Zveřejněno 4. 10. 2021

Jak zatočit s nespavostí

Nespavost dokáže hodně potrápit. Noci jsou nekonečné, když koukáte do tmy a místo spánku se vám hlavou hodní nepříjemné myšlenky. A to potřebujete být svěží a odpočatí až vám ráno zazvoní budík. Co s tím? Pokud nemůžete usnout opakovaně, je třeba s tím něco dělat. Než ale přistoupíte k medikaci nebo k profesionální léčbě, vyzkoušejte nejprve pár našich tipů na rychlé usnutí.

Vyrovnané prostěradlo – klidný spánek

Třeba takový rorýs spí při letu. Vy byste ale naopak neměli usínat na poradách, při učení ani u televize nebo při jiné činnosti. Naruší to funkci vašeho spánkového centra, a celé to pak může skončit právě chronickou nespavostí. Začněte být na sebe přísní a choďte spát v daný čas a pouze do postele. Základem dobrého usnutí je kvalitní prostěradlo. Je důležité, aby bylo krásně vypnuté, nebylo pomačkané a nemělo záhyby, které by vás v noci tlačily. To vám určitě zaručí jersey prostěradlo s lycrou, které bude díky přidanému elastickému vláknu hladké jako stůl každou noc.

Přikrývka jako peříčko

Při nespavosti je nejlepší lehká a nadýchaná přikrývka, která vás netíží, a přitom příjemně zahalí. Nejlepší je taková, která umí snadno vyrovnávat teplotní rozdíly, jako je třeba luxusní prošívaná přikrývka POLAR, pod kterou se v létě nepotíte a v zimě nemrznete. Stejné standardy by měl splňovat i polštář, který vám správně podepře hlavu, a přitom je měkký a netlačí. A nakonec nezapomeňte na vysoce kvalitní povlečení, které musí materiálem i vzhledem hýčkat vaše tělo a také myšlenky.

Několik osvědčených tipů

Pokud tak úplně nepomohly ani správné lůžkoviny a vyvětraná ložnice či klasické počítání oveček, máme pro vás pár rad, co udělat, abyste spali jako miminka. Tady jsou:

Vůně pro usínání

Aromaterapie pomáhá při různých nemocech, pomůže vám i ke spánku. Použijte vůně, jako je levandule, šalvěj, rozmarýn či heřmánek.

Zklidňující bylinky

Pro zdravý spánek aplikujte metodu našich babiček a tou je bylinkový čaj. Nejlépe vás uspí tyto: meduňka, heřmánek, třezalka, kozlík lékařský, šafrán nebo i odvar z chmele. Pijte před ulehnutím.

Teplá koupel

Tělo by se mělo před spaním dobře prohřát, proto si napusťte vanu a alespoň čtvrt hodiny se do ní naložte. Pokud si ještě do vany přidáte uklidňující (třeba meduňkovou) pěnu či olej do koupele, měli byste spát, jak když vás hodí do vody.

Rutina před spaním

Psychicky pomáhají k rychlému usnutí i různé rituály, které budete před spaním pravidelně dělat. Po čase navodí situaci, že jakmile si třeba večer v posteli přeříkáte nějakou dětskou básničku, za chvíli usnete. Zkusit můžete i čtení. Přečtěte každý večer deset stránek z nenáročné klidné knihy a po čase se z toho stane rutina, která vás ukolébá k spánku. Také si můžete každý večer lehce zacvičit jógu, ale ne nic namáhavého.

Modrá je dobrá

Podle neurologů si máte v posteli za zavřenými víčky představit temně modrou barvu, která je barvou hlubokého a klidného moře. Mozková aktivita se zpomalí způsobem, který je typický pro počáteční stádium spánku a pak už je jen krok do snů.

Metoda 4, 7, 8

Pokud vám žádná z předchozích metod nepomohla, zkuste toto dechové cvičení. Ležte klidně, jazyk opřete o horní patro a nejprve se čtyři vteřiny nadechujte nosem. Pak na sedm vteřin zadržte dech, a nakonec osm vteřin ústy vydechujte. Opakování dechového cvičení bude brzy odměněno sladkým spánkem.

Obecně nezapomínejte ani na dalších pár věcí. Tak tři, čtyři hodiny před spaním vynechte kávu a těžké jídlo a zvyšte příjem nealkoholických tekutin. Vězte, že nejlepší je jít do postele po fyzicky náročné činnosti na čerstvém vzduchu.

Tak krásné sny a ať se vám dobře a klidně spí!