • Klasická plátna (např. bavlna) mají gramáž 140 g/m².
  • Flanelová a krepová plátna 160 g/m². 
  • MIkroplyšová plátna nad 220 g/m².

 

Typy zapínání 

K čemu je krásné povlečení, když vás zlobí při zapínání, nebo vám z něj v noci vylézá přikrývka. Každé ze zapínání má svá pro a proti.

 

Zipy

  • Zip vám na povlečení ve velkém ušetří práci. Pokud máte početnou rodinu, oceníte rychlost tohoto řešení. Proto je nejpoužívanější a většinou nikoho ani nenapadne při nákupu kontrolovat, jaké zapínání má. 
  • Nevýhody nastupují ve chvíli, kdy se zip pokazí. Někdo v takovou chvíli povlečení rovnou odepíše, někdo se snaží o ruční opravu, jiní spoléhají na šikovnou švadlenu. Plastové zipy není vhodné prát na vysoké teploty, tak na to myslete.

 

Knoflíky

  • Knoflíky patřily kdysi k nejběžnějšímu způsobu zapínání povlečení. Kromě klasických našitých knoflíků existovaly knoflíky nasazovací. Výhodou je, že při utržení knoflíku jste si dokázali poradit s přišitím sami. Náhradní nasazovací knoflík se dá snadno sehnat v galanterii.
  • Nevýhoda spočívá ve vyšší pracnosti při převlékání povlečení. Ne každý má na knoflíčky trpělivost. Někoho odradí, když si představí, že mu z povlečení v noci poleze deka. Tomu se dá předejít hustějším osázení knoflíky.

 

Kapsy, tkaničky

  • Další možností jsou kapsy, které se přes okraj povlečení přehnou. Jde o často používanou alternativu v hotelích, protože se rychle převléká. Na rozdíl od zipů zvládají vyvářku i mandlování. Nad tímto řešením popřemýšlejte při výběru povlečení pro miminko. Právě s tímto zapínáním ho nebude tlačit knoflík nebo zip. Dospělí ho v lásce dvakrát nemají, protože do něj nakonec v noci strčí omylem nohy.
  • Tkaničky jsou nejspíš už přežitek. Buď se rozvazují, nebo nejdou rozvázat, nebo je při zavazování utrhnete. Deka z takového povlečení vyklouzává.

 

Vzory a barvy povlečení

V barvách a vzorech se můžete konečně pořádně realizovat. V našem článku zjistíte, jaké barvy se hodí do ložnice, co právě letí, jak barvy působí na lidskou mysl a co znamenají. Nic vám nebrání v experimentování. Výběr povlečení je velmi individuální záležitost.

 

Moderní povlečení a aktuální trendy směřují k jednoduchým vzorům a geometrickým tvarům. Je však jedno, co říkají módní návrháři. Podstatné je, jak se povlečení líbí právě vám a jak zapadá do představ o vaší ložnici. Klidně si místo povlečení s výrazně barevnou mandalou pořiďte retro povlečení posázené drobnými puntíky, květinové nebo jemné venkovské povlečení.

 

Ukažte svou citlivou duši prostřednictvím povlečení. V nabídce máme romantická povlečení a povlečení se srdíčky, která se hodí nejen na Valentýna.

 

Vyjádřete povlečením příběh nebo se s ním propadněte na jiné místo. To dokáže povlečení se zvířaty nebo povlečení s motivy vesmíru. Ještě intenzivněji tyto motivy vyniknou na 3D povlečení.

 

Univerzálním vzorem je pruhované povlečení, které zaujme nyní i za deset let a pořád bude moderní. Lidé, kteří neradi propadají stereotypu, ocení oboustranné povlečení, na kterém je na každé straně jiný vzor.

 

vyberete to správné prostěradlo a povlečení pro sebe nebo své děti, nezapomeňte se o ně správně starat. Není to nic složitého. Povlečení vám s touto péčí vydrží bez vady na kráse po mnoho let.

Mikrosaténové povlečení RAMADA - malinové
Rozměry • 140 x 200 cm
Prodej ukončen
319
Mikrosaténové povlečení KLARISA - černé
Rozměry • 140 x 200 cm
Skladem
329
3D povlečení LEKNÍN
Rozměry • 140 x 200 cm
Skladem
379
669
199
319
Mikroplyšové povlečení KIM Exclusive - šedé/tyrkysové
Rozměry • 140 x 200 cm
Prodej ukončen
649
649
669
Bavlněné Renforcé povlečení ZIGO - žluté
Rozměry • 140 x 200 cm
Skladem
449
Bavlněné Renforcé povlečení PAULINA
Rozměry • 140 x 200 cm
Skladem
449
Bavlněné Renforcé povlečení ASHLEY
Rozměry • 140 x 200 cm
Skladem
449