Zveřejněno 3. 5. 2022

Zázrak ve vaší posteli? To je mikrovlákno!

Mikrovlákno dokáže to, co dosud nikdy žádná podoba umělého vlákna nezvládla. Propojuje komfort jemnosti hedvábí s praktičností údržby při praní, nemusí se žehlit, je stálobarevné a pokud máte v rodině alergika, není lepší volby než pořídit si povlečení z mikrovlákna.

Jak přišlo mikrovlákno na svět

Po původních (nepříliš úspěšných) pokusech s polyamidovými polymerovými vlákny se stal předchůdcem tohoto materiálu japonský umělý semiš, který se setkal celosvětově s velkou oblibou. A pak už to běželo jako na drátkách. Osmdesátky minulého století přinesly velký boom v rozvoji výroby mikrovlákna. Technologie se stále zlepšovala a to, co dnes přinášíme na trh, je materiál s neuvěřitelnými vlastnostmi.

Něco málo z vědy

Představte si látku, která je utkaná z opravdu miniaturních umělých vláken, jemnějších, než si dovedete představit. Jejich velikost musí být menší, než je jednotka jemnosti příze jeden dtex. A to znamená jeden gram hmotnosti vlákna na deset kilometrů délky materiálu. Tak maličké je mikrovlákno!

Tkanina budoucnosti pro vaše povlečení

Seznam výhod povlečení z mikrovlákna je neskutečně dlouhý. Kvalitní mikrovlákno je jemné jako závoj lesní víly, heboučké, měkké, a protože se snadno probarví, najdete jej u nás v obrovském množství odstínů barev a vzorů. Zkrátka, výběr je tak veliký, že si každý najde to, co je jeho srdci blízké. Venkovské vzory na chalupu, trendy retro do ložnice či oblíbené pohádkové postavičky nebo zvířátka pro děti.

Kromě měkkosti a hebkosti má materiál vysokou pevnost a nesráží se. Nežmolkuje, praním, ani šetrným žehlením neztrácí své vlastnosti.

Protože jde o látku velice hustě tkanou, nedaří se v ní (na rozdíl přírodních materiálů) alergenům, pylům ani roztočům. Je tak nejlepší volbou pro všechny osoby trpící nejrůznějšími alergiemi, pro malé děti, či pro ty, kteří mají časté dýchací potíže. A to je to je opravdu velké plus!

Další báječná věc jsou výborné termoregulační vlastnosti mikrovlákna. Dokáže vás zahřát (a to zvlášť když si pořídíte huňatý mikroplyš).

Aby dlouho vydrželo

Mikrovlákno je nejen příjemné na dotek, je i snadné na údržbu. Při praní úplně stačí pračku nastavit na 40 °C, vyšší teploty mu nedělají dobře. Nicméně, 40 °C zcela vyhovuje tomu, aby se z vašeho nového povlečení dostaly pryč všechny nečistoty a špína. Když doperete a usušíte (můžete bez obav v sušičce), žehličku klidně nechte uklizenou. Žehlit jej vůbec nemusíte.

A pokud nepoužijete sušičku, uschne vám přesto velice rychle, i když v sobě dokáže zadržet až 25násobek vlhkosti své hmotnosti. Což je opět jedna z dalších výhod, protože lidské tělo ze sebe přes noc vyloučí 0,5 – 1,5 l potu. V povlečení z mikrovlákna tedy určitě nebudete spát ve vlhku.

Když u nás vybíráte povlečení, všimněte si, že u mikrovlákna je velkým plusem cena. Tato investice vám v žádném případě nevyčistí konto ani nevysaje peněženku.